Χρύσα Σπηλιώτη: Έπεσε η αυλαία για την αγαπημένη ηθοποιό- Η πορεία της στο θέατρο, η φιλοσοφία της για τη ζωή και το αντίο της θετής της κόρης

Ταυτοποιήθηκε εν τέλει την Κυριακή η σορός της Χρύσας Σπηλιώτη. Η είδηση διαδέχτηκε εκείνη που ήθελε και τον σύζυγό της Δημήτρη Τουρναβίτη να είναι ένα από τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς που έπληξε το Μάτι την περασμένη Δευτέρα.

Την τραγική είδηση γνωστοποίησε αρχικά η συνάδελφός της, ηθοποιός Αννέτα Παπαθανασίου. «Αγαπημένοι μου φίλοι σήμερα η εδώ και 32 χρόνια κολλητή μου φίλη, Χρύσα Σπηλιώτη ταυτοποιήθηκε και είναι πια επίσημα νεκρή» έγραψε στο Facebook.

Από τη Δευτέρα συγγενείς και φίλοι της ηθοποιού αναζητούσαν αγωνιωδώς τα ίχνη του ζευγαριού στο Κόκκινο Λιμανάκι, όπου εθεάθησαν για τελευταία φορά. Η σορός του μουσικού και παλαίμαχου αθλητή Δημήτρη Τουρναβίτη ταυτοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή (27/7).

chrysa-sphliwth-2

Την ίδια ημέρα «σείστηκε» το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου από το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού, αφού όταν η παράσταση «Θεσμοφοριάζουσες» ολοκληρώθηκε, ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος είπε τα εξής: «Ανάμεσα σε όλους αυτούς τους καμένους ανθρώπους είναι και μία φίλη, συνάδελφος. Μια πολύ ευαίσθητη γυναίκα. Μια ψυχούλα, η Χρύσα Σπηλιώτη. Η παράσταση είναι αφιερωμένη σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, τους συγγενείς τους…».

Ποια ήταν η Χρύσα Σπηλιώτη;

Η Χρύσα Σπηλιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα ενώ πέρασε κάποια χρόνια της παιδικής της ηλικίας στην Εύβοια καθώς ο πατέρας της εργάστηκε για ένα διάστημα εκεί.. Όπως είχε εξομολογηθεί η ίδια ήταν συναρπαστικό να ζεις τόσο μέσα στη φύση.

Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, παρακολούθησε μαθήματα αυτοσχεδιασμού στη Γαλλία και εργάστηκε για πολλά χρόνια σαν ηθοποιός. Υπήρξε από τα βασικά στελέχη του «Ανοιχτού Θεάτρου» του Γιώργου Μιχαηλίδη, του «Θεάτρου της Άνοιξης», ενώ συνεργάστηκε με το «Θέατρο του Νότου», το «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας», το «Εθνικό Θέατρο», την «Ελεύθερη σκηνή» και πολλά άλλα. Συμμετείχε, επίσης, σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες. Συστήθηκε στο ευρύτερο κοινό μέσα από την τηλεοπτική σειρά το «Καρέ της Ντάμας» όπου έκανε την πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση.

Από το 1997 στράφηκε κυρίως στη συγγραφή θεατρικών κειμένων, όπως τα «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;», «Σκοτσέζικο Ντους», «Αγκά-σφί και φί», «Με διαφορά στήθους», «Φωτιά και Νερό», «Ποιος κοιμάται απόψε;», «Το μάτι της Τίγρης». Το «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» έχει μεταφραστεί σε έξι γλώσσες και εμπεριέχεται στα πολωνικά στην επίτομη ανθολογία ελληνικών κειμένων «Z Parnasu I Olimpu», ενώ το «Φωτιά και Νερό» έχει μεταφραστεί και παιχτεί, επίσης, στα αγγλικά στο Tristan Bates Theatre. Στο θέατρο είχε συνεργαστεί με γνωστούς σκηνοθέτες όπως οι Μίνως Βολανάκης, Γ. Σεβαστίκογλου κ.ά.

