Διάταση αορτής: Είμαι παχύσαρκος και γενικά κάνω καθιστική ζωή. Μπορώ να ξεκινήσω άσκηση;

Σε τυχαίο καρδιολογικό έλεγχο βρέθηκε διάταση αορτής στο ύψος των Κόλπων Valsalva 4.1cm.  Αορτικη ριζα 3.5  cm και Ανιούσα Αορτή 3.7  cm.  Όλα τα υπόλοιπα ευρέθησαν φυσιολογικά. Δεν έχω υπέρταση ούτε καπνίζω. Ούτε σηκώνω βάρη. Είμαι, ωστόσο, παχύσαρκος. Τριάντα κιλά πάνω από το ύψος μου και κάνω καθιστική ζωή με ήπια άσκηση,  δηλαδή λιγο περπάτημα. Οι αιματολογικές εξετάσεις είναι πολύ καλές. Ελάχιστα αυξημενα τριγλυκερίδια, στο όριο του φυσιολογικού, όπως και χοληστερίνη στο 190. Όμως είμαι εξαιρετικά αγχώδης.

Αναρωτιέμαι γιατί συμβαίνει αυτή η διάταση και πόσο πρέπει να αήνησυχώ για εγχείρηση τα επομενα χρόνια. Επίσης, ποια εξέταση είναι καλύτερη των υπερχων για την ακριβή μέτρηση της αορτής. Το υψηλό μου άγχος λόγω εργασίας μπορεί να δημιούργησε αυτή τη διάταση; Είναι κάτι κληρονομικό; Ο πατέρας μου έχει κάνει bypass στα 46 του. Μπορώ να πάω γυμναστήριο και να κάνω κάποια βάρη ως 20-25 κιλά, ώστε να γυμναστώ λίγο παραπάνω;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Γιώργος Λάζαρος, Καρδιολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα ανώτερα φυσιολογικά όρια για τις διαστάσεις του αρχικού τμήματος της αορτής είναι τα 37mm, ενώ πάνω από τα 50-55mm θεωρείται το όριο στο οποίο πρέπει να γίνει χειρουργική αποκατάσταση.

Βεβαίως θα πρέπει πάντα να συνεκτιμάται και η συνολική επιφάνεια σώματος δεδομένου ότι σε άτομα υψηλού αναστήματος και αυξημένου σωματικού βάρους, διαστάσεις της αορτής ακόμη μεγαλύτερες από τα 37mm θεωρούνται εντός φυσιολογικών ορίων.

Τα αίτια της διάτασης της αορτής είναι πολλαπλά είτε κληρονομικά είτε μη κληρονομικά, με την αρτηριακή υπέρταση να έχει σημαντικό ρόλο στην τελευταία περίπτωση.

Άτομα με διάταση της αορτής πρέπει να διατηρούν την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα και να αποφεύγουν την ισομετρική άσκηση (π.χ. σήκωμα μεγάλου βάρους, σπρώξιμο κλπ.).

Επίσης θα πρέπει να υποβάλλονται σε περιοδικούς ηχοκαρδιογραφικούς ελέγχους της αορτής από το θεράποντα καρδιολόγο.

Γιώργος Λάζαρος,

Καρδιολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ

Α’ Πανεπιστημιακή καρδιολογική Κλινική

Ιπποκράτειο Γ.Ν. Αθηνών

Σχετικά άρθρα