Αύξηση του ελλείμματος στην Ισπανία

Στο 3,16% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το ισπανικό δημόσιο έλλειμμα για τον Μάιο, χωρίς να υπολογίζονται τα στοιχεία που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας μεγάλη αύξηση σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, όπως προκύπτει από τους υπολογισμούς του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς με βάση στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Το έλλειμμα για τον Μάιο ανήλθε στο 3,16% του ΑΕΠ για την κεντρική κυβέρνηση, τις περιφερειακές κυβερνήσεις των Αυτονομιών και το σύστημα δημόσιας υγείας, από 2,17% που είχε διαμορφωθεί το ύψος του κατά τον Απρίλιο, όπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου.

Όμως, οι αριθμοί καταδεικνύουν επίσης πως η ισπανική κυβέρνηση, που έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα για να χαλιναγωγήσει την ύφεση και την ανεργία που πλήττουν τη χώρα, βρίσκεται εντός του πλαισίου των στόχων για μείωση του ελλείμματος στο 6,5%, από 7% του περασμένου έτους.

Το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο 3,07% του ΑΕΠ, έναντι του στόχου 3,8% για τα τέλη του 2013, ενώ το έλλειμμα των τοπικών κυβερνήσεων έφθασε στο 0,43%, ενόψει στόχου για 1,3% στα τέλη του χρόνου.

Το εθνικό ασφαλιστικό σύστημα κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του κατά 0,34% τον Μάιο, ενώ ο στόχος της κυβέρνησης είναι να περιορισθεί το έλλειμμά του στο 1,4% στα τέλη του χρόνου.

Παράλληλα, το ΔΝΤ εκτιμά πως τα οικονομικά προβλήματα της χώρας ίσως ωθήσουν τις ισπανικές τράπεζες να μειώσουν ακόμη περισσότερο την χορήγηση δανείων, ωστόσο επιβάλλεται να αντισταθούν τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα στην τάση αυτή και να ενισχύσουν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα μειώνοντας τα μερίσματα σε μετρητά, ή εκδίδοντας νέες μετοχές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα