Διαταραχές ύπνου: Πού οφείλονται και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν;

Τον τελευταίο καιρό μιλάω στον ύπνο μου χωρίς ιδιαίτερες αφορμές, ενώ νομίζω ότι ονειρεύομαι με ανοιχτά μάτια. Βλέπω διαρκώς το ίδιο όνειρο, όπου και δεν μπορώ να διακρίνω αν είμαι ξύπνια ή αν κοιμάμαι. Πού να απευθυνθώ; Ανησυχώ πολύ… Βοηθήστε με παρακαλώ!

Στο ερώτημά σας απαντά η Αποστολία Κ.Γκίκα, Νευρολόγος ΜD,PhD

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό που περιγράφετε είναι μία παραΰπνία τα αίτια της οποίας θα μπορούσαν να είναι διάφορα (αγχώδεις διαταραχές, λήψη ορμονών ή άλλων φαρμάκων ή και να είναι ιδιοπαθής). Προκειμένου να σας απαντήσω εμπεριστατομένα στο ερώτημα σας θα πρέπει να σας εξετάσω.Τα θέματα του ύπνου απαιτούν τη λεπτομερή λήψη ιστορικού για τη διάγνωση και αντιμετώπιση τους.Ευχαρίστως να σας δω το Σεπτέμβρη στη Μονάδα Μελέτης Ύπνου της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Αιγινητείου Νοσοκομείου, (τηλ. για ραντεβού 2107289324).

Μερικές πληροφορίες για την Μονάδα Μελέτης Ύπνου

Η Μονάδα Μελέτης Ύπνου του Αιγινήτειου Νοσοκομείου βρίσκεται στο 2ο όροφο του κεντρικού κτηρίου (πάνω από το Τμήμα Γ΄ της Νευρολογικής Κλινικής). Στο κέντρο λειτουργούν τρία δωμάτια με δυνατότητα βίντεο-υπνοπολυγραφικής .

Προσφερόμενες υπηρεσίες

Εξωτερικά Ιατρεία

Ειδικό Ιατρείο Αϋπνίας : Κάθε Τετάρτη στο χώρο του εργαστηρίου.

Ειδικό Ιατρείο Λοιπών Διαταραχών Ύπνου: Kάθε Δευτέρα στο χώρο των εξωτερικών ιατρείων του Αιγινητείου:

  • των διαταραχών της αναπνοής κατά των ύπνο (αποφρακτική άπνοια και λοιπές διαταραχές της αναπνοής)
  • των καταστάσεων που χαρακτηρίζονται από έντονη υπνηλία κατά την ημέρα
  • των διαταραχών με παθολογική, βίαιη ή άλλη παράδοξη συμπεριφορά κατά τον ύπνο.
  • το ιατρείο του συνδρόμου ανήσυχων άκρων και το ιατρείο της ναρκοληψίας.

Τα ιατρεία του κέντρου καλύπτονται από εξειδικευμένους στις διαταραχές του ύπνου Ιατρούς τριών ειδικοτήτων: Ψυχίατρου, Πνευμονολόγου και Νευρολόγου. Έτσι το κέντρο μπορεί να προσφέρει διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών που πάσχουν από το σύνολο των διαταραχών του ύπνου (αϋπνίες, διαταραχές των κιρκάδιων ρυθμών, υπνοβασία, βίαιη συμπεριφορά στον ύπνο, εφιάλτες, αποφρακτική άπνοια στον ύπνο, ανήσυχα άκρα στον ύπνο, κρίσεις στον ύπνο κλπ).

Οι μελέτες που γίνονται στο κέντρο

Το κέντρο διαθέτει τεχνολογικό εξοπλισμό και επιστημονικό δυναμικό που του παρέχει τη δυνατότητα διενέργειας:

  • Πολυσωματοκαταγραφική μελέτη ύπνου για τη διάγνωση διαταραχών της αναπνοής στον ύπνο (πχ αποφρακτική άπνοια), διαταραχών της συμπεριφοράς (πχ υπνοβασία, διαταραχής της συμπεριφοράς στο στάδιο REM του ύπνου), διαταραχών της κινητικότητας στον ύπνο (σύνδρομο ανήσυχων άκρων, ρυθμική κινητική διαταραχή στον ύπνο κλπ),
  • Μελέτη τιτλοποίησης συσκευών υποβοήθησης της αναπνοής στον ύπνο (CPAP, BiPAP) για την αντιμετώπιση διαταραχών της αναπνοής στον ύπνο.
  • Μελέτης των διαταραχών των κιρκάδιων ρυθμών με ακτιγραφία.

Παράλληλα διενεργείται ημερήσια δοκιμασία πολλαπλών υπνικών προσπαθειών (Multiple Sleep Latency Test) για τη διαπίστωση υπνηλίας κατά την ημέρα και τη διάγνωση της Ναρκοληψίας, όπως και η δοκιμασία διατήρησης της εγρήγορσης (Maintenance of Wakefulness Test).

Πηγή: sleep-lab.eginitio.uoa.gr

Σχετικά άρθρα