Παιδί και παραλία: Τα 4 πράγματα που πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Βρισκόμαστε σε περίοδο διακοπών και ο περισσότερος κόσμος αυτές τις μέρες περνάει μεγάλο μέρος της ημέρας του σε κάποια ελληνική παραλία, μόνος, με φίλους ή με τα παιδιά του. Η εξόρμηση στην παραλία με τα παιδιά δεν είναι τόσο απλή και χρειάζεται μεγάλη οργάνωση, για να πετύχει και να περάσετε καλά και εσείς και το παιδί σας.

Υπάρχουν οι χρυσοί κανόνες που θα πρέπει να τηρήσετε για να έχετε όμορφες διακοπές και να μειώσετε όσο το δυνατόν τις πιθανότητες για δυσάρεστα απρόοπτα:

Αντηλιακή προστασία

Δεν φεύγετε για την παραλία αν δεν έχετε διπλοτσεκάρει ότι έχετε μαζί σας τα κατάλληλα αντηλιακά για το παιδί σας, ειδικά αν είναι πολύ μικρό! Τι θα πρέπει να προσέξετε; Μα να είναι κατάλληλο για παιδιά, με υψηλό δείκτη προστασίας και να προστατεύει από όλες τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου!

Δεν αρκεί να το πάρετε μαζί σας βέβαια! Πρέπει και να το ανανεώνετε όσο πιο συχνά μπορείτε, ακόμα και αν το παιδί σας βρίσκεται κυρίως στη σκιά. Εννοείται πως δεν αρκεί να βάλετε μόνο μια φορά αντηλιακό και έπειτα να το βάλετε στην τσάντα του μπάνιου! Φυσικά το ίδιο ισχύει και για σας!

Να ενυδατώνετε συχνά το παιδί σας

Ο κίνδυνος αφυδάτωσης από τη ζέστη είναι πολύ πιο αυξημένος σε μικρά παιδιά. Είναι καλό λοιπόν να φροντίζετε τόσο να το βρέχετε συχνά, αν δεν του αρέσει πολύ να μπαίνει στη θάλασσα όσο και να του δίνετε να πίνει νερό κατά τακτά χρονικά διαστήματα! Τα πιο μεγάλα παιδιά θα το ζητήσουν μόνα τους αλλά τα πιο μικρά δεν έχουν αναπτύξει ούτε τον λόγο ούτε και τα αντανακλαστικά για να το ζητήσουν!

Ωστόσο, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην περιμένουμε να το ζητήσουν τα παιδιά για να τους δώσουμε νερό γιατί η δίψα είναι ήδη ένα σημάδι αφυδάτωσης! Επίσης, τονίζουν πως είναι προτιμότερο το νερό από τους συσκευασμένους χυμούς που περιέχουν ζάχαρη και συντηρητικά.

Να φοράει τα κατάλληλα μπρατσάκια

Ο κίνδυνος να πνιγεί το παιδί σας στη θάλασσα είναι πολύ μικρός καθώς είστε συνεχώς δίπλα του και το προσέχετε. Ωστόσο, επειδή το κακό θέλει μόλις λίγα λεπτά για να συμβεί, βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει μαζί σας τα μπρατσάκια του. Για τα πιο μικρά υπάρχουν τα κλασικά μπρατσάκια που όλοι φοράγαμε μικροί. Για τα λίγο πιο μεγάλα έχουν βγει και κάτι άλλα σαν βαρίδια. Επίσης υπάρχουν ειδικά σωσίβια για όλες τις ηλικίες!

Πολύ σημαντικό: Να είστε συνέχεια κοντά του όταν μαθαίνει να κολυμπάει χωρίς μπρατσάκια και να του τα βγάλετε μόνο εάν βεβαιωθείτε ότι θα κολυμπάει με ασφάλεια χωρίς αυτά!

Να μην κρυώσει μέσα στη θάλασσα

Η θάλασσα συνήθως δεν είναι πολύ ζεστή και ένα μικρό παιδί δεν ασκεί μεγάλη αντίσταση μέσα στο νερό για να μπορεί σιγά σιγά να ζεσταθεί, οπότε είναι λογικό από κάποια στιγμή και έπειτα να κρυώσει μέσα στο νερό. Αν δείτε ότι έχει αρχίσει να τρέμει, τότε βγάλτε το αμέσως από το νερό και τυλίξτε το με μια πετσέτα!

Παράλληλα, είναι πολύ πιθανό το παιδί να κρυώσει και έξω από τη θάλασσα, ειδικά αν έχει πέσει ο ήλιος και φυσάει έστω και ένα απαλό αεράκι! Φροντίστε να αλλάζετε ρούχα στο παιδί σας όταν βγαίνει και να μην το αφήνετε πολλή ώρα με τα βρεγμένα, ειδικά κατά το απογευματινό μπάνιο που πέφτει σιγά σιγά ο ήλιος και δεν υπάρχει τρόπος να στεγνώσει άμεσα!

Ν.Κ.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Καλοκαιρινές διακοπές: Τα καλά όρια πλάθουν ευτυχισμένα παιδιά!

Καλοκαιρινές διακοπές: Γιατί είναι σημαντικό να χαλαρώσετε το πρόγραμμα στα παιδιά σας;

Καλοκαιρινές διακοπές: Μπορεί το παιδί μου να παίζει όλη μέρα έξω στον ήλιο;

Διακοπές και διατροφή του παιδιού: Πώς θα μειώσετε τις… γλυκές ατασθαλίες;

 

 

Σχετικά άρθρα