Η παιδαγωγική εμπειρία της ήταν πολύχρονη. Δίδαξε θεατρικό παιχνίδι σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, ενώ παρουσίαζε επί τρία χρόνια το καθημερινό τηλεοπτικό νηπιαγωγείο της ΕΡΤ «Γύρω γύρω όλοι» γράφοντας παράλληλα τα κείμενα των εκπομπών. Μεταξύ άλλων έγραψε και παρουσίασε στην ΕΡΤ σε συνεργασία με την Αννέτα Παπαθανασίου και την Ολυμπία Μπασκλαβάνη την παιδική σειρά «Φώτα παρακαλώ». Επίσης, είχε διατελέσει γενική γραμματέας του Ι.Τ.Ι. (Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου).

Η τελευταία της ερμηνεία στο θέατρο ήταν στην παράσταση «Ο γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος», σε σκηνοθεσία Αυγουστίνου Ρεμούνδου, όπου ενσάρκωνε τη Ρεγγίνα Μάντζαρου, μητέρα του συνθέτη του εθνικού μας ύμνου.

xrysa sphliwth

Η ευαισθησία της φαινόταν στα μάτια της

Όσοι γνώριζαν τη Χρύσα Σπηλιώτη μιλούν για έναν άνθρωπο με πολλές ευαισθησίες. Άλλωστε και σε όσους δεν την είχαν γνωρίσει ενέπνεε μία πραότητα και γαλήνη. Η διήγησή της από τα παιδικά της χρόνια σε συνέντευξη που είχε δώσει στο παρελθόν μας αποκαλύπτει την ψυχοσύνθεσή της:

«H πιο δυνατή μου μνήμη από τα παιδικά μου χρόνια είναι ο τρόμος που έπαθα μια μέρα στο νηπιαγωγείο. Μας φορούσαν μια πετσετούλα οι δασκάλες μας για να τρώμε το δεκατιανό μας κι εμένα μου έσπασε το κορδονάκι της πετσετούλας. Νόμιζα πως θα θυμώσει πολύ η δασκάλα για το έγκλημα που έκανα. Έτρεξα στο σχολικό κι άρχισα να παρακαλάω τον οδηγό του πούλμαν να με γυρίσει σπίτι μου. Εκείνος ειδοποίησε και τη δική μου δασκάλα και τις δασκάλες των άλλων τμημάτων παρέα με τους συμμαθητές μου. Με διαβεβαίωναν όλοι μαζί πως δεν θα μου έκαναν κανένα κακό. Με έπιασε χειρότερος πανικός ότι θα με σκοτώσουν όλοι μαζί κι έκλαιγα, φώναζα βοήθεια και δεν κατέβαινα με τίποτα από το σχολικό. Τι τραβάνε τα καημένα τα παιδάκια!»

spilioti

Η Χρύσα Σπηλιώτη όπως είχε παραδεχτεί η ίδια άλλαξε με την πάροδο των χρόνων και κατάλαβε ότι καμία φορά οι «δυνάστες» στης ζωής μας βρίσκονται μέσα μας. Αυτούς κατάφερε να αντιμετωπίσει η ίδια και να αλλάξει τον τρόπο που έβλεπε τη ζωή.

«Το μεγάλο θαύμα στη ζωή μου είναι η ίδια η χαρά της ζωής που μεγαλώνει για μένα μέρα τη μέρα.
Μετά από μια μεγάλη κρίση στη ζωή μου πριν τέσσερα χρόνια, έκανα μια στροφή 180 μοιρών και άρχισα να επιστρέφω σιγά σιγά σε ότι θεωρούσα πάντοτε ουσιαστικό.
Έτσι αυτή η χαρά δεν έχει πια και τόση σχέση με το αν έχω ή δεν έχω προβλήματα στην καθημερινότητα ή με το τι κάνω επαγγελματικά. Έχει σχέση με την απόλαυση της κάθε δημιουργικής στιγμής και της ίδιας της ζωής.»
Να απολαμβάνει την κάθε της στιγμή είχε επιλέξει η Χρύσα Σπηλιώτη με τα χαμογελαστά μάτια…

spilioti-tournavitis

Ο αθλητής και μουσικός Δημήτρης Τουρναβίτης

Ο Δημήτρης Τουρναβίτης όπως όλα δείχνουν δεν ήταν ένας μονόπλευρος άνθρωπος. Είχε διαπρέψει στον αθλητισμό ενώ ήταν και ένας αξιόλογος καθηγητής μουσικής. Ο ερασιτέχνης Παναθηναικός αποχαιρέτησε τον πρώην πρωταθλητή.

