Διακοπές με παιδιά; Tips για ένα ξεκούραστο και διασκεδαστικό ταξίδι με το αυτοκίνητο!

Πήρες την πολυπόθητη άδεια και ετοιμάζεσαι να αναχωρήσεις για διακοπές! Έχεις ένα σωρό πράγματα να ετοιμάσεις, δεκάδες εκκρεμότητες να λύσεις. Το σημαντικότερο: σε αγχώνει το πώς θα βγάλουν πέρα το ταξίδι τα παιδιά σου! Είτε ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, είτε με καράβι ή αεροπλάνο (ή με έναν συνδυασμό μέσων), πρέπει να είσαι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσεις κάθε δυσκολία που θα σου προβάλλει το παιδί σου, ειδικά αν είναι αρκετά μικρό και δεν νιώθει άνετα με τις αλλαγές… περιβάλλοντος!

Πριν το ταξίδι – Τι δεν πρέπει να ξεχάσεις

Αν ταξιδεύεις με πολύ μικρό παιδί, τα πράγματα είναι πολύ… δύσκολα! Πρέπει να κάνεις μια μικρή μετακόμιση: από τη συσκευή αποστείρωσης, μέχρι το πάρκο για να κοιμηθεί (υπάρχουν παντού πάρκα που διπλώνουν και μεταφέρονται εύκολα), πιπίλες, μπιμπερό, καρότσι, άφθονες πάνες, γάλατα… Και όλα όσα ξέρεις ότι έχει ανάγκη το μικρό σου!

Η κατάσταση βελτιώνεται μετά τα 2 και ειδικά μετά τα 3 που αρχίζει να γίνεται και πιο ανεξάρτητο, που μαθαίνει να κάνει την ανάγκη του στο γιογιό και δεν χρειάζεται καν πάνες! Αρχίζει να πίνει γάλα που βρίσκεις και στο σούπερμαρκετ, τρώει κανονικά, δεν χρειάζεται καρότσι…

Ωστόσο σε όποια ηλικία και να είναι το παιδί (εκτός αν έχει περάσει τα 10 και βρίσκεται κοντά στη εφηβεία, οπότε έχει και αρκετή ανεξαρτησία στα πράγματα που θέλει μαζί του και σε αυτά που χρειάζεται) εσύ πρέπει να έχεις πάντοτε πρόχειρη μια τσάντα με είδη πρώτης ανάγκης! Τι θα περιέχει:

  • Μωρομάντηλα
  • Κανονικά χαρτομάντηλα
  • Πετσέτα
  • Αλλαξιές (τουλάχιστον 1 ή 2, δεν ξέρεις πότε θα λερωθεί)
  • κάποια σνακ για τον δρόμο: κρακεράκια, φρυγανιές
  • παγούρια ή μπουκαλάκια νερό
  • Φαρμακείο: Hansaplast, Betadine (σε περίπτωση που χτυπήσει), κρέμες για τσιμπήματα, φάρμακα (αν λαμβάνει οποιαδήποτε σταθερή αγωγή), travelgum (σε περίπτωση που ζαλίζεται) και σακουλίτσες μιας χρήσεως (σε περίπτωση που θέλει να κάνει εμετό)
  • Παιχνίδια! Υπάρχουν επιτραπέζια παιχνίδια ταξιδίου (σε βιβλιοπωλεία και καταστήματα παιχνιδιών)

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

Επειδή ένα ταξίδι είναι κουραστικό για ένα παιδί, όπως και για έναν ενήλικα, φροντίστε να κάνετε τη διαδρομή όσο πιο… ευχάριστη γίνεται για να ξεχαστεί και να μην αρχίζει να γκρινιάζει! Μουσική, παιχνίδι, ζωγραφική είναι μερικά από τα… όπλα σας για ένα διασκεδαστικό ταξίδι! Αν η διαδρομή είναι μεγάλη, φροντίστε να κάνετε αρκετές στάσεις και φυσικά όταν το παιδί σας ζητήσει το οτιδήποτε ή πει ότι δεν αισθάνεται καλά, σταματάτε με την πρώτη ευκαιρία!

Και καλό ταξίδι!

Νίκη Κοσκινά

Με πληροφορίες από parents.fr

 

 

Σχετικά άρθρα