Ερωτευμένη με τον ψυχοθεραπευτή μου: «Μου είπε ότι με θέλει και μετά το μετάνιωσε. Είμαι σε απόγνωση»!

Εδώ και μερικούς μήνες ξεκίνησα ψυχοθεραπεία με τον Γ. 40 χρονών. Μπορώ να πω με βοήθησε τρομερά πολύ με τα προβλήματα που είχα. Πέρασαν τρεις μήνες, πήγαινα στο σπίτι του για ψυχοθεραπεία. Ο Γ. είναι σε διάσταση με τη γυναίκα του, κοιμούνται σε διαφορετικά δωμάτια. Έχουν και έναν γιο 8 χρονών. Ξεκινήσαμε, ήρθαμε πιο κοντά σε ορισμένες συνεδρίες, πήγαμε για καφέ. Ξεκινήσαμε να μιλάμε με μηνύματα και τηλεφωνά, ώσπου μια μέρα μου δήλωσε ότι του αρέσω πολύ. Εγώ του απάντησα ότι μου αρέσει και εμένα. Ξεκινήσαμε να μιλάμε πιο γλυκά ο ένας στον άλλον, καταλάβαμε και οι δυο πόσο μοιάζουμε τελικά.

Να μη πολυλογώ η συζήτηση μας έφτασε μέχρι και τo sex chat. Μέχρι που κάποια στιγμή θέλησε να διακόψουμε αυτό που πήγαινε να ξεκινήσει με την πρόφαση: «Θα βλέπω τον πατερά σου και θα νιώθω ενοχές, γιατί με εμπιστεύτηκε να έρθεις σε μένα για την ψυχοθεραπεία».

Δεν το πίστεψα. Ξέρω ότι δεν είναι αυτό. Δεν έχω κάνει σεξ ακόμα. Μιλάμε πλέον πιο αραιά, διότι μας χωρίζει απόσταση.

Πώς γίνεται τα συναισθήματα μου να εξαρτώνται από εκείνον; Μιλάμε όμορφα, εγώ είμαι καλά. Δεν μιλάμε, εγώ δεν είμαι καλά. Γιατί να μου εκφράσει τα συναισθήματα του, ενώ δεν είχε το θάρρος να το συνεχίσει; Τον θέλω τόσο πολύ… Αλλά πεισματικά αρνείται ότι θα φτιάχναμε κάτι όμορφο, και επιμένει ότι εν τέλει για μένα θα ήταν καταστροφική αύτη η σχέση.

Είμαι στενοχωρημένη μέρες τώρα. Δεν με συγκινεί τίποτα άλλο. Μου εξήγησε κιόλας ότι επειδή με νοιάζεται και με αγαπάει καλύτερα είναι να μη το προχωρήσουμε. Χρειάζομαι δύναμη να το αντέξω. Νιώθω ότι έχω πέσει σε κατάθλιψη. Υπάρχει άραγε ελπίδα; Μήπως με δοκιμάζει;

Στο ερώτημα απαντά η ψυχοθεραπεύτρια, Δήμητρα Φιλοπούλου:

Η σχέση που περιγράφεις είναι προβληματική από όπου και αν την δούμε. Μιλάμε για έναν άνθρωπο που ήδη είναι σε σχέση, και μάλιστα σε γάμο με παιδί. Μπορεί να σου έχει πει πως είναι σε διάσταση, αλλά δεν μπορείς να γνωρίζεις μετά βεβαιότητας ότι τα πράγματα είναι έτσι. Και αυτό είναι το μικρότερο από τα προβλήματα.

Το ότι ερωτεύτηκες τον θεραπευτή σου ήταν μία εξαιρετική ευκαιρία να ανακαλύψετε μαζί τι σημαίνει και τι κρύβεται πίσω από αυτό το συναίσθημα. Δυστυχώς, αυτή η ευκαιρία χάθηκε και είναι πραγματικά λυπηρό, γιατί η μεταβίβαση είναι ένα από τα πλέον αποκαλυπτικά φαινόμενα μέσα στη θεραπεία και θα μπορούσε με το σωστό χειρισμό να σε οδηγήσει σε πολύ βαθιά επίπεδα αυτο-γνωσίας.

Το γεγονός ότι η σχέση ξεκίνησε ενώ ήσουν σε θεραπεία μαζί του είναι πέρα από κάθε λογική. Η σχέση αυτή είναι προϊόν εκμετάλλευσης: της ηλικίας σου, της ευαλωτότητας σου, του στάτους του, της εμπιστοσύνης που του έδειξες και του ανοίχτηκες σαν θεραπευόμενη. Πέρα από το τι δηλώνει αυτή η πράξη για την επαγγελματική του συμπεριφορά, σε προσωπικό επίπεδο, είναι δύσκολο να μην σταθεί κάποιος στο γεγονός ότι ξεκίνησε σχέση μαζί σου ξέροντας πως δύσκολα υπήρχε οποιοδήποτε μέλλον.

Το μόνο που μπορώ να σου προσφέρω σαν συμβουλή είναι να δεις κάποιον άλλο ειδικό ψυχικής υγείας. Και ναι, θα σου είναι δύσκολο να μιλήσεις για αυτό, και σίγουρα θα πρέπει ο νέος σου ψυχοθεραπευτής να παλέψει για να τον εμπιστευτείς. Όμως, είναι πολύ σημαντικό να πάρεις αυτή σου την εμπειρία και να μάθεις από αυτήν. Αν δεν την δουλέψεις τώρα, το μόνο που θα «μάθεις» από αυτήν είναι πως δεν πρέπει να εμπιστεύεσαι κανέναν, πως αν εμπιστευτείς κάποιον, τότε θα προδοθείς. Τέλος, από την ερώτηση σου καταλαβαίνω πως θεωρείς πως εσύ κάτι έχεις κάνει λάθος και αυτό αργά ή γρήγορα θα είναι πλήγμα για την αυτό-εκτίμηση σου. Όμως, με το χέρι στην καρδιά, σου λέω πως σε όλη αυτή την ιστορία η μόνη αθώα είσαι εσύ. Ένιωσες κάτι εντελώς φυσιολογικό το οποίο όμως έπεσε στα λάθος χέρια. Ο θεραπευτής σου ήταν κάποιος που πολύ απλά θα έπρεπε να ξέρει καλύτερα και να προσεγγίσει τα συναισθήματα σου αλλιώς. Στην ιστορία αυτή, ο μόνος που έχει ευθύνη είναι ο θεραπευτής σου. Μην αφήσεις τα σφάλματα κάποιου άλλου να γίνουν τραύμα που θα σε ακολουθεί και στις υπόλοιπες σημαντικές σχέσεις της ζωής σου.

Σου εύχομαι ολόψυχα να βρεις τη δύναμη και να ξεπεράσεις αυτή σου την εμπειρία!

Δήμητρα Φιλοπούλου
Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Παπαδιαμάντη 7, Άνω Πατήσια
Τηλ.: 213 0 292167, 6956 297109
Facebook: facebook.com/dimitraefilopoulou

Σχετικά άρθρα