Η προαγωγή βλάπτει την ψυχική υγεία!

Αν επιδιώκετε να πάρετε προαγωγή στην δουλειά σας, ίσως πρέπει να το σκεφτείτε δύο φορές. Μία νέα μελέτη υποδηλώνει πως η προαγωγή μπορεί να πλήξει την ψυχική μας υγεία – ίσως επειδή οι αυξημένες ευθύνες, ο πρόσθετος φόρτος εργασίας και η αύξηση της διάρκειας της απασχόλησης οδηγούν σε περισσότερο στρες, άγχος και κατάθλιψη!

Την μελέτη πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ουώργουϊκ, οι οποίοι πήραν συνεντεύξεις από 1.000 εργαζόμενους, οι οποίοι είχαν προαχθεί σε διευθυντικές ή διοικητικές θέσεις μέσα στην τελευταία πενταετία.

Οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν σε τι κατάσταση βρίσκεται η σωματική υγεία και η ψυχική ευεξία τους, καθώς και αν χρησιμοποιούν περισσότερο ή λιγότερο τις υπηρεσίες Υγείας.

Όπως διαπίστωσαν, έπειτα από την προαγωγή οι εθελοντές είχαν παρουσιάσει επιδείνωση της ψυχικής υγείας τους κατά 10% κατά μέσον όρο.

Η επιδείνωση αυτή συσχετίσθηκε με την αύξηση του φόρτου εργασίας, των ευθυνών και των ωρών απασχόλησης, που είχε ως αποτέλεσμα περισσότερο στρες και άγχος – και συχνά-πυκνά οδηγούσε σε καταθλιπτικά συμπτώματα και κατάθλιψη.

Ενδεικτικό της πίεσης χρόνου έπειτα από την προαγωγή ήταν και το γεγονός ότι οι εθελοντές μείωσαν κατά 20% κατά μέσον όρο τις επισκέψεις τους σε γιατρούς – με τόση δουλειά, που χρόνος για τσεκ απ!

Τα καλά νέα είναι πως η σωματική υγεία των εθελοντών δεν φάνηκε να πλήττεται από τις νέες ευθύνες.

Τι σημαίνουν πρακτικά όλ’ αυτά; Ότι “μια προαγωγή δεν είναι τόσο υπέροχη όσο νομίζει ο περισσότερος κόσμος

Σχετικά άρθρα