Τίποτα δεν με κρατά εδώ. Σκέφτομαι να φύγω στο εξωτερικό αλλά φοβάμαι…

Μετά από παρά πολλές δυσκολίες κατάφερα να τελειώσω με την ειδικότητα μου, είμαι γιατρός. Οικονομικά δεν είμαι καλά όπως πολύς κόσμος. Τώρα πρέπει να πάρω αποφάσεις για το πού θα δουλέψω. Να φύγω έξω Γερμανία;

Είμαι μόνη μου, δεν έχω σύντροφό ούτε πολλούς φίλους γενικά. Η ζωή μου είχε πολλές μετακινήσεις και πολλά μεταβατικά στάδια. Είχα φύγει Γερμανία και ξέρω πόσο δύσκολα ήταν.

Άλλη επιλογή είναι η Αγγλία που δεν έχω πάει ποτέ αλλά φαντάζει το ίδιο. Άλλη επιλογή είναι να παραμείνω το χρόνο μου στην Ελλάδα κάνοντας ένα μεταπτυχιακό που πάντα ήθελα, αλλά δεν ήμουν στην πόλη μου και δεν είχα την πολυτέλεια να μην εργάζομαι για κάποιο διάστημα. Ωστόσο, στην ηλικία μου σκέφτομαι μήπως είναι πάλι μια λάθος επιλογή και χάσιμο χρόνου.

Επιπλέον, οι συνθήκες της ζωής μου, το μέρος που μένω, και οι ανύπαρκτοι φίλοι στην πόλη που μεγάλωσα είναι σαν να με ωθούν να μην προσπαθώ άλλο,  συντηρώντας κάτι που από την αρχή δεν πήγε καλά, ή να προσπαθώ να βρω την τύχη μου στο εξωτερικό με την πιθανότητα όμως να μην ευδοκιμήσει και να χρειαστεί να γυρίσω πάλι πίσω. Το μεταπτυχιακό είναι κάποιο εργαλείο από την άλλη πλευρά που θα με βοηθούσε να βρω μια θέση σε κάποιο νοσοκομείο εάν με ενδιαφέρει το εδώ. Ποια η γνώμη σας για το αυτό;

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια Ειρήνη Χατζησωτηράκη:

Το ερώτημα που μου περιγράφετε είναι αρκετά μπερδεμένο οπότε θα προσπαθήσω να απαντήσω στην ερώτηση σας. Όπως μου περιγράφετε την κατάσταση σας μου ακούγεται ότι για εσάς είναι πολύ σημαντικός ο περίγυρος σας εδώ και βάσει αυτού αμφιταλαντεύεστε για το τι θέλετε να κάνετε στη ζωή σας. Μεγάλη όμως πρέπει να είναι και η  απογοήτευση που εισπράττετε από το περιβάλλον που ζείτε και αυτό λειτουργεί σαν αφορμή για να φύγετε στο εξωτερικό.

Θα σας πρότεινα να σκεφτείτε ότι τελικά πραγματοποιήσατε έναν πολύ σημαντικό στόχο για εσάς και με βάση αυτό να δείτε πώς θα κινηθείτε ανεξάρτητα από την ηλικία ή το περιβάλλον αλλά αυτό που έχετε ανάγκη να κάνετε τη δεδομένη στιγμή. Να σκέφτεστε ότι κάθε απόφαση που παίρνουμε για τη ζωή μας ανοίγει πόρτες για άλλες αποφάσεις που θα προκύψουν αργότερα οπότε πιστέψτε στον εαυτό σας και ακολουθείστε τη διαίσθηση σας!

Ειρήνη Χατζησωτηράκη
Ψυχολόγος-Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια
Θεραπεία ζεύγους-οικογένειας
Τηλ. επικοινωνίας: 6973548377
https://www.facebook.com/eirinixatzisotirakipsychotherapy

Σχετικά άρθρα