Οικογένεια Κωνσταντακόπουλου: Οι ιδιοκτήτες του Costa Navarino όπου έκανε διακοπές ο Ρονάλντο – Η αμύθητη περιουσία, η αγορά του Χίλτον και το Χόλιγουντ!

Το υπερπολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα του Costa Navarino στη Μεσσηνία επέλεξε πριν λίγο καιρό ο σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου, Κριστιάνο Ρονάλντο, για να περάσει τις διακοπές του στη χώρα μας με την οικογένεια του.

Ποια είναι, όμως, η οικογένεια που «κρύβεται» πίσω από το ξενοδοχειακό «στολίδι» της Ευρώπης; Πρόκειται για την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου, που αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά ονόματα όχι μόνο στον χώρο των ξενοδοχείων και του real estate, αλλά και σε αυτόν της ναυτιλίας.

Με μια περιουσία που υπολογίζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και με εξίσου μεγάλες επενδύσεις σε όποιον χώρο κι αν δραστηριοποιείται, η οικογένεια Κωνσταντακοπούλου ήταν και θα είναι πρωτοπόρος σε ό, τι κι αν κάνει.

 

 

Ο «καπετάν Βασίλης» και το όραμα που έγινε πραγματικότητα

Η πορεία της οικογένειας προς την καθιέρωση ξεκίνησε το 1935 με τη γέννηση του πατριάρχη, Βασίλη Κωνσταντακόπουλου. Προερχόμενος από φτωχή οικογένεια ο Βασίλης είχε στο μυαλό του ένα και μόνο πράγμα: Να πετύχει και να κάνει το όνομα του γνωστό σε όλον τον κόσμο. Βέρος Μεσσήνιος, γεννημένος στο χωριό Διαβολίτσι, είχε την οξυδέρκεια, την εξυπνάδα και πάνω από όλα την πίστη και τη διάθεση για σκληρή δουλειά για να τα καταφέρει.

Λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο φτάνει στην Αθήνα για να δουλέψει, μικρό παιδί ακόμα μόλις 13 ετών. Αποφασίζει να μπαρκάρει και να φτιάξει την τύχη του, όπως και έκανε.

Σε ηλικία 27 ετών ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος αγοράζει με δάνειο ένα μικρό φορτηγό πλοίο. Το 1974 ιδρύει την εταιρεία Costamare Shipping SΑ. Κατά τη ναυτιλιακή κρίση, την περίοδο 1982 – 1984, o Βασίλης Κωνσταντακόπουλος αγοράζει οκτώ πλοία σε πολύ χαμηλή τιμή. Μετά τη χρεοκοπία της εταιρείας τακτικών γραμμών Ελληνικής του Γρηγορίου Καλλιμανόπουλου, προσλαμβάνει το εξειδικευμένο προσωπικό της και εισέρχεται στην αγορά των τακτικών γραμμών, ως ναυλωτής πλοίων σε εταιρείες που εξυπηρετούσαν ήδη τις γραμμές. Στα επόμενα είκοσι χρόνια η εταιρία αναπτύσσεται σημαντικά ανανεώνοντας τακτικά τον στόλο της. Το έτος 2000, η Costamare διαχειριζόταν 35 πλοία, με τεράστια μεταφορική ικανότητα.

Μαζί με τον στόλο του, αυξάνει και η περιουσία του και αποφασίζει να αγοράσει μια μεγάλη έκταση γης στην Πύλο, στα «πάτρια εδάφη» του, όπως συνήθιζε να λέει. Πάνω από 2.700 στρέμματα γης γίνονται δικά του δίπλα ακριβώς στη θάλασσα, έτσι ακριβώς όπως το είχε οραματιστεί.

Μετά από πολλές δυσκολίες, κυρίως λόγω της ελληνικής γραφειοκρατίας, ο «καπετάν Βασίλης», όπως τον αποκαλούσαν οι υπάλληλοι του και οι στενοί του συνεργάτες, κατάφερε το 2010 να δει να χτίζεται μια από τις πιο σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες όχι μόνο στα Βαλκάνια, αλλά και στην Ευρώπη. Έναν χρόνο μετά, το 2011, έχοντας πραγματοποιήσει το όνειρό του, «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 76 χρονών.

Οι συνεχιστές της αυτοκρατορίας

Φεύγοντας, ο «καπετάν Βασίλης» άφησε πίσω του τρεις γιους: Τον Αχιλλέα, τον Κωνσταντίνο και τον Χρήστο. Άξιοι συνεχιστές της αυτοκρατορίας του πατέρα τους, οι τρεις γιοί είχαν και έχουν ο καθένας το δικό του όραμα και τη δική του φιλοσοφία, όχι μόνο για την πορεία των οικογενειακών επιχειρήσεων, αλλά και για την ίδια τη ζωή. Μάλιστα, ο καθένας έχει διαλέξει τον δικό του τομέα για να γιγαντώσει το όνομα της οικογένειας.

Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος

Είναι ο άξιος συνεχιστής της διαχείρισης του Costa Navarino, ο άνθρωπος που το έκανε ακόμα πιο γνωστό και προσέλκυσε το διεθνές τζετ σετ στις εγκαταστάσεις του συγκροτήματος, δίνοντάς του ακόμα περισσότερη αίγλη και κάνοντας τη Μεσσηνία έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για όσους αναζητούν τουρισμό και υπηρεσίες υψηλότατου επιπέδου. Ο ίδιος λατρεύει τον τόπο καταγωγής τους και μάλιστα δεν είναι είναι τυχαίο ότι όλοι σχεδόν οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου και όσοι εργάζονται για την οικογένεια στο κομμάτι αυτό είναι Μεσσήνιοι.

Μάλιστα, ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος συνεργάστηκε με την τουρκική πολυεθνική Dogus, για να πάρει στην κατοχή του ένα κομμάτι του θρυλικού αθηναϊκού ξενοδοχείου Hilton, του οποίου την ανακαίνιση έχει επιμεληθεί ο ίδιος θέλοντας να του ξαναδώσει την αίγλη που είχε τις προηγούμενες δεκαετίες, βαδίζοντας και στην περίπτωση αυτή στον δρόμο της επιτυχίας με σίγουρα βήματα.

Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος

Ο «θαλασσόλυκος» της οικογένειας, Κωνσταντίνος, είναι ο γιος στον οποίο ο πατέρας Βασίλης εμπιστεύτηκε τις τύχες της Costamare. Και όπως αποδεικνύεται και στην πράξη πολύ καλά έκανα, καθώς και ο Κωνσταντίνος με τη σειρά του κατάφερε να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο την εταιρεία κάνοντας την, σε δύσκολες ομολογουμένως εποχές, μια από τις πιο κραταιές ναυτιλιακές επιχειρήσεις παγκοσμίως, κάνοντας υπαλλήλους και κυρίως τους μετόχους της πολύ ευχαριστημένους με τα μπόνους και τα μερίσματα που δίνει.

Ο Χρήστος, ο Λάνθιμος και ο… Αστακός

Ο τρίτος γιος του Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, Χρήστος, έχει επιλέξει μια διαφορετική πορεία από τα αδέρφια του, δραστηριοποιούμενος στις κινηματογραφικές παραγωγές και το λαμπερό Χόλιγουντ. Οι ταινίες τις οποίες επιλέγει να υλοποιήσει κλέβουν τις εντυπώσεις κερδίζοντας συνεχώς διακρίσεις σε μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Μάλιστα, ο Χρήστος Κωνσταντακόπουλος, για τον οποίο έχει γράψει ειδικό άρθρο – αφιέρωμα ακόμα και η Le Monde, ήταν ο παραγωγός της ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου, «Αστακος», που κέρδισε βραβείο στις Κάννες το 2015.

Όπως και να έχει, η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου δείχνει ότι στηρίζεται σε τρεις πολύ δυνατούς και στιβαρούς «πυλώνες» που είναι αποφασισμένη και γεμάτοι όρεξη να την κάνουν ακόμα πιο γνωστή, μέχρι τα πέρατα του κόσμου, κάνοντας περήφανο τον πατέρα τους, που ίσως από κάπου εκεί ψηλά τους καμαρώνει χαμογελώντας…

Σχετικά άρθρα