Πυρκαγιές Αττικής: Επίσημα 25 αγνοούμενοι και 91 νεκροί από την φωτιά

Στους 25 ανέρχεται ο επίσημος αριθμός των αγνοουμένων από τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική σύμφωνα με ενημέρωση από το Κέντρο Επιχειρήσεων Πυροσβεστικής. Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν δηλωθεί επισήμως από οικεία τους πρόσωπα στην Πυροσβεστική και για τα οποία οι έρευνες συνεχίζονται. Παράλληλα, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών έχει ολοκληρώσει μέχρι στιγμής την ταυτοποίηση 59 σορών, ενώ εκκρεμεί η ταυτοποίηση για άλλες 28. Τέλος, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, κατέληξαν 4 άτομα τα οποία νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Αττικής.

Η Πυροσβεστική σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση ως προς τον αριθμό των νεκρών. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι από την αρχή δηλώθηκαν ότι χάθηκαν στην πυρκαγιά συνολικά 84 ονόματα. Από αυτούς τους 84 μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί οι 59, που είναι νεκροί. Οι υπόλοιποι 25 παραμένουν ως αγνοούμενοι.

Ο αριθμός των αγνοουμένων πάντως θα ξεκαθαρίσει οριστικά όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων, που είναι σε εξέλιξη, καθώς ενδέχεται κάποιοι εξ αυτών, όπως δηλώνουν από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία να είναι μεταξύ των σορών που δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί.

Στα νοσοκομεία εξακολουθούν να νοσηλεύονται 43 ενήλικες, 10 από τους οποίους σε κρίσιμη κατάσταση –καθώς ένας παρουσίασε υποτροπή και εισήχθη στην εντατική- και ένα παιδί στο Παίδων, ευτυχώς, σε καλή κατάσταση.

Νέο συγκλονιστικό βίντεο ντοκουμέντο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο δείχνει τις στιγμές κόλασης που έζησαν όσοι επιχείρησαν να βρουν καταφύγιο στην παραλία, όταν πλησίασαν οι φλόγες. Το βίντεο ανάρτησε ο κ. Νίκος Βερυκοκίδης, ο οποίος είχε καταφύγει και ο ίδιος με την ηλικιωμένη μητέρα τους στο λιμανάκι του Ματιού για να σωθούν. Το σπίτι του κάηκε ολοσχερώς.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων. Άνδρες της πυροσβεστικής, του στρατού και ομάδες ειδικά εκπαιδευμένων εθελοντών και του Ερυθρού Σταυρού, ψάχνουν εκ νέου σε σπίτια, αυλές και οικόπεδα. Οι έρευνες δεν σταματούν και στη θάλασσα, με σκάφη του Λιμενικού, του Πολεμικού Ναυτικού και εθελοντών. Δύτες χτενίζουν την περιοχή ψάχνοντας κάποιο ανθρώπινο ίχνος.

Εντοπισμός των αγνοουμένων, στήριξη των πληγέντων και αποκατάσταση των υποδομών με παράλληλο καθαρισμό και θωράκιση της περιοχής είναι το τρίπτυχο πάνω στο οποίο εργάζονται όλοι στο Μάτι και τη Ραφήνα.

Φαγητό παρέχει στους πυρόπληκτους εθελοντές και ο Στρατός, ο οποίος έχει στήσει μαγειρείο σε οικόπεδο επί της οδού Περικλέους, ενώ η διανομή γίνεται στην άλλοτε ψαροταβέρνα στην Αργυρά Ακτή.

Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, εργάζονται εντατικά, με σκοπό την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης της περιοχής.

Σημαντική είναι η βοήθεια και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εργάτες του Δήμου Ραφήνας– Πικερμίου απομακρύνουν από τα οικόπεδα τα καμένα δέντρα και τα κλαδιά και καθαρίζουν τον περιβάλλοντα χώρο. Στους γύρω δρόμους κινούνται υδροφόρες, απορριμματοφόρα και εθελοντές που έχουν προσφερθεί από άλλους δήμους.

Οι άνδρες και οι γυναίκες της αστυνομίας είναι πανταχού παρόντες/ούσες για να αποτρέψουν τυχόν κλοπές στα εγκαταλειμμένα σπίτια. Οι λιγοστοί κάτοικοι εξακολουθούν να μετρούν τις πληγές τους, ενώ τώρα ζουν με τον φόβο των πλημμυρών και γι’ αυτό ορισμένοι έχουν τοποθετήσει σακιά στις εισόδους των κατοικιών τους.

Ανεκτίμητη είναι η ανθρωπιστική προσφορά προς τους πυροπαθείς. Τρόφιμα και εφόδια συγκεντρώνονται στην Περιφέρεια και τους δήμους και προωθούνται πόρτα – πόρτα. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν δώσει αίμα για τους ανθρώπους που εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Με θλίψη και απόγνωση οι κάτοικοι επιστρέφουν στα καμένα, ελπίζοντας να βρουν κάποια από τα προσωπικά τους αντικείμενα. Αβάσταχτο είναι και το ψυχολογικό φορτίο που καλούνται να σηκώσουν όσοι έχασαν δικούς τους ανθρώπους ή την περιουσία τους από τη φονική πυρκαγιά. Ψυχολόγοι και σύμβουλοι ψυχικής υγείας έχουν κινητοποιηθεί και δίνουν δωρεάν συμβουλές σε γονείς και παιδιά που βιώνουν το μετατραυματικό σοκ των πυρκαγιών.

Πηγή: ert.gr

Σχετικά άρθρα