Απόρριψη: Γιατί κάνω παρέα μόνο με άτομα περιθωριοποιημένα, ενώ δεν το θέλω;

Βίωσα την απόρριψη από τους συμμαθητές μου, παρατεταμένα παλαιότερα. Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί δεν με ήθελαν. Τώρα που έχω μεγαλώσει και είμαι σε θέση να κάνω ενδοσκόπηση και να παρατηρήσω τον εαυτό μου μπορώ να πω ότι δεν ήταν λόγω κάποιου εξωτερικού χαρακτηριστικού ή λόγω κάποιας ενοχλητικής συμπεριφοράς μου. Όμως τώρα που γνωρίζω και άλλους ανθρώπους, νιώθω άσχημα όταν δεν θέλω για κάποιον λόγο να έχω στενές σχέσεις, όχι γιατί μου έχουν κάνει κάτι αλλά γιατί δεν νιώθω τη χημεία που αναζητώ. Και ιδίως όταν πρόκειται για άτομα που είναι μόνα. Περιθωριοποιημένα. Ξέρω ακριβώς πώς νιώθεις σε αυτή τη θέση. Το έχω ζήσει. Με έχει καθορίσει σε κάποια πράγματα.

Όταν βλέπω άτομο που δεν έχει παρέα από τη μία θέλω να το προσεγγίσω και από την άλλη νιώθω θυμωμένη, δεν ξέρω γιατί. Και νιώθω φοβερές τύψεις όταν δεν θέλω να κάνω παρέα με κάποιο άτομο που είναι μόνο (έχω συγκεκριμένο παράδειγμα στο μυαλό μου) γιατί δεν ξέρω αν το αποφεύγω λόγω κάποιας συμπεριφοράς που με ενοχλεί (που όντως με ενοχλεί) ή επειδή αυτό το άτομο είναι μόνο και δεν έχω το θάρρος να παραμερίσω αυτό που μπορεί να με ενοχλεί και να γίνω φίλη του.

Έχω βιώσει την απόρριψη και δεν θέλω να συμβάλλω στην απομόνωσή τους. Από την άλλη έρχομαι σε σύγκρουση με τον εαυτό μου για το γεγονός ότι έχω το δικαίωμα να μην κάνω παρέα με όλους. Είμαι πολύ μπερδεμένη και στεναχωριέμαι.

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος Μάριος Παππάς

Το ότι είσαι πολύ μπερδεμένη προκύπτει και από τον τρόπο που κειμένου σου. Αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι είναι λογικό να νιώθεις μπερδεμένη γιατί παρά την ενδοσκόπηση που έχεις κάνει, δεν έχεις βάλει πιθανότατα τα κομμάτια του παζλ σε μια σειρά. Για όλη σου αυτή τη στάση και τις σκέψεις είναι σαφές ότι είναι υπεύθυνα τα βιώματα που έχεις από τη σχολική σου ηλικία, τα οποία και σε έχουν καθορίσει σε αυτό που είσαι σήμερα. Υπήρξες κατά κάποιο τρόπο θύμα αυτής της περιθωριοποίησης,της απόρριψης και της απομόνωσης. Αυτές οι εμπειρίες σε έχουν καθορίσει τόσο που σίγουρα σε κάνουν να έχεις κάποιες σκέψεις για τον εαυτό σου και τους άλλους…

Μια καταλληλότερη ενδοσκόπηση που θα σε κάνει να συνειδητοποιήσεις ποιες είναι αυτές οι σκέψεις και με τι συνδέονται θα σε βοηθήσουν να πας ένα βήμα παραπέρα.Ίσως και ένας ειδικός να ήταν χρήσιμος συνοδοιπόρος σου σε αυτήν την ενδοσκόπηση.

Σαφώς και είναι δικαίωμά σου να κάνεις παρέα με αυτούς τους οποίους εσύ θέλεις και επιλέγεις. Από την άλλη οι συμπεριφορές όλων των ανθρώπων δεν ταιριάζουν και αν κάτι σε ενοχλεί στη συμπεριφορά κάποιου τον οποίο θέλεις να προσεγγίσεις δεν είναι κακό να του το εκφράσεις. Να του εκφράσεις δηλαδή τι σε ενοχλεί στη συμπεριφορά του, χωρίς να κάνεις όμως χαρακτηρισμούς για το εκείνον ή εκείνη.

Σίγουρα οι πάσης φύσεως σχέσεις χτίζονται στη βάση των ομοιοτήτων, αλλά και οι διαφορές μπορούν να υπάρχουν και αν κάτι είναι ενοχλητικό το συζητάμε για να δούμε αν μπορεί να αλλάξει.

Μάριος Παππάς

Ψυχολόγος

[email protected]

Σχετικά άρθρα