Η 41χρονη Μυρσίνη ρωτά

Διαταραχές άγχους: Μπορεί να με παχύνουν τα αντικαταθλιπτικά;

Έχω πρόβλημα υγείας (γενικευμένη αγχώδη διαταραχή) και παίρνω φαρμακευτική αγωγή (αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά). Παρόλο που γυμνάζομαι και ακολουθώ ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής χάνω πολύ αργά. Τι κάνω λάθος;

Στο ερώτημα απαντά ο Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής Ιωάννης Αυγουστάτος:

Η αύξηση του σωματικού βάρους είναι μια πιθανή παρενέργεια που έχουν πολλά αντικαταθλιπτικά. Εντούτοις, κάθε ασθενής ανταποκρίνεται διαφορετικά σε ένα αντικαταθλιπτικό. Σε μερικούς αυξάνεται το βάρος με τη λήψη ορισμένων αντικαταθλιπτικών, ενώ σε άλλους δεν αυξάνεται. Η αύξηση του βάρους μπορεί να οφείλεται στη μείωση του μεταβολισμού, στην αύξηση της όρεξης ή στην κατακράτηση υγρών.

Υπάρχουν αντικαταθλιπτικά που κατά κανόνα προκαλούν σημαντική αύξηση βάρους, όπως η Μιρταζαπίνη (Remeron) και άλλα, που μπορούν να ελέγξουν την αύξηση του βάρους, όπως η Φλουξετίνη (Ladose). Είναι αυτονόητο ότι οι αλλαγές στη φαρμακευτική αγωγή (δραστική ουσία και δοσολογία) πρέπει να γίνονται πάντα σε συνεργασία με τον θεράποντα ψυχίατρο.

Ιωάννης Αυγουστάτος
Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής
210-6397044 – 6977074835
http://psycosynthesis.blogspot.gr
www.facebook.com/profile.php?id=100011170271443

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X