Διαταραχές στην περίοδο: Μπορεί τα αντισυλληπτικά να προκαλέσουν πρόβλημα υγείας;

Έχω διαγνωστεί με δευτεροπαθή αμηνόρροια λόγω έντονης αθλητικής δραστηριότητας και ο ενδοκρινολόγος μου σύστησε θεραπεία με αντισυλληπτικά χάπια για ένα εξάμηνο, την οποία ακολούθησα, αλλά όταν τη σταμάτησα η περίοδος μου δεν είχε διορθωθεί και δεν είχα αδιαθετήσει για 4 μήνες (όπως συνέβη και πριν τη λήψη χαπιών). Έτσι ο γιατρός μου είπε να ξαναρχίσω τα αντισυλληπτικά, όμως αντιμετωπίζω πρόβλημα εξαιτίας των ψυχολογικών διακυμάνσεων, που μου προκαλούν (νιώθω δυσφορία, μελαγχολία και κούραση). Σκεφτόμουν λοιπόν να παίρνω ένα κουτί κάθε δεύτερο μήνα( δηλαδή να πάρω ένα κουτί για ένα μήνα να αδιαθετήσω και τον επόμενο μήνα να μη το πάρω κ.ο.κ). Πιστεύετε ότι θα υπάρξει πρόβλημα υγείας με αυτή τη μέθοδο;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Δρ. Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να σταματήσει η περίοδος ή να υπάρχουν άλλες διαταραχές της, είναι πολλοί. Οι συχνότεροι από αυτούς είναι τα ορμονικά προβλήματα (πχ Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών), λειτουργικά προβλήματα (πχ κύστη ωοθήκης), χρωμοσωμικά προβλήματα και άλλα.

Πράγματι, ένα από αυτά το προβλήματα μπορεί να είναι και η αμηνόρροια (να σταματήσει η περίοδος) για διάστημα μεγαλύτερο από 3 μήνες, που οφείλεται σε υπερεντατική άθληση. Η προπόνηση σε επίπεδο πρωταθλητισμού αυξάνει σημαντικά τις ανάγκες του οργανισμού για ενέργεια. Έτσι, ο οργανισμός μας ξοδεύει ενεργεία από τις αποθήκες του, μειώνοντας το λίπος. Η μειωμένη πρόσληψη θερμίδων σε συνδυασμό με αυξημένη κατανάλωση ενέργειας καταλήγει στη διακοπή της περιόδου. Αυτό, εκτός από την υπογονιμότητα, έχει ως μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα και την απώλεια οστικής πυκνότητας, με τελικό αποτέλεσμα την οστεοπενία και την οστεοπόρωση.

Για τη σωστή διάγνωση απαιτείται έλεγχος από ειδικό γιατρό. Πρέπει να γίνει λεπτομερής ανάλυση του ιατρικού ιστορικού της γυναίκας και να κάνουμε τις σωστές εξετάσεις.

Όσο αφορά τη θεραπεία, η άστατη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών δεν είναι η λύση που χρειάζονται όλες οι γυναίκες με αυτό το πρόβλημα. Σε συνεργασία με διατροφολόγο,  μπορούμε να βελτιώσουμε το ενεργειακό ισοζύγιο και να βοηθήσουμε τη νεαρή αθλήτρια, δίνοντας παράλληλα τη σωστή θεραπεία για κάθε μία από αυτές ξεχωριστά.

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης

www.γυναικολογος.com

Σχετικά άρθρα