Γιώργος Προκοπίου: Ο εφοπλιστής που κυριαρχεί στις θάλασσες όλου του κόσμου – Οι 4 θυγατέρες, η αγάπη του για την Ελλάδα και η… σύγκρουση με τον Μπερλουσκόνι!

O Γιώργος Προκοπίου είναι ο άνθρωπος στο πρόσωπο του οποίου επιβεβαιώνεται απόλυτα η… καθεστηκυία τάξη που έχουν δημιουργήσει οι Έλληνες εφοπλιστές σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία ο κ. Προκοπίου, για τους πολύ φίλους του γνωστός κι ως «καπετάνιος» συγκαταλέγεται στην πρώτη 15άδα των 100 πιο ισχυρών εφοπλιστών του κόσμου, με μια περιουσία αμύθητη, καθώς εκτός από τα καράβια του που ξεπερνούν σε συνολική αξία τα 2 δισ. δολάρια, έχει στην κατοχή του ανά τον πλανήτη συνολικά 2.500 ακίνητα.

Αναμφίβολα, αναφερόμαστε σε έναν πραγματικό μεγιστάνα της ναυτιλίας και όχι μόνο, που αποδεικνύει με το έργο του και όλα όσα έχει καταφέρει ότι φέρνει άξια τον τίτλο του Έλληνα, δείχνοντας σε όλο τον κόσμο τι μπορεί να πετύχει η οξυδέρκεια, η σκληρή δουλειά και κυρίως η διορατικότητα να προβλέπει καταστάσεις. Εξάλλου, δεν είναι τυχαία η ρήση που χρησιμοποιεί: «Aν δεν είσαι άνθρωπος που παίρνει ρίσκα, τότε δεν κάνεις για τη ναυτιλία ή αλλιώς; Μόνο ο τολμών έχει μέλλον».

Βέρος Γλυφαδιώτης, αρχικά σπούδασε πολιτικός μηχανικός ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του, όμως σύντομα κατάλαβε ότι η θάλασσα του ασκούσε μια ακαταμάχητη γοητεία και την επιθυμία να την κατακτήσει πάση θυσία. Έτσι, με όχημα τρεις εταιρίες, τη «ναυαρχίδα των τάνκερ», τη Dynacom, που διαθέτει περισσότερα από  60 τάνκερ και τις Dynagas LNG Partnersκαι Sea Traders, με δραστηριότητα στο ξηρό φορτίο, έχει δραστηριότητα σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς, ενώ ψάχνει συνεχώς καινούριους επενδυτικούς προορισμούς και προοπτικές.

Μάλιστα, έχει περάσει το όνομα του στην ιστορία των θαλασσών αφού το δικό του πλοίο, το Ob Riven, διέσχισε το 2013 τα παγωμένα νερά του Αρκτικού Κύκλου. Επίσης, το 2011 ήταν ο πρώτος που άνοιξε τον εμπορικό δίαυλο με την Κίνα, ισχυροποιώντας κι εκεί τη θέση του.

Μισός αιώνας στις θάλασσες, 4 θυγατέρες και ο Ολυμπιακός Λαυρίου

Αν και δυναμικός, με όραμα και τεράστιες επιτυχίες, η οικογένεια του Γιώργου Προκοπίου είναι κυριολεκτικά γυναικοκρατούμενη. Έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του, Αλεξάνδρα, με την οποία ζουν εδώ και 50 χρόνια σχεδόν μαζί, όσα και τα χρόνια της παρουσίας των καραβιών του κ. Προκοπίου στις θάλασσες όλου του κόσμου, έχει δώσει ζωή σε τέσσερις (4) κόρες, οι οποίες δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν σε ικανότητες, επιχειρηματικότητα, εργατικότητα και θάρρος από τον πατέρα τους. Η Ελίζα, η Ιωάννα, η Μαρίνα και η Μαρία – Ελένη συνεχίζουν δυναμικά το έργο του πατέρα τους, φέροντας με περηφάνεια το όνομα Προκοπίου και κάνοντας ακόμα πιο ξακουστό μέχρι τα πέρατα του κόσμου. Όχι, φυσικά, ότι ο Γιώργος Προκοπίου έχει κάνει στην άκρη ή σκοπεύει σύντομα να αποσυρθεί από τη ναυτιλία. Σε καμία περίπτωση… Ίσα-ίσα που, σύμφωνα με τους στενούς του συνεργάτες, στα 72 του χρόνια παραμένει δραστήριος, αεικίνητος με απίστευτη όρεξη και αντοχές, σαν να ξεκίνησε πρόσφατα την πορεία του στον δύσκολο και ανταγωνιστικό χώρο της ναυτιλίας.

Με την κόρη του, Ιωάννα Προκοπίου

Όμως, κάπου ανάμεσα στην αγάπη του για τη θάλασσα και τη γη, βρήκε χώρο και η αγάπη του για το ποδόσφαιρο, καθώς το 2008 ανέλαβε τον Ολυμπιακό… Λαυρίου, στηρίζοντας την προσπάθεια των ανθρώπων του με κάθε μέσο και δυνατότητα.

