Όσο μεγαλώνουμε το σεξ γίνεται καλύτερο. Μύθος ή αλήθεια;

Ένα από τα πιο κοινά παράπονα που εκφράζουν τα άτομα σε μακροχρόνιες σχέσεις είναι ότι το σεξ είναι πλέον βαρετό. Η φλόγα του πάθους,  που κάποτε τους «έκαιγε», είναι πια αδύναμη ή έχει σβήσει τελείως. Είναι γεγονός ότι η σεξουαλική ικανοποίηση μειώνεται καθώς περνούν τα χρόνια. Τα καλά νέα είναι ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι αναπόφευκτη, ούτε μη αναστρέψιμη.

Για πολλά ζευγάρια, οι παράγοντες που επηρεάζουν περισσότερο την ποιότητα της σεξουαλικής τους εμπειρίας είναι οι προσδοκίες τους και ο βαθμός εμπιστοσύνης που δείχνουν στον σύντροφό τους. Οι τρεις συνηθέστεροι λόγοι για τους οποίους ένα ζευγάρι δεν κάνει πια καλό σεξ είναι η πεποίθηση ότι «το καλό σεξ και τα πολλά χρόνια συμβίωσης δεν πάνε ποτέ μαζί», η κλονισμένη εμπιστοσύνη λόγω άλυτων προβλημάτων ή ζητημάτων που δεν συζητήθηκαν ποτέ και η τάση των ατόμων να κατηγορούν εξ ολοκλήρου το ταίρι τους για τα σεξουαλικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν από κοινού.

Από την άλλη, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι χαμηλή ικανοποίηση από τη σεξουαλική μας ζωή οφείλεται κυρίως στις στάσεις μας, σε θέματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που σκεφτόμαστε και πολύ λιγότερο με τις δυνατότητες που έχει πια το σώμα μας.

Στην αρχή μίας σχέσης το σεξ είναι συναρπαστικό καθώς υπάρχει μία αίσθηση μυστηρίου. Η λαχτάρα να ανακαλύψεις τον άλλον. Υπάρχει επίσης ένα ρίσκο στη διαδικασία που φέρνει μαζί του μια αίσθηση κινδύνου και ενθουσιασμού, γεγονός που αυξάνει τη σωματική και συναισθηματική διέγερση.

Όσο περνά ο καιρός, αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε ήδη πάρα πολύ καλά το άλλο άτομο, οπότε δεν χρειάζεται να δώσουμε επιπλέον ενέργεια και προσοχή. Σταματάμε να είμαστε περίεργοι και το κίνητρο μας να είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι μειώνεται μαζί με την ικανοποίηση που μπορούμε να αισθανθούμε. Φυσικά, αυτή η πεποίθηση ότι τα ξέρουμε όλα δεν είναι εντελώς σωστή. Πάντα υπάρχουν πράγματα που πιθανόν δεν έχουμε ανακαλύψει…

Δεν είναι λίγα τα ζευγάρια που δηλώνουν ότι η σεξουαλική τους ζωή βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί το πάθος και η ένταση του πρώτου έρωτα να μην υπάρχει, ωστόσο απολαμβάνουν μία σεξουαλική εμπειρία πιο τρυφερή και πλούσια συναισθημάτων. Γνωρίζοντας καλύτερα το σώμα, την ψυχή και το μυαλό του άλλου, μπορούν να  ικανοποιήσουν τους συντρόφους τους περισσότερο όχι μόνο σωματικά αλλά και πνευματικά. Καθώς μεγαλώνουμε και βλέπουμε πιο ώριμα τα πράγματα γύρω μας, μπορούμε να δούμε πέρα από τη σύνδεση των σωμάτων, τη σύνδεση των ψυχών.

Μπορούμε να απολαύσουμε το είδος της χαλαρής και αβίαστης σύνδεσης που δημιουργείται φυσικά όταν δύο άνθρωποι γνωρίζουν ο ένας τον άλλο καλά. Το άγχος της απόδοσης χάνεται και απελευθερωμένοι οι σύντροφοι προχωρούν σε μία αδιάσπαστη εξερεύνησης των αισθήσεων και των αισθημάτων. Αυτό το είδος ερωτικής επαφής ξεπερνά το σωματικό επίπεδο και μπορεί να καλύψει την ύπαρξή μας συνολικά. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε εμείς είναι να απελευθερωθούμε από τους περιορισμούς που θέτουν οι προσδοκίες.

Με πληροφορίες από το PsychologyToday.

Σχετικά άρθρα