Σχέσεις: «Οι άνδρες θέλουν μόνο σεξ. Δεν μπορώ να εμπιστευθώ κανέναν».

Είχα σχέση 6 χρόνια. Ήταν δεσμός και πηγαίναμε για γάμο. Μπήκε στο ναυτικό να κάνει τη θητεία του. Ενώ όλα πήγαιναν καλά ξαφνικά άλλαξε.

Μου ζήτησε πρώτο διάλειμμα. Ήρθε κλαίγοντας, τον δέχτηκα. Ζήτησε δεύτερο διάλειμμα, ήρθε πάλι κλαίγοντας τον δέχτηκα… Και στο φινάλε ζήτησε σχέση με προϋποθέσεις, δηλαδή πράγματα που τόσα χρόνια τα κατέκρινε και ήταν ενάντια. Επηρεάστηκε από φίλους και από τη μητέρα του. Τα Χριστούγεννα έγιναν όλα αυτά.

Από τότε ενώ έχω προσπαθήσει να φτιάξω τη ζωή μου αλλά τίποτα. Όλοι κοιτάνε να περνάνε μόνο καλά στον ερωτικό τομέα. Το έχω πάρει απόφαση ότι δεν πρόκειται να βρω κάποιον που να με αγαπήσει πραγματικά. Δεν είμαι καλά. Είμαι απογοητευμένη. Δεν μπορώ να εμπιστευθώ κανέναν πια. Τι να κάνω;

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος Γεωργία Καλτσίδου:

Αγαπητή αναγνώστρια,

από το μήνυμα σας αντιλαμβάνομαι ότι στη σχέση αυτή δεν είχατε μία ισότιμη θέση στις αποφάσεις και επιδείξατε μία μεγάλη υπομονή προς τις προτιμήσεις και διαθέσεις του συντρόφου σας, προκειμένου να κρατήσετε τη σχέση σας, που καταλαβαίνω ότι σήμαινε πάρα πολλά για εσάς.

Για τους δικούς του λόγους ή όπως αναφέρετε μέσα από την επιρροή που του ασκούσαν άτομα του περιβάλλοντος του, άλλαξε η συμπεριφορά του και οι αξίες του, ωστόσο επιδείξατε πολύ μεγάλη δύναμη αποδεχόμενη ότι δεν μπορείτε να συνεχίσετε τη σχέση αυτή, όσο και αν σας κόστισε όλη αυτή η μεγάλη αλλαγή στα σχέδια για τη ζωή σας.

Από τα Χριστούγεννα έως τώρα – έχει περάσει ένα εξάμηνο από τότε – αξιολογείτε πως θα έπρεπε να είστε σε κάποια σχέση, αν καταλαβαίνω σωστά. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μέσα σας μία ανάγκη να «φτιάξετε» τη ζωή σας, μία ανυπομονησία να έχετε μία σχέση που να βασίζεται στην πραγματική αγάπη που στην προηγούμενη σχέση σας, ίσως, δεν έχετε πάρει όσο θα θέλατε. Υπάρχει επίσης μία απογοήτευση από τις προθέσεις που έχουν οι άνδρες προς εσάς και κάτι μέσα σας που του είναι πολύ δύσκολο να εμπιστευτεί ένα νέο πρόσωπο, μετά από όλη αυτή την περιπέτεια.

Είναι πολύ φυσικό να έχετε αυτές τις αντιδράσεις μετά από αυτήν την εμπειρία σας και ίσως χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να είστε έτοιμη να αφεθείτε σε μία νέα σχέση που είναι άγνωστο το πώς θα προχωρήσει. Η δική μου πρόταση είναι να δώσετε κάποιο χρόνο στον εαυτό σας, χωρίς υψηλές προσδοκίες για το μέλλον, αλλά να προσπαθήσετε να εμπλουτίσετε τη ζωή σας με πράγματα που σας κάνουν καλό σήμερα και τη στιγμή αυτή που μιλάμε, χωρίς να κρίνετε αν είναι μικρά ή μεγάλα. Η ατομική ή και ομαδική ψυχοθεραπεία είναι ένας τρόπος να φροντίσετε τον εαυτό σας και να τον υποστηρίξετε.

Ελπίζω να σας βοήθησα.

Γεωργία Καλτσίδου
Ψυχολόγος
Ειδίκευση στην Κλινική & Κοινωνική Ψυχολογία Εξαρτήσεων & Ψυχοκοινωνικών Προβλημάτων
[email protected]
697-3502573

Σχετικά άρθρα