Άγχος των διακοπών: Με μια αγκαλιά στο ηλιοβασίλεμα όλα θα μοιάζουν καλύτερα…

«Χρειαζόμαστε τέσσερις αγκαλιές τη μέρα για να επιβιώσουμε, οκτώ αγκαλιές την ημέρα για να συντηρηθούμε και δώδεκα αγκαλιές την ημέρα για να αναπτυχθούμε», έχει πει η αμερικανίδα ψυχοθεραπεύτρια Virginia Satir.

Μπορεί οι περισσότεροι άνθρωποι να μην θεωρούν την αγκαλιά και το άγγιγμα ανθρώπινη ανάγκη, όμως είναι!

Στην πραγματικότητα, χρειαζόμαστε τη σωματική επαφή για μια υγιή συναισθηματική και σωματική ανάπτυξη. Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον είναι ότι η σωματική επαφή -μία αγκαλιά, ένα χάδι – είναι ιδιαίτερα σημαντικά κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Αυτό συμβαίνει γιατί για τους περισσότερους από εμάς, οι διακοπές είναι αγχωτικές. Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε από το American Psychological Association και την οποία συμμετείχαν 786 ενήλικα άτομα, καταγράφηκε ότι πάνω από το 60% των συμμετεχόντων αισθάνεται κούραση και άγχος – συχνά ή μερικές φορές – κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Το άγχος των διακοπών προέρχεται από πολλές αιτίες. Ο περισσότερος χρόνος που περνάμε με τα μέλη της οικογένειάς μας μπορεί να φέρει στην επιφάνεια ανεπίλυτες οικογενειακές συγκρούσεις και προβλήματα. Η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων ανθυγιεινών τροφίμων και ποτών επίσης μπορεί να δημιουργήσει μία ανισορροπία στην καθημερινότητά σας. Συχνό είναι και το φαινόμενο της οικονομικής πίεσης, καθώς κατά τη διάρκεια των διακοπών οι καθημερινές δαπάνες αυξάνονται κατακόρυφα. Τέλος, πηγή άγχους μπορεί να θεωρηθεί η νοσταλγία για άτομα που δεν είναι πια στη ζωή μας, όπως ένας πρώην σύντροφος, φίλοι με τους οποίους έχουμε χαθεί, ή αγαπημένα μας πρόσωπά που έχουν φύγει από τη ζωή.

Γιατί η φυσική επαφή είναι τόσο σημαντική για τη μείωση του άγχους των διακοπών;

Νευροβιολογικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η σωματική επαφή απελευθερώνει ωκυτοκίνη στο σώμα. Η ωκυτοκίνη είναι μία ισχυρή ορμόνη που δρα ως νευροδιαβιβαστής, ενώ παράλληλα μειώνει τα επίπεδα του άγχους στο σώμα, ρυθμίζοντας την πίεση του αίματος και τα επίπεδα της κορτιζόλης. Αν και η απελευθέρωση της ωκυτοκίνης μπορεί να προκληθεί από διάφορα ερεθίσματα, το άγγιγμα είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο TED, ο Δρ. Paul Zak υποστήριξε ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν τουλάχιστον 8 αγκαλιές την ημέρα νιώθουν πιο δεμένοι με τους ανθρώπους γύρω τους αλλά και πιο ευτυχισμένοι συγκριτικά με τα άτομα που δεν έχουν τέτοια επαφή. Έτσι, μία αγκαλιά ή ένα χάδι, θα συμβάλλουν στην  αύξηση των επιπέδων ωκυτοκίνης και τη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης, βοηθώντας εν τέλει στη μείωση τους άγχους των διακοπών.

Επιπλέον, η έλλειψη επαφής πραγματικά μπορεί να βλάψει ψυχολογικά και βιολογικά το άτομο. Έρευνα που διεξήχθη τη δεκαετία του 1940 με παιδιά που είχαν μεγαλώσει σε ορφανοτροφεία της Ρουμανίας, έδειξε ότι τα παιδιά που δεν απολάμβαναν την ευεργετική δύναμη της σωματικής επαφής ανέπτυσσαν σημαντικά αναπτυξιακά προβλήματα με την πάροδο του χρόνου, ακόμη κι αν οι ανάγκες τους για τροφή, νερό και στέγη ήταν καλυμμένες. Πιο συγκεκριμένα, πολλά από αυτά τα παιδιά της έρευνας παρουσίαζαν  έντονη αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, διαταραχές προσκόλλησης,  προβλήματα με την εμπιστοσύνη προς τους άλλους, καθυστέρηση, κακή ανάπτυξη, προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος, ακόμη και θάνατο.

Καταλήγοντας, το άγγιγμα είναι μία βασική ανθρώπινη ανάγκη. Κατά τη διάρκεια των διακοπών, όταν το άγχος μπορεί να αυξάνεται, προσπαθήστε λίγο παραπάνω να πάρετε και να δώσετε αγκαλιές. Γιατί όχι να βάλετε και στόχο… 8-12 αγκαλιές την ημέρα.

Με πληροφορίες από το PsychologyToday.

Σχετικά άρθρα