Άγχος στη δουλειά: 4 κόλπα για να αισθανθείτε αμέσως καλύτερα

Μπορεί να ξυπνήσετε μέσα το κέφι με τη σκέψη ότι “η ζωή είναι ωραία” και ότι “δεν αξίζδει να σκάμε για μικροπράγματα”. Τρώτε ένα καλό πρωινό, βάζετε το καινούργιο και φανταστικό συνολάκι που αγοράσατε πριν από λίγες μέρες, φοράτε το καλύτερο σας χαμόγελο και φεύγετε γεμάτη αυτοπεποίθηση και όρεξη να αδράξετε τη μέρα… Λίγο η κίνηση στην Κηφισίας, λίγο η ξίνη καλημέρα του προϊστάμενου σας, λίγο που θυμηθήκατε το επόμενο deadline… και η καλή σας διάθεση γκρεμίζεται σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, δίνοντας τη θέση της στο ΑΓΧΟΣ και τα ΝΕΥΡΑ.

Ωστόσο, νομίζουμε ότι έχουμε τη λύση ή μάλλον τις λύσεις για εσάς. Τέσσερα απλα κολπάκια για να περιορίσετε το άγχος στη δουλειά σας και να αισθανθείτε αμέσως καλύτερα.

Ακούστε λίγη χαλαρωτική μουσική

Εκμεταλλευτείτε τη χαλαρωτική διάσταση της μουσικής. Μην επιλέξετε τη μουσική που θα ακούγατε την ώρα που κάνετε γυμναστική, μία μελωδία που έχει σκοπό να σας ξυπνήσει και να σας κρατήσει σε εγρήγορση. Προτιμήστε χαλαρωτικές μελωδίες, που κατευνάζουν το άγχος και καλμάρουν τα νεύρα. Μπορείτε να βρείτε άπειρες λίστες με τέτοιου είδους μουσική στο YouTube και το Spotify.

Ένα μπουκαλάκι με αιθέρια έλαια στην τσάντα

Ένα μπουκαλάκι με αιθέρια έλαια μέσα στη τσάντα σας είναι ένας καλός τρόπος για να χαλαρώσετε κάθε φορά που αισθάνεστε άγχος. Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για ιατρικούς και θεραπευτικούς σκοπούς. Λεβάντα, σανδαλόξυλο, Ylang Ylang είναι μόνο μερικά από τα αρώματα που φημίζονται για την ευεργετική τους δράση ενάντια στο άγχος. Όταν αρχίσετε να αισθάνεστε άγχος, αρπάξτε το μπουκαλάκι από την τσάντα σας, επισκεφθείτε το μπάνιο και πάρτε μερικές βαθιές ανάσες.

Τι θα λέγατε για μία βόλτα;

Εάν έχετε τη δυνατότητα να βγείτε έξω, δώστε στον εαυτό σας 10 λεπτά (ή και λιγότερο εάν ο φόρτος εργασίας σας δεν το επιτρέπει) για να κάνετε μια βόλτα. Η αλλαγή του σκηνικού και ο φρέσκος αέρας θα σας βοηθήσουν να καλμάρετε τα νεύρα σας και να απομακρύνετε τη σκέψη σας από την αιτία του άγχους σας, ακόμη κι αν δεν μπορείτε να την ανγνωρίσετε με σιγουριά. Αν ο καιρός δεν είναι τόσο καλός μπορείτε να επισκεφθείτε κάποιο κοντινό πολυκατάστημα για να χαζέψετε στους διαδρόμους του και να πάρετε ιδέες για να επόμενα ψώνια σας.

Εστιάστε στην αναπνοή

Εάν δεν αισθάνεστε άνετα με το να πάρετε μερικές βαθιές ανάσες στο γραφείο σας ή τελοσπάντων μπροστά σε άλλους, μπορείτε και πάλι να αναζητήσετε καταφύγιο στο μπάνιο, στα σκαλιά του κτιρίου ή μέσα στο αυτοκίνητό σας. Απλά εστιάστε όλη την προσοχή σας στην αναπνοή. Μία εύκολη τεχνική που μπορείτε να ακολουθήσετε για να χαλαρώσετε είναι να εισπνεύσετε σε 3 χρόνους (δηλαδή μετρώντας αργά μέχρι το τρία), να κρατήσετε την αναπνοή σας για 3 χρόνους και τέλος να εκπνεύσετε σε 3 χρονους. Επαναλάβετε τη διαδικασία 5 φορές ή και παραπάνω, αν το χρειάζετστε, μέχρι να νιώσετε καλύτερα.

Το άγχος πολλές φορές μας καταβάλλει και μας κάνει να αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι να το καταπολεμήσουμε. Την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε το άγχος να σας πνίγει, πάρτε τον έλεγχο. Θα χρειαστούν μόνο μερικά λεπτά για να εφαρμόσετε μία από τις παραπάνω τεχνικές. Θυμηθείτε ότι η ψυχική σας ηρεμία και υγεία προέχει!

Με πληροφορίες από το PsychologyToday

Σχετικά άρθρα