Οι άνδρες κάνουν περισσότερο σεξ: Αλήθεια ή μύθος;

Η διαφορά μεταξύ του αριθμού των σεξουαλικών συντρόφων που αναφέρουν οι άνδρες και οι γυναίκες μπορεί να εξηγηθεί σε μεγάλο βαθμό από την τάση μεταξύ των ανδρών να υπερβάλουν ως προς τον αριθμό των συντρόφων τους, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Sex Research.

Η Δρ Κιρστεν Μιτσελ από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και οι συνεργάτες της ανέλυσαν τις απαντήσεις περισσοτέρων από 15.000 άνδρες και γυναίκες που είχαν λάβει μέρος στην τρίτη μελέτη National Survey of Sexual Attitudes and Lifestyles (Natsal-3).

Οι επιστήμονες ήθελαν να κατανοήσουν καλύτερα γιατί οι άνδρες πάντα αναφέρουν περισσότερες ερωτικές συντρόφους απ’ ότι οι γυναίκες, αν και ο αριθμός που αναφέρουν και τα δύο φύλα θα πρέπει κανονικά να είναι ίδιος.

Στην Natsal-3 οι άνδρες ανέφεραν κατά μέσο όρο 14 ερωτικές παρτενέρ, ενώ οι γυναίκες ανέφεραν κατά μέσο όρο μόνον επτά ερωτικούς συντρόφους.

Αρχικά, τα άτομα που ανέφεραν πολύ μεγάλο αριθμό ερωτικών συντρόφων διαστρέβλωναν τον μέσο όρο και αυτή η επίδραση ήταν ισχυρότερη μεταξύ των ανδρών. Άνδρες και γυναίκες σε αυτή την ομάδα ανέφεραν 110 και 50 ή και περισσότερους ερωτικούς συντρόφους, αντίστοιχα. Η εξαίρεση αυτών των ατόμων μείωσε τον συνολικό μέσο όρο και μείωση της διαφορά μεταξύ των δύο φύλων.

Η διαφορά μειώθηκε περαιτέρω όταν ελήφθη υπόψη η στρατηγική μέτρησης. Οι άνδρες ήταν πιο πιθανό από τις γυναίκες να κάνουν εκτίμηση και όχι μέτρηση των συντρόφων τους. Για παράδειγμα, μεταξύ όσων ανέφεραν 5-9 συντρόφους, το 24% των ανδρών έκανε εκτίμηση και όχι μέτρηση, συγκριτικά με το 15% των γυναικών.

Η σεξουαλική στάση επίσης επηρέαζε τις αναφορές. Οι γυναίκες γενικά ήταν πιο συντηρητικές από τους άνδρες. Ήταν λιγότερο πιθανόν να θεωρούν τις σχέσεις της μιας νύχτας ότι «δεν ήταν καθόλου λάθος» (9% έναντι 18%) και ήταν πιθανότερο να θεωρούν ότι «ένα έγγαμο άτομο που έχει ερωτική σχέση με κάποιον άλλον πέραν του νόμιμου συντρόφου εντελώς λάθος» (65% έναντι 57%).

Οι ερευνητές μελέτησαν και άλλες εξηγήσεις και διαπίστωσαν ότι η επί πληρωμή ερωτική σχέση διαφορούσε ελάχιστα τον αναφερόμενο αριθμό ανδρών και γυναικών.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα