Πώς μπορώ να βοηθήσω έναν άνθρωπο σε κρίση πανικού;

Θα ήθελα να ρωτήσω πώς μπορώ να βοηθήσω ένα άτομο το οποίο βιώνει μια κρίση πανικού. Μόλις ξεκινήσουμε μια συγκεκριμένη συζήτηση που γνωρίζουμε ότι έχει κάνει μεγάλο λάθος τον πιάνει μια τρέλα και φέρεται υστερικά, ύστερα μουδιάζουν χέρια, πόδια, στόμα και σχεδόν χάνει τις αισθήσεις του και αν του πεις να φέρεις γιατρό γίνεται ακόμα χειρότερα. Παρόλο που κάναμε εξετάσεις αίματος, καρδιάς και αξονική δεν βρέθηκε κάτι το ανησυχητικό.

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος Γεωργία Καλτσίδου:

Αγαπητή αναγνώστρια,

από την περιγραφή σας καταλαβαίνω ότι το άτομο για το οποίο αναφέρεστε, αναπτύσσει  ψυχοσωματικά συμπτώματα κάθε φορά που η συζήτηση ή και η σκέψη του έρχεται σε ένα πολύ συγκεκριμένο ζήτημα στο οποίο, όπως πιστεύετε εσείς ή και το ίδιο το άτομο, έχει κάνει λάθος. Το θέμα της συζήτησης, εφόσον είναι συγκεκριμένο, ίσως αποτελεί κάτι τραυματικό  για το άτομο και αναπτύσσει αυτή τη συμπτωματολογία στη συνέχεια που μοιάζει με κάποια κρίση πανικού.

Η ατομική ψυχοθεραπεία είναι ο κατάλληλος τρόπος που θα βοηθήσει το άτομο να αντιληφθεί τη ρίζα των ψυχοσωματικών του συμπτωμάτων και έχει δείξει σε βάθος χρόνου ότι είναι αποτελεσματική σε αυτής της φύσης τα προβλήματα. Η δική μου πρόταση είναι να επισκεφτεί κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας που θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για να βοηθηθεί το άτομο.

Το να βλέπεις κάποιον δικό σου άνθρωπο να είναι σε μία κατάσταση πανικού, ταραχής και έντονης συναισθηματικής κατάστασης δεν είναι καθόλου εύκολο. Νιώθεις πως χρειάζεται κάτι να κάνεις για να βοηθήσεις άμεσα, ωστόσο μοιάζει πως εκείνη τη στιγμή τίποτα δεν είναι αποτελεσματικό για να μειώσει τη δυσφορία ή και να αλλάξει τις σκέψεις του ατόμου που χαρακτηρίζονται από υπερβολή, αλλά και αβοηθησία.

Κάτι πολύ βοηθητικό για εσάς που είστε κοντά του είναι να κρατήσετε τη δική σας ψυχραιμία και να μην παρασυρθείτε και «μπείτε» στον πανικό του άλλου. Επίσης, πριν από κάποια κρίση πανικού μπορείτε να συζητήσετε αν χρειάζεται κάτι από εσάς εκείνη τη στιγμή, όπως για παράδειγμα να του υπενθυμίζετε κάτι ή να του κρατάτε το χέρι. Το να είστε μαζί του με την παρουσία σας και το ενδιαφέρον σας αυτά τα λίγα λεπτά που κρατάει ο πανικός είναι από μόνο του πολύ βοηθητικό και του υπενθυμίζει πως δεν είναι μόνος. Σε καμία περίπτωση όμως η δική σας στήριξη δεν υποκαθιστά την προσωπική του προσπάθεια να στηρίξει τον εαυτό του μέσα από την ψυχοθεραπεία.

Ελπίζω να σας βοήθησα.

Γεωργία Καλτσίδου
Ψυχολόγος
Ειδίκευση στην Κλινική & Κοινωνική Ψυχολογία Εξαρτήσεων & Ψυχοκοινωνικών Προβλημάτων
[email protected]
697-3502573

Σχετικά άρθρα