Ύπνος και εγκυμοσύνη: Γιατί η έγκυος πρέπει να κοιμάται σωστά;

Η ποιότητα του ύπνου της εγκύου φαίνεται να λειτουργεί ανασταλτικά στο ενδεχόμενο πρόωρου τοκετού.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Sleep Medicine Reviews.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, με επικεφαλής την Δρ Τζέιν Γουαρλαντ εξέτασαν στοιχεία από ήδη δημοσιευμένες μελέτες και όπως αναφέρουν «οι ενήλικοι κοιμούνται το ένα τρίτο της ζωής τους. Άρα ένα έμβρυο κοιμάται επίσης το ένα τρίτο της κύησης. Συνεπώς είναι λογικό ο μητρικός ύπνος να έχει επίπτωση στην υγεία του εμβρύου».

Η Δρ Γουαρλαντ συμπληρώνει εξάλλου ότι είναι ήδη γνωστό ότι αν η μητέρα κοιμάται ανάσκελα, μπορεί αυτό να έχει αρνητική επίπτωση στο κύημα, καθώς μειώνεται η παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στον πλακούντα.

Αλλά η ίδια και οι συνεργάτες της παρατήρησαν επίσης ότι υπήρχαν ομοιότητες μεταξύ των μητέρων που υπέφεραν από αποφρακτική άπνοια ύπνου, κακή ποιότητα ύπνου και σύντομης διάρκειας ύπνου. Οι παράγοντες αυτοί είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και ίσως και θνησιγένειας.

Αλλά σύμφωνα με την Δρ Γουαρλαντ «το πιο σημαντικό εύρημα της ανασκόπησης ήταν η σχέση μεταξύ πρόωρου τοκετού και μητρικής άπνοιας ύπνου, με τέσσερις στις πέντε μεγάλες μελέτες να τεκμηριώνουν μια ξεκάθαρη σχέση μεταξύ των δύο παραμέτρων».

«Κατανοώντας τον σημαντικό αυτό συσχετισμό ελπίζουμε ότι θα δώσουμε σε γιατρούς και ασθενείς σημαντικές πληροφορίες για τη διασφάλιση της υγείας και ευεξίας του εμβρύου και θα μειώσουμε έτσι τη συχνότητα του κακού εμβρυϊκού αποτελέσματος», καταλήγει η ερευνήτρια.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα