Ναργιλές: Πιο βλαβερός και από το τσιγάρο για την λειτουργία της καρδιάς!

Το κάπνισμα «κλασικών» τσιγάρων είναι γνωστό ότι προκαλεί μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι εναλλακτικές λύσεις, όπως ο ναργιλές είναι λιγότερο επιβλαβείς.

Τα ευρήματα μιας νέας μελέτης από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ ανατρέπουν πλήρως την άποψη αυτή.

Σημειώνεται ότι η χρήση του ναργιλέ ή shisha, υπάρχει εδώ και αιώνες σε Αφρική και την Ασία και έχει γίνει ένα παγκόσμιο φαινόμενο τις τελευταίες δεκαετίες, ειδικά μεταξύ των εφήβων και φυσικά και στη χώρα μας.

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) προειδοποιεί τους χρήστες: «Σε αντίθεση με την παλιά παράδοση και τη γενική πεποίθηση, ο καπνός που διέρχεται από έναν σωλήνα νερού περιέχει πολλά τοξικά προϊόντα που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο του πνεύμονα, καρδιοπάθειες και άλλες ασθένειες».

Αμερικανοί ερευνητές επιβεβαιώνουν την επίδραση που έχει η χρήση του ναργιλέ στον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και την αρτηριακή ελαστικότητα.

Αρτηριακή ακαμψία και φρουτώδεις γεύσεις καπνού

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε από την American Journal of Cardiology, εξετάζει τα αποτελέσματα του ναργιλέ σε 48 υγιείς και μη καπνιστές νέους ενήλικες. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα ακόλουθα δεδομένα: καρδιακό ρυθμό, περιφερική και κεντρική αρτηριακή πίεση, μέτρο αρτηριακής δυσκαμψίας και δείκτη διεύρυνσης της αορτής. Όλα αυτά τα στοιχεία αντιπροσωπεύουν δείκτες κινδύνου για καρδιαγγειακά ατυχήματα (CVA). Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης τα επίπεδα νικοτίνης στο αίμα, καθώς και τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα.

Ως αποτέλεσμα, μετά από μόλις 30 λεπτά ναργιλέ, ο καρδιακός ρυθμός των συμμετεχόντων αυξήθηκε κατά 16 παλμούς ανά λεπτό και η αρτηριακή πίεση αυξήθηκε. Επιπλέον, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι ο καπνός, που χρησιμοποιείται στο ναργιλέ, αυξάνει επίσης την αρτηριακή δυσκαμψία σε βαθμό συγκρίσιμο με τη ζημιά που προκαλείται από τον καπνό ενός παραδοσιακού τσιγάρου.

«Ένα από τα κύρια προβλήματα με το ναργιλέ είναι το γεγονός ότι ο καπνός είναι γευστικός με γεύσεις από φρούτα, καραμέλα και αλκοόλ, καθιστώντας το πιο δημοφιλές προϊόν καπνού αρωματισμένο μεταξύ εφήβων και νεαρών ενηλίκων», λένε οι ερευνητές. «Τα ευρήματά μας αμφισβητούν την αντίληψη ότι ο καπνός με καρυκεύματα είναι μια υγιέστερη εναλλακτική λύση σε σχέση με τον καπνό των τσιγάρων, κάτι που πρακτικά δεν ισχύει».

Πηγή: santemagazine.fr

Σχετικά άρθρα