Το παιδί μου είναι ερωτευμένο. Πώς να το διαχειριστώ;

Το παιδί σας μεγάλωσε και να που είναι ερωτευμένο!Ήρθε μια μέρα από τον παιδικό σταθμό και σας δήλωσε ότι θέλει να… παντρευτεί! Είναι δυνατόν! Τι εννοεί; Πώς να το διαχειριστείτε;

Ο παιδοψυχίατρος Stephane Clerget αναλύει την κατάσταση!

3-6 ετών: Οι πρώτοι έρωτες

Με το που ξεκινάει να κοινωνικοποιείται ένα παιδί, αρχίζουν και οι… έρωτες! Στην ηλικία που από μωρό γίνεται σιγά σιγά παιδάκι. Κόβει την πάνα, αρχίζει το… σχολείο, κάνει παρέα με άλλα παιδάκια… Ο παιδοψυχίατρος Stéphane Clerget εξηγεί: “Μπαίνοντας στο σχολείο ένα παιδί συνειδητοποιεί ότι μπορεί να αισθανθεί αγάπη και για άλλα άτομα πέρα από τους γονείς του και τους συγγενείς του. Μέχρι εκείνη τη φάση ένιωθε πως ήταν το κέντρο του κόσμου”.

Βέβαια για να ερωτευτεί ένα παιδάκι πρέπει πρώτα να έχει ξεπεράσει το Οιδιππόδειο σύμπλεγμα, να καταλάβει ότι δεν μπορεί να παντρευτεί τον γονέα του αντίθετου φύλου.

6-10 ετών

Ο έρωτας περνάει σε δεύτερη μοίρα. Σε αυτή τη φάση τα παιδιά ασχολούνται περισσότερο με τις φιλικές τους σχέσεις και την προσωπική τους ανάπτυξη. Αν ο έρωτας είχε κεντρική θέση στη ζωή τους σε αυτό το διάστημα, θα πήγαινε πίσω η ανάπτυξή τους και την κοινωνικότητά τους

Πώς θα διαχειριστείτε τη μεγάλη αγάπη των μικρών παιδιών μας

Πρόβα… ενήλικης αγάπης

Όταν ένα παιδί αρχίζει να αισθάνεται για πρώτη φορά αγάπη, το συναίσθημά του είναι δυνατό και δε διαφέρει πολύ από την ενήλικη αγάπη, αν εξαιρέσουμε το ζήτημα της απουσίας σεξουαλικής επιθυμίας. Σύμφωνα με τον Stéphane Clerget, πρόκειται για μια “πρόβα για την αληθινή αγάπη”. Πώς να το διαχειριστείτε; Ήρεμα και χαλαρά. Χωρίς να του δίνετε ούτε περισσότερη ούτε λιγότερη σημασία από όση χρειάζεται…

Έχει πολλές κατακτήσεις

Το μικρό σας αλλάζει τους έρωτες σαν τα πουκάμισα; Σύμφωνα με τον Stéphane Clerget, αυτό δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Μπορεί να οφείλεται σε οικογενειακά πρότυπα, μπορεί και όχι. Ένα παιδί που… ερωτεύεται συνεχώς και άλλον άνθρωπο, δε σημαίνει ότι θα συνεχίσει την ίδια συμπεριφορά και ως ενήλικας. Αντιθέτως, αν το παιδί σας δεν εκφράζει ποτέ κανέναν έρωτα, τότε θα πρέπει να ψάξετε αν έχει φίλους στο σχολείο. Αν έχει φίλους και είναι πολύ κοινωνικό αλλά δεν ερωτεύεται συχνά, μη σας ανησυχεί! Θα ερωτευτεί όταν έρθει η ώρα του.

Η πρώτη… ερωτική απογοήτευση

Δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από την ερωτική απογοήτευση! Ωστόσο, όσο πιο μικρό μάθει τα όριά του, τόσο πιο προφυλαγμένο θα είναι για τις μελλοντικές του σχέσεις. Να είστε κοντά του, να του μιλάτε συνεχώς και να του εξηγείτε. Δεν γίνεται όλοι να υποχωρούν και να του κάνουν το χατίρι. Εξηγήστε του ότι δεν μπορεί να υποχρεώσει τα άλλα παιδάκια να παίξουν μαζί του αν εκείνα δεν θέλουν. Πάρτε το αγκαλίτσα, παρηγορείστε το, κάντε το να νιώσει ασφαλές.

Τα πρώτα αληθινά φλερτ

Στην αρχή του Γυμνασίου αρχίζουν τα δύσκολα… Τα αληθινά φλερτ. Μπορεί να κλείνεται με τις ώρες στο δωμάτιό του και να μιλάει με το αγόρι της ή το κορίτσι του…

Χωρίς να καταπατάτε τα προσωπικά του όρια και τον προσωπικό του χώρο, πρέπει να θέτετε κάποιους περιορισμούς στη χρήση του τηλεφώνου και των social media.

Το πρώτο φιλί

Το πρώτο φιλί συνήθως έρχεται γύρω στα 13. Ωστόσο, πρέπει να είστε πολύ κοντά στο παιδί σας, να το ακούτε και να το συμβουλεύετε. Σαφώς και η σεξουαλικότητά του αρχίζει να… ξυπνάει και ενεργοποιείται ακόμα περισσότερο με το πρώτο φιλί, καθώς και με τα επόμενα. Σε μια περίοδο που οι περισσότεροι έφηβοι είναι σεξουαλικά ενεργοί, οφείλετε να ενημερώσετε από νωρίς τα παιδιά σας πόσο σημαντικό είναι να περιμένει την κατάλληλη στιγμή και να μην βιαστεί για τίποτα!

Νίκη Κοσκινά

Με πληροφορίες από parents.fr

Σχετικά άρθρα