Δυσκολία στην ούρηση; Μάθε πού οφείλεται!

Είναι πολύ πιθανό να ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία των γυναικών εκείνων που πολλές φορές μπορεί να νιώθουν την ανάγκη να πάνε στην τουαλέτα, όμως πηγαίνοντας εκεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ούρηση.

Πού μπορεί να οφείλεται, όμως, η δυσκολία σου σε αυτό το ζήτημα; Είναι οι λόγοι καθαρά οργανικοί ή παίζει ρόλο και η ψυχολογία σου;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι απολύτως φυσιολογικό πηγαίνοντας τουαλέτα να δυσκολευτείς για λίγο να ουρήσεις. Ειδικά, εάν δεν είσαι στην άνεση του σπιτιού σου, οπότε και αισθάνεσαι πιο… βολικά για να κάνεις την ανάγκη σου.

Ένας, λοιπόν, λόγος είναι και ο ψυχολογικός παράγοντας. Σε καμία περίπτωση, πάντως δεν θα πρέπει να σπεύσεις να πανικοβληθείς εάν παρατηρήσεις ότι καθυστερείς να ουρήσεις. Ακόμα και σε αυτό, ο οργανισμός σου θέλει λιγάκι τον χρόνο του…

Εάν, όμως, έχεις τη συνήθεια να κρατάς τα ούρα σου μέχρι τελευταίας στιγμής, ασκώντας πίεση στην κύστη σου σε καθημερινή βάση, τότε είναι πολύ πιθανό στην πορεία να αποκτήσεις πρόβλημα.

Ουσιαστικά, όπως λένε οι επιστήμονες, η κύστη σου… εκπαιδεύεται να κρατάει τα ούρα με αποτέλεσμα να μην τα απελευθερώνει όταν πας τουαλέτα. Αυτό έχει παρατηρηθεί κυρίως σε νεότερης ηλικίας γυναίκες, οι οποίες λόγω του ότι κοινωνικοποιούνται περισσότερο εκτός σπιτιού, αποφεύγουν να πηγαίνουν τουαλέτα.

Η ζημιά που κάνεις στην κύστη σου με τον τρόπο αυτό είναι σημαντική, καθώς ζορίζοντάς την καταφέρνεις να «καταστρέφεις» τους μυς που είναι επιβαρυμένοι με το καθήκον να ελέγχουν τη ροή των ούρων σου και βρίσκονται στο πυελικό σου έδαφος.

Άλλος λόγος για τον οποίο δεν μπορείς να ουρήσεις είναι η δυσκοιλιότητα. Αυτό συμβαίνει, γιατί τα κόπρανα που συσσωρεύονται στο έντερό σου το διογκώνουν κάνοντας το να λειτουργεί σαν «φράγμα» στην κύστη σου, μην αφήνοντας τα ούρα να βγουν.

Τέλος, υπάρχει και ο παράγοντας της λεγόμενης «ντροπαλής κύστης», το οποίο αφορά στην ψυχολογία σου και μπορεί αν δυσκολεύεσαι στην ούρηση, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι έξω από την τουαλέτα.

Πώς θα βοηθήσεις τον οργανισμό σου να ουρήσει;

Υπάρχουν κάποιοι πολύ απλοί τρόποι για να βοηθήσεις τον εαυτό σου να ουρήσει.

Ενυδατώσου

Ο πρώτος είναι να φροντίσεις να είσαι καλά ενυδατωμένη σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ο οργανισμός μας χρειάζεται περίπου 2,5 λίτρα νερό την ημέρα.

Άνοιξε μια βρύση

Εάν πάλι ο λόγος που δυσκολεύεσαι είναι ψυχολογικός, τότε μπορείς να… προπονήσεις τον εαυτό σου πηγαίνοντας τουαλέτα, αφήνοντας μια βρύση να τρέχει. Ψυχολογικά αυτό σε βάζει σε συγκεκριμένο… mood, οπότε η ούρησή σου γίνεται πιο εύκολα.

Χαλάρωσε

Τέλος, υπάρχει και η τακτική της ελεγχόμενης αναπνοής. Τι σημαίνει αυτό; Μπαίνοντας στην τουαλέτα κράτα την ανάσα σου και όταν προσπαθήσεις να ουρήσεις άσε το 75% του αέρα να βγει με την εκπνοή. Κράτα την ανάσα σου για μισό λεπτό και στην συνέχεια θα δεις χαλάρωση και την ούρηση να έρχεται φυσιολογικά.

Εάν, πάντως, το πρόβλημα σου παραμένει τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να δεις τον γιατρό σου.

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Nυκτουρία: Πότε η νυχτερινή ούρηση δείχνει ότι έχεις πρόβλημα;

Προβλήματα στην ούρηση: Πόσο συχνά πρέπει να πηγαίνεις τουαλέτα;

Κράνμπερι: Το φυσικό «ελιξήριο» κατά της ουρολοίμωξης!

Είναι μεταδοτική η ουρολοίμωξη;

 

 

Σχετικά άρθρα