Με τα αντίποινα του Πεκίνου συνεχίζεται ο εμπορικός πόλεμος Κίνας-ΗΠΑ

Η Κίνα δεν άφησε αναπάντητη την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλει δασμούς 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 16 δισ. δολαρίων από τις 23 Αυγούστου.

Σήμερα, Τετάρτη, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε ταυτόσημους δασμούς 25% στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων, όπως πετρέλαιο, προϊόντα χάλυβα, αυτοκίνητα και ιατρικός εξοπλισμός.

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας υπογράμμισε ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να προχωρήσει σε νέους δασμούς ήταν «πολύ παράλογη». Τα αντίποινα από πλευράς Πεκίνου αποτέλεσε μια «αναγκαία απάντηση» για την «προστασία των νόμιμων συμφερόντων» της Κίνας, συμπλήρωσε το υπουργείο.

Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ανάμεσα σε δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη δημιουργεί προβληματισμό στις διεθνείς αγορές αλλά και παράπλευρες συνέπειες. Μεταξύ άλλων, πολλές πολυεθνικές εταιρείες έχουν αναγκαστεί να επανασχεδιάσουν τις αγορές τους και να επαναξιολογήσουν τους προμηθευτές τους, προκειμένου να αποφύγουν ή να αμβλύνουν τις επιπτώσεις από την εκατέρωθεν επιβολή δασμών.

Την ίδια ώρα, οι έμποροι στην Κίνα σπεύδουν να προωθήσουν τα προϊόντα τους προς τις ΗΠΑ, πριν από την επιβολή δασμών. Δεν είναι, λοιπόν, παράξενο το γεγονός ότι οι κινεζικές εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν αύξηση τον περασμένο μήνα, σε σχέση με τον Ιούνιο.

Εξάλλου τον Ιούλιο, το εμπορικό πλεόνασμα του Πεκίνου με τις Ηνωμένες Πολιτείες -που συχνά αποτελεί μία εκνευρισμού και απειλών εκ μέρους του Τραμπ- αυξήθηκε κατά 11%, αγγίζοντας τα 28 δισ. δολάρια.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα