Πένθος: «Μετά τον θάνατό του η μόνη μου παρηγοριά είναι το ποτό»

Έχω περάσει μεγάλο στρες. Έχασα τον άνθρωπο που αγαπούσα μπροστά στα μάτια μου. Κάποιες φορές ο πόνος είναι τόσο ανυπόφορος που χρειάζεται να πιω αλκοόλ για να ξεχαστώ.

Στο ερώτημα απαντά η ψυχοθεραπεύτρια, Δήμητρα Φιλοπούλου:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Κατ’ αρχάς συλλυπητήρια για την απώλεια σας.

Σίγουρα πονάτε και αυτή τη στιγμή ο πόνος αυτός μοιάζει δυσβάσταχτος. Έχετε καταλάβει και η ίδια πως αυτός ο πόνος δεν θα βρει λύτρωση με το αλκοόλ. Το πρόβλημα με το αλκοόλ είναι ότι μπορεί να μοιάζει ότι σας απαλύνει τον πόνο, αλλά στην ουσία δεν σας επιτρέπει να βιώσετε το πένθος. Έτσι, μόλις περνάει το μούδιασμα που προκαλεί, ο πόνος επιστρέφει κατακλυσμιαία.

Προσπαθήστε να βγάλετε από το μυαλό σας ότι σας βοηθάει, και βρείτε εναλλακτικούς τρόπους να μαλακώσετε τον πόνο σας. Τώρα είναι η ώρα να στραφείτε σε κάποιον φίλο ή φίλη. Μία σιωπηλή αγκαλιά, ένας άνθρωπος που καταλαβαίνει τι περνάτε, μία φράση γεμάτη αγάπη και συμπόνια θα σας βοηθήσουν στη διαδικασία αυτή όσο τίποτα άλλο.

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να πονέσει και να κλάψει και να ζήσει το πένθος στην ολότητα του. Θα είναι δύσκολο αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρήσετε το ψυχισμό σας αλώβητο από το τραύμα που περνάτε. Αν προσπαθήσετε να το καταπιέσετε, όπως για παράδειγμα με το αλκοόλ, τότε στην ουσία είναι σαν να του γυρνάτε την πλάτη. Μπορεί να κάνετε ότι δεν το βλέπετε, όμως αυτό θα είναι εκεί, και θα επηρεάζει τη ζωή σας με τρόπους πλάγιους. Στο περιπλεγμένο πένθος βρίσκουν πρόσφορο έδαφος ο θυμός, το άγχος και η κατάθλιψη. Όσο δύσκολο και αν μοιάζει τώρα, σας υπόσχομαι πως ο χρόνος θα απαλύνει το τραύμα και με τον καιρό η σκέψη του συντρόφου σας θα σας γεμίζει περισσότερο με αγάπη παρά με πόνο.

Αρωγός σε αυτή τη διαδικασία θα μπορούσε να είναι ένας ειδικός ψυχικής υγείας. Ειδικά στην περίπτωση σας, που ήσασταν μαζί του την ώρα του θανάτου του και φαίνεται να σας έχει τραυματίσει το γεγονός αυτό. Αν δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα να δείτε κάποιον ιδιώτη, τότε μπορείτε να απευθυνθείτε στο κέντρο ψυχικής υγείας της περιοχής σας ή σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο που να έχει ψυχιατρική κλινική.

Θα το έχετε ακούσει από όλους αλλά είναι σημαντικό να τρώτε σωστά και να ξεκουράζεστε αρκετά. Είναι πολύ βασικό σε αυτή τη δύσκολη στιγμή να φροντίζετε τον εαυτό σας. Προσπαθήστε να κρατήσετε κομμάτι της παλιάς ρουτίνας. Αυτό θα σας κάνει να νιώσετε ότι υπάρχει κάποια σταθερότητα και θα σας βοηθήσει να κρατήσετε μία αίσθηση κανονικότητας.

Κάποιος είχε πει κάποτε πως το πένθος είναι σαν τον ωκεανό, έρχεται σε κύματα. Μετά τον πρώτο δύσκολο καιρό, τα κύματα αυτά θα λιγοστέψουν, τόσο σε ένταση όσο και σε συχνότητα. Ποτέ δεν θα ξεχάσετε τον άνθρωπο σας και ποτέ η απώλεια δεν θα γίνει μικρότερη, όμως με τον καιρό η καρδιά σας μαλακώσει και η ζωή θα σας μπει σε μια νέα σειρά.

Είμαστε εδώ για ότι χρειαστείτε,

Δήμητρα Φιλοπούλου
Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Παπαδιαμάντη 7, Άνω Πατήσια
Τηλ.: 213 0 292167, 6956 297109
Facebook: facebook.com/dimitraefilopoulou

Σχετικά άρθρα