Πυρκαγιές Αττικής: Στους 80 οι ταυτοποιημένοι νεκροί – Οκτώ οι αγνοούμενοι

Ταυτοποιήθηκαν και άλλες σοροί από τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, ανεβάζοντας τον αριθμό όσων αναγνωρίστηκαν ως τώρα σε 80. Οκτώ εξακολουθούν να αγνοούνται και 11 να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες για την ανεύρεση των αγνοουμένων της καταστροφικής πυρκαγιάς στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ραφήνας, Εύβοιας και Μακρονήσου.

Την ίδια ώρα, με ταχείς ρυθμούς συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αποκατάσταση της καθημερινότητας στις καμένες περιοχές και την οικονομική στήριξη των πληγέντων. Aπό χθες και ως τις 30 Οκτωβρίου, καθημερινά από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για επιδόματα κατοικίας, επιχειρήσεων και πολυτέκνων, καθώς και το έκτακτο βοήθημα για τις άμεσες ανάγκες στο Πνευματικό Κέντρο Ραφήνας, στο Κλειστό Γυμναστήριο Μαραθώνα, στο ΚΑΠΗ Κινέτας και στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στο Δήμο Παπάγου.

Στη διάθεση των πολιτών δρομολογήθηκαν αστικά λεωφορεία στη γραμμή Ραφήνα, Μάτι, Ζούμπερι, Νέα Μάκρη με τέρμα το Κλειστό Γυμναστήριο Μαραθώνα.

Από το υπουργείο Εργασίας έχει ανακοινωθεί επίδομα 10.000 ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων και από τον ΟΠΕΚΑ μηνιαίο επίδομα των 1.000 ευρώ στα προστατευόμενα τέκνα τους.

Επίσης, ως στις 20 Αυγούστου θα καταβληθούν δύο εφάπαξ μηνιαίες συντάξεις στους πυρόπληκτους συνταξιούχους και στους ανασφάλιστους υπερήλικες.

Εξάλλου, ως το τέλος του χρόνου, στις 31 Δεκεμβρίου, τα ΚΕΠ θα δέχονται σχετικές αιτήσεις για την αντικατάσταση των αδειών οδήγησης.

Σε επίπεδο υποδομών, στο μεγαλύτερο μέρος αποκαταστάθηκε το δίκτυο ηλεκτροδότησης, οι δρόμοι έχουν καθαριστεί και από χθες Τρίτη ξεκίνησε το έργο υλοτόμησης με τους καμένους κορμούς των δέντρων να χρησιμοποιηθούν άμεσα στα αντιπλημμυρικά έργα. Εξάλλου, αίτημα στις εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας υπέβαλε ο Συνήγορος του Καταναλωτή προκειμένου να επισπεύσουν την αποκατάσταση των δικτύων και των υπηρεσιών τους στις πληγείσες περιοχές ενώ σε συνεννόηση με το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα, η Μότορ Οϊλ ανέλαβε το έργο ανακατασκευής του.

Το μεσημέρι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει δέσμη μέτρων για την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών αντιμετώπισης των πολεοδομικών και περιβαλλοντικών παραβάσεων.
Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη είναι και η διερεύνηση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται για τη φονική πυρκαγιά, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ζήτησε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έρευνα για την απρόσκοπτη πρόσβαση πολιτών στις παραλίες.

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη που χειρίζεται την υπόθεση, σήμερα έχει καλέσει να καταθέσει μεταξύ άλλων την Περιφερειακή Σύμβουλο Αττικής Ιωάννα Τσούπρα και τις επόμενες μέρες τον Δήμαρχο Πεντέλης, Δημοτικούς Συμβούλους των πληγέντων Δήμων, τον επικεφαλής της Ομάδας Υποβρύχιων Καταστροφών του Λιμενικού Σώματος Δημήτρη Μπαλτάκο και άλλους ένστολους, ενώ αναμένεται να καταθέσουν επίσης ιδιοκτήτες ακινήτων και αρμόδιοι Πολεοδομίας.

Πηγή: ert.gr

Σχετικά άρθρα