Ο Δημήτρης Τουρναβίτης γεννήθηκε το 1964. Σε ηλικία μόλις 16 ετών αναδείχτηκε πρωταθλητής Ελλάδας με το «τριφύλλι» στο απαιτητικό αγώνισμα του μοντέρνου πεντάθλου στο πανελλήνιο πρωτάθλημα του 1980. Μάζεψε συνολικά 3.008 βαθμούς σε εκείνη τη διοργάνωση ενώ συνολικά ο Παναθηναϊκός είχε 10.416 βαθμούς , χαρίζοντας έτσι στον Σύλλογο την πρωτιά.

Εν συνεχεία ήταν μέλος της σκοποβολής του Παναθηναϊκού ενώ είχε περάσει και από το τμήμα κολύμβησης . Τα τελευταία χρόνια ήταν αθλητής αλιείας του Ναυταθλητικού Ομίλου Τζιτζιφιών Καλλιθέας.
Πέραν της αθλητικής του σταδιοδρομίας ήταν εξαίρετος καθηγητής μουσικής. Μάλιστα είχε δημιουργήσει το δικό του ωδείο στην Πεντέλη.

Την καλλιτεχνική πλευρά του Δημήτρη Τουρναβίτη επικοινώνησε κατά κάποιο τρόπο η κόρη του όταν ταχτοποιήθηκε η σορός του. Η Αλίκη Τουρναβίτη πόσταρε ένα βίντεο με εκείνον να παίζει πιάνο και μικρά παιδιά να τραγουδούν κι έγραψε: «Και εγώ σε χάνω… Μίλα μου! Άκου τι θα πω ψηλά τα χέρια γιατί τόσο σ αγαπώ… μίλα μου…. Και μένω αταξίδευτος! »

https://www.facebook.com/aliki.tour.1/videos/298084864269004/?t=12

Η μητέρα Χρύσα Σπηλιώτη

Η Χρύσα Σπηλιώτη μπορεί να μην απέκτησε δικά της παιδιά ωστόσο αγαπούσε την κόρη του συζύγου της σαν να ήταν δική της. Η ίδια είχε πει για την μητρότητα: «Δεν έχω κάποιο βιολογικό παιδί αλλά αυτό ποτέ δεν με εμπόδισε από το να νιώθω μητέρα. Για την κόρη του άντρα μου παραδείγματος χάρη την Αλίκη τρέφω μητρικά συναισθήματα, για τα βαφτιστήρια μου αλλά και για όσα παιδιά έχω επαφή μαζί τους. Και θαυμάζω πολύ τις γυναίκες που έχουν υιοθετήσει παιδιά. Που μπορούν να προσφέρουν αγάπη χωρίς να βλέπουν τα παιδιά σαν την διαιώνιση του DNA τους. Επίσης βρίσκω αξιοθαύμαστο το να υιοθετείς παιδιά από άλλες φυλές.»

aliki-tournavith
Φωτογραφία: facebook/ aliki tour

Η καλή της σχέση με την κόρη του συζύγου της φαίνεται άλλωστε και από τον συγκινητικό τρόπο που επέλεξε για να αποχαιρετήσει η Αλίκη Τουρναβίτη τόσο τον πατέρα της όσο και εκείνη.

Το δικό της αντίο:
«Και η αυλαία έπεσε.. Τίτλοι τέλους και για τους δυο μου ήρωες. Αιωνία η μνήμη τους, να είστε καλά».

Σχετικά άρθρα