SOS: Η κλιματική αλλαγή «καίει» τον πλανήτη

Η Γη γίνεται όλο και πιο θερμή, από τότε που η ανθρωπότητα άρχισε να χρησιμοποιεί υψηλά επίπεδα ορυκτών καυσίμων, κατά τον 18ο αιώνα και την Βιομηχανική Επανάσταση. Από τα τέλη του 19ου αιώνα ο πλανήτης έγινε κατά 1 βαθμό Κελσίου πιο ζεστός, με τις έρευνες να ενημερώνουν πως τα κύματα καύσωνα που ζει ο κόσμος από πέρυσι “θα γίνουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα, τις ερχόμενες δεκαετίες, καθώς θα είναι πιο συχνά και θα αφορούν μεγαλύτερο κομμάτι του πλανήτη”. Και ναι, ο λόγος είναι η κλιματική αλλαγή.

Δείτε το σχετικό, άκρως κατατοπιστικό, βίντεο της NASA, αφότου διευκρινίσουμε ότι η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν είναι το ίδιο πράγμα. Εν τω μεταξύ, άλλο είναι και το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Υπερθέρμανση του πλανήτη

Δηλώνει μία ειδική περίπτωση κλιματικής μεταβολής και αναφέρεται στην αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας και των ωκεανών της γης.

Ένας μηχανισμός υπερθέρμανσης είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Πρόκειται για φυσική διαδικασία, χωρίς την οποία πιθανότατα δεν θα υπήρχε ζωή στον πλανήτη. Μέσω αυτής επιτυγχάνεται η διατήρηση των θερμοκρασιακών συνθηκών που επικρατούν, στην επιφάνεια της γης. Χωρίς αυτή, η γη θα είχε μέση παγκόσμια θερμοκρασία κάπου στους -20 βαθμούς Κελσίου (από τους +15 που είχε).

Κλιματική αλλαγή

Με αυτόν τον όρο αναφερόμαστε στη μεταβολή του παγκόσμιου κλίματος -σε μεταβολές μετεωρολογικών συνθηκών που εκτείνονται σε μεγάλη κλίμακα. Οι θερμοκρασίες αυξάνονται, τα χαρακτηριστικά των βροχοπτώσεων αλλάζουν, οι παγετώνες και το χιόνι λιώνουν και η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη από το 1900 έως το 2017

Πηγή: news247.gr

Σχετικά άρθρα