Άγχος: Η μυρωδιά του ερωτικού μας συντρόφου είναι το τέλειο αγχολυτικό

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η ανθρώπινη αίσθηση με την μεγαλύτερη μνήμη είναι η όσφρηση. Μια μυρωδιά από τα παλιά μπορεί να ξυπνήσει μνήμες και συναισθήματα. Πόσες φορές δεν έχει τύχει αυτό σε όλους μας; Ωστόσο, η τελευταία πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη, που έφερε στην επιφάνεια νέα επιστημονική μελέτη, υποδεικνύει ότι η μυρωδιά ενός άλλου ανθρώπου, και πιο συγκεκριμένα του συντρόφου μας, μπορεί να κατευνάσει το άγχος.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Personality and Social Psychology, πραγματοποιήθηκε πείραμα στο οποίο συμμετείχαν 96 γυναίκες. Αρχικά, τα υποκείμενα της έρευνας εκτέθηκαν σε οξύ στρες (Trier Social Stress Test). Στη συνέχεια τους δόθηκε να μυρίσουν μπλουζάκια με τρία διαφορετικά αρώματα. Το ένα είχε τη μυρωδιά του συντρόφου τους, το δεύτερο τη μυρωδιά ενός ξένου και το τρίτο ένα ουδέτερο άρωμα.

Οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε τεστ άγχους λαμβάνοντας μέρος σε μια διαδικασία προσομοίωσης συνέντευξης για εργασία καθώς και μια απαιτητική πνευματικά εργασία. Επίσης, έδωσαν δείγματα σιέλου για την μέτρηση των επιπέδων της κορτιζόλης καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας και έλαβαν μέρος σε πολλαπλά τεστ αξιολόγησης του άγχους τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που μύρισαν τη φυσική οσμή του συντρόφου τους ηρέμησαν. Αντιθέτως, όσες εκτέθηκαν στη μυρωδιά ενός αγνώστου ανέβασαν ακόμα υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης.

«Πολλοί άνθρωποι φορούν ένα ρούχο του συντρόφου τους ή κοιμούνται στη δική του πλευρά κρεβατιού όταν δεν βρίσκονται παρέα. Δεν το συνειδητοποιούν μα αυτή η πρακτική τους προσφέρει ηρεμία», κατέληξαν οι ερευνητές της μελέτης.

Είναι πλέον ξεκάθαρο γιατί κλέβουμε όλες τ’ αγορίστικα μπλουζάκια…
Πηγή: www.doctv.gr

Σχετικά άρθρα