Έμεινα χωρίς παρέα στα 30. Πώς μπορώ να κάνω νέους φίλους;

Πώς μπορεί κανείς να φτιάξει έναν κύκλο ανθρώπων όταν μεγαλώνοντας χάνει τις επαφές του;

Στο ερώτημα απαντά η ψυχοθεραπεύτρια, Δήμητρα Φιλοπούλου:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Είναι αλήθεια πως καθώς μεγαλώνουμε αλλάζουν οι συνθήκες μας και οι χώροι που κινούμαστε. Ταυτόχρονα αλλάζουν οι συνήθειες μας, οι ανάγκες μας, αλλά και τα θέλω μας. Είναι μέρος της φυσιολογικής μας εξέλιξης καθώς προχωράμε από το ένα στάδιο στο επόμενο να αφήνουμε πίσω μας παρέες και φίλους που πια δεν μας «ταιριάζουν». Για παράδειγμα, μπορεί το λύκειο να έφερε κοντά δύο άτομα, όμως στο πανεπιστήμιο να βρήκαν άλλες παρέες ή μετέπειτα στη ζωή τους να άλλαξαν τα ενδιαφέροντα τους. Μία έρευνα έδειξε πως «αλλάζουμε» περίπου τους μισούς μας φίλους κάθε 7 χρόνια. Οπότε, όπως βλέπετε, αυτό που ζείτε είναι μία φυσιολογική διαδικασία.

Μπορεί να σας φαίνεται πως χάνετε τις επαφές σας, όμως μήπως ταυτόχρονα μπαίνουν στη ζωή σας νέα άτομα τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν μέρος του κύκλου σας; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να «χάσετε» επαφές; Αν ήταν λόγω αλλαγής συνθηκών, όπως μια αλλαγή εργασιακού περιβάλλοντος, τότε είμαι σίγουρη πως θα καταφέρετε να κάνετε νέες επαφές.

Τα πρώτα συστατικά για μία φιλία είναι τα κοινά ενδιαφέροντα, η καλή χημεία, και μια αμοιβαία κατανόηση και αποδοχή του ανθρώπου που έχουμε απέναντι μας. Μπορεί να μην ταιριάζουμε με όλους τους ανθρώπους που συναντάμε, όμως σίγουρα υπάρχουν ορισμένοι που αξίζουν την προσοχή και την αγάπη μας!

Αν υπάρχει κάτι άλλο που σας προβληματίζει, επικοινωνήστε και πάλι μαζί μας!

Δήμητρα Φιλοπούλου
Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Παπαδιαμάντη 7, Άνω Πατήσια
Τηλ.: 213 0 292167, 6956 297109
Facebook: facebook.com/dimitraefilopoulou

Σχετικά άρθρα