Πιες για να… ΜΗΝ ξεχάσεις!

Τα άτομα που απέχουν εντελώς από το αλκοόλ κατά τη μέση ηλικία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια, συγκριτικά με όσους πίνουν μέτριες ποσότητες, σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

Επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου (UCL) και το Ινστιτούτου INSERM, με επικεφαλής την Δρ Σεβεριν Σαμπια, διαπίστωσαν ότι η αποχή από το αλκοόλ σχετίζεται με 45% αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης άνοιας, συγκριτικά με όσους πίνουν ποσότητες εντός των επιτρεπόμενων ορίων, δηλαδή έως ενάμισι μπουκάλι κρασί την εβδομάδα.

Τα άτομα που έπιναν περισσότερες από 14 μονάδες αλκοόλ επίσης κινδύνευαν να εκδηλώσουν άνοια.

Αναλυτικά, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 9.087 άτομα, 35-55 ετών, που είχαν λάβει μέρος σε βρετανική μελέτη την περίοδο 1985-1993, εκ των οποίων 397 εκδήλωσαν άνοια σε ορίζοντα 23 ετών.

Όσοι απείχαν δια βίου από την κατανάλωση αλκοόλ είχαν 67% πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια, συγκριτικά με όσους απείχαν μόνο κατά τη μέση ηλικία (45%) και όσων απλώς το είχαν περιορίσει (50%).

«Αποδείξαμε ότι τόσο η μακρόχρονη αποχή από το αλκοόλ όσο και η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας», αναφέρουν οι ερευνητές και σημειώνουν ότι η πρόληψη πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα με δεδομένο ότι τα περιστατικά άνοιας παγκοσμίως αναμένεται να τριπλασιασθούν έως το 2050.

Πάντως, θεωρούν πρόωρο να συμβουλεύσουν όποιον δεν πίνει καθόλου αλκοόλ, να αρχίσει να πίνει. Εξάλλου υπενθυμίζουν ακόμη και η μικρή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για άλλες παθήσεις, όπως ο καρκίνος, συνεπώς είναι δύσκολο να θεωρηθεί επίσημα ως τελείως ασφαλής η κατανάλωση αλκοόλ.

«Προς το παρόν δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο όπου μπορούμε να πούμε ότι η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο είναι καλή για τον εγκέφαλο, όμως είναι καλό ότι εντοπίσαμε ένα ‘κατώφλι’ πέρα από το οποίο οι πιθανότητες άνοιας αυξάνονται» σχολιάζει η Δρ Σαμπια.

Πηγή: in.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X