Fast track κατεδαφίσεις: Στο στόχαστρο της κυβέρνησης 3.200 αυθαίρετα

Περίφραξη που εμπόδιζε την πρόσβαση στη θάλασσα σε μήκος ενός χιλιομέτρου γκρεμίστηκε το πρωί στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, μετά από δικαστικούς αγώνες πέντε χρόνων των κατοίκων. Οι αρμόδιοι υπουργοί έδωσαν ήδη το στίγμα των επόμενων κινήσεων για την άμεση διόρθωση των πολεοδομικών αυθαιρεσιών, οι οποίες επί δεκαετίες αντιμετωπίζονταν μόνο με τακτοποιήσεις και πρόστιμα.

Οι μπουλντόζες βγαίνουν την Δευτέρα για τις πρώτες 100 κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Αττική σε περιοχές από την Πεντέλη και το Λαύριο μέχρι και τα Μέγαρα.

Με διαδικασίες fast track προχωρούν οι κατεδαφίσεις 3.200 αυθαιρέτων για τα οποία έχουν εκδοθεί τελεσίδικα πρωτόκολλα σε ακτές, αναδασωτέες εκτάσεις, ρέματα, εθνικούς Δρυμούς. Το πράσινο φως θα δίνει πλέον ο υπουργός Περιβάλλοντος και όχι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Όσο για τα πρόστιμα που τρέχουν αυξάνονται από το 30% στο 100% της αντικειμενικής αξίας του αυθαιρέτου.

Μπαίνει τέλος στην συντήρηση των αυθαιρεσιών μέσω διοικητικών ενστάσεων. Εντός 15 ημερών δηλαδή, μπορεί πλέον κάποιος να προσφύγει απευθείας και αποκλειστικά στο ΣτΕ, διαφορετικά η πράξη είναι άμεσα εκτελεστή.

Χαρακτηριστική, η περίπτωση στο θαλάσσιο μέτωπο ενός χιλιομέτρου δίχως πρόσβαση στον αιγιαλό στον Δήμο Κασσάνδρας.

Μετά από έναν πολυετή δικαστικό αγώνα των κατοίκων από το 2006 σήμερα με απόφαση του Δήμου ξεκίνησε η κατεδάφιση της παράνομης μάντρας.

Πηγή: ert.gr  

Σχετικά άρθρα