Η αγάπη του για το real estate και η κόντρα με τον Μπερλουσκόνι

Ως γιος ενός από τους μεγαλύτερους κτηματομεσίτες της χώρας, ο Γιώργος Προκοπίου δεν θα μπορούσε να μην ασχοληθεί με τα ακίνητα, κάνοντας τεράστιες επενδύσεις και κάνοντας πραγματικότητα τα πιο τρελά κατασκευαστικά όνειρα που μπορεί να έχει κανείς.

Κατέχει συνολικά 2.500 ακίνητα σε Ευρώπη και Αμερική, όλα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ιστορίας. Φυσικά και στην χώρα μας έχει επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια σε κατασκευές και μάλιστα κατά μήκος της παραλιακής ζώνης, ειδικά από τη Γλυφάδα και μετά, ως το Σούνιο διαθέτει οικόπεδα, ακίνητα, γραφειακούς και επαγγελματικούς χώρους, κατοικίες κ.α. Πρόσφατα επικεντρώνει το ενδιαφέρον του και σε ακίνητα του κέντρου της Aθήνας, εκτός αυτών της παραλιακής ζώνης, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης, αλλά και της υπεραξίας που δημιουργείται εξαιτίας άλλων σημαντικών αναπτυξιακών έργων, στον Aστέρας Bουλιαγμένης ή στο Eλληνικό. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι με μια συνολική επένδυση 25 εκατ. ευρώ «μεταμορφώνει» το κτίριο του «Άκρον Ίλιον Kριστάλ» και το Mέγαρο Aθηνογένους στη Σταδίου σε σύγχρονα σημεία αναφοράς.

Με τη σύζυγο του, Αλεξάνδρα

Εκτός των άλλων, ο Γιώργος Προκοπίου είναι ιδιοκτήτης της Villa Christina, μιας ανεπανάληπτης έπαυλης στο Πορτοφίνο της ιταλικής Ριβιέρας, για τα… μάτια της οποίας «συγκρούστηκε» με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος τη διεκδικούσε για πάρτη του. Τελικά, με το ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ, η βίλλα πέρασε στην κατοχή του.

Τα Panama Papers και το ΣΔΟΕ

Φυσικά, όπως συμβαίνει σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις των ισχυρών και των δυνατών, αλλά και των επιχειρηματικά ενεργών, ο δρόμος δεν είναι πάντα στρωμένος με ροδοπέταλα. Υπάρχουν και οι δύσκολες στιγμές. Μια τέτοια ήταν για τον Γιώργο Προκοπίου η εμπλοκή του ονόματός του και μελών της οικογένειάς του στα λεγόμενα «Panama Papers», λίστες με κατόχους off shore εταιρειών σε όλο τον κόσμο, η διαρροή των οποίων είχε ταράξει τα νερά της παγκόσμιας επιχειρηματικής και οικονομικής ζωής.

Στο πλαίσιο αυτό συγκαταλέγεται και η περιπέτεια του εφοπλιστή με το ΣΔΟΕ, μετά τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας για εφοριακές ατασθαλίες με φόρους που δεν είχαν αποδοθεί, τα οποία όμως ο ίδιος ο εφοπλιστής χαρακτήρισε «μυθεύματα».

Ο αδερφός, η αγάπη για την Ελλάδα και το Άγιον Όρος

Ο Γιώργος Προκοπίου ξεκίνησε την πρώτη του εταιρεία το 1971, μαζί με τον αδερφό του Δημήτρη, με τον οποίο οι επαγγελματικοί δρόμοι τους χώρισαν κάποια στιγμή, χωρίς όμως να επηρεαστούν σε κανένα επίπεδο οι διαπροσωπικές σχέσεις των δύο αδερφών.

Παράλληλα, ο κ. Προκοπίου δεν σταματά να διατυμπανίζει και να υποστηρίζει με έργα και πράξεις τις δυνατότητες που έχει η χώρας μας, ειδικά μέσω της προβολής της από τον τουρισμό, αλλά και την προώθηση των παραδοσιακών μας προϊόντων σε όλο τον κόσμο, ότι μπορεί να πάρει την πραγματική της θέση μεταξύ των οικονομιών όλου του κόσμου, αρκετές θέσεις ψηλότερα από αυτή που βρίσκεται τώρα. «H προστασία του ούζου, της φέτας και του ελαιόλαδου είναι πολύ σημαντική, αλλά όλα μαζί κάνουν λιγότερο από ένα πλοίο. H ναυτιλία είναι πολύ πιο σημαντική» είχε πει. Οι απόψεις του και συνολικότερη στάση του έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και εκτιμιούνται από τους λοιπούς Έλληνες εφοπλιστές, με τους οποίος διατηρεί καλές σχέσεις και είναι τους είναι αγαπητός και δημοφιλής.

Ο Γιώργος Προκοπίου είναι και τακτικός επισκέπτης των Μονών του Αγίου Όρους, όπου πάντα βρίσκει τη γαλήνη και την ηρεμία που αναζητά, εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία που του προσφέρει ο συγκεκριμένος χώρος για περισυλλογή, αυτοκριτική και μια καθαρή ματιά για να μπορέσει να κοιτάξει ακόμα πιο μακριά στις θάλασσες το μεγαλύτερο μέρος των οποίων έχει ήδη κατακτήσει…

Σχετικά άρθρα