Καλιφόρνια: Στη μάχη 14.000 πυροσβέστες αλλά η φωτιά δεν θα σβήσει πριν τον Σεπτέμβριο

Περισσότεροι από 14.000 πυροσβέστες, Αμερικανοί, Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί, δεκάδες αεροπλάνα και εθελοντές προσπαθούν να θέσουν υπό μερικό έστω έλεγχο τη μεγάλη δασική πυρκαγιά που μαίνεται στην Καλιφόρνια, νότια του Λος Άντζελες, έχοντας ως αντίπαλο τη ζέστη και τους θυελλώδεις ανέμους. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η μεγάλη φωτιά δεν πρόκειται να σβήσει πριν από τον Σεπτέμβριο.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ήλπιζαν ότι θα σβήσουν τη φωτιά του «Συμπλέγματος Μοντεσίνο» έως τα μέσα Αυγούστου, ωστόσο η πρόβλεψη αυτή αναβλήθηκε για μετά το τέλος του μήνα.

Στις επαρχίες Μεντοτσίνο, Λέικ και Κολούσα έχουν ήδη καταστραφεί 979 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, ενώ μόνο 20% της πυρκαγιάς έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Τα μέτωπα της φωτιάς που συνολικά φτάνουν τα 259 χιλιόμετρα βόρεια από το Σαν Φρανσίσκο έχουν κάψει 1.178 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους και άλλων εκτάσεων, καθιστώντας την πυρκαγιά τη μεγαλύτερη στην ιστορία της Καλιφόρνιας, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Και η φωτιά διαρκώς εξαπλώνεται.

Με tweet το γραφείο έκτακτων περιστατικών του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας (Cal OES) αναφέρει ότι «Εάν η #Mendocinocomplex ήταν πόλη, θα ήταν η δέκατη τέταρτη μεγαλύτερη στις ΗΠΑ. Μεγαλύτερη από τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, τη Φιλαδέλφεια και το Χιούστον».

Πυροσβεστικά αεροσκάφη κάνουν ρίψεις επιβραδυντικού υγρού ώστε να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς στους λόφους γύρω από τις κατοικημένες περιοχές. Αν και προς το παρόν ο κίνδυνος για τα σπίτια δεν φαίνεται σοβαρός, προειδοποιούνται οι κάτοικοι να είναι προσεκτικοί λόγω του καπνού, που μπορεί να επιβαρύνει την υγεία τους.

Οι εστίες που ξέσπασαν τη Δευτέρα και επεκτάθηκαν μαινόμενες την Τρίτη έκαψαν περισσότερα από 16 τετραγωνικά χιλιόμετρα χαμηλής βλάστησης και δέντρων, ενώ απομακρύνθηκαν κατασκηνωτές από φαράγγια και κατασκηνώσεις.

Εντολή εκκένωσης δόθηκε και για κατοικημένες περιοχές.

Επίσης, για να διασφαλιστεί η υγεία των μαθητών, το γραφείο του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας ανακοίνωσε ότι τα σχολεία δεν θα ανοίξουν αύριο Τετάρτη 8/8, όπως ήταν προγραμματισμένο, αλλά δύο εβδομάδες αργότερα, για να καθαριστούν πλήρως οι χώροι από τη στάχτη και τον καπνό.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα