Φωτιά Εύβοια: Μαίνεται το πύρινο μέτωπο – Εκκενώθηκαν χωριά

Μαίνεται το πύρινο μέτωπο που ξέσπασε το μεσημέρι πλησίον του χωριού Κοντοδεσπότι στο Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων στην Εύβοια. Οι περίπου 200 κάτοικοι του οικισμού έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή, ενώ υπάρχει εντολή εκκένωσης και για το χωριό Σταυρός.

Στην περιοχή αυτή την ώρα επιχειρούν κατάσβεση 171 πυροσβέστες με 57 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο, 6 αεροπλάνα, 5 ελικόπτερα και 2 PZL.

Για την αντιμετώπιση του μετώπου έχουν μεταβεί ενισχύσεις από τη Στερεά Ελλάδα και άλλες περιοχές. Η πυρκαγιά καίει πυκνό πευκοδάσος.

Οι καπνοί έχουν σκεπάσει τον ουρανό της ευρύτερης περιοχής και φτάνουν και μέχρι τα Ψαχνά, ενώ την ίδια στιγμή η Πυροσβεστική αυξάνει συνεχώς τη δύναμη της.

Έκλεισε η κυκλοφορία από και προς τη βόρεια Εύβοια

Έκλεισε προληπτικά για λόγους ασφαλείας η κυκλοφορία στο δρόμο από τη Χαλκίδα προς τη Βόρεια Εύβοια, καθώς σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας η φωτιά πλησιάζει προς τον επαρχιακό δρόμο ο οποίος έχει καλυφθεί με πολλούς καπνούς.

Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση της Εύβοιας, έχει κλείσει ο δρόμος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από Προκόπι μέχρι Καστέλα ως προς την κάθοδο από Β. Εύβοια προς Χαλκίδα και το αντίστροφο από Καστέλα έως Προκόπι για την άνοδο από Χαλκίδα προς Β. Εύβοια.

Είναι από τις πιο δύσκολες φωτιές που έχω δει

Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, οι περίπου 200 κάτοικοι του Κοντοδεσποτίου έχουν απομακρυνθεί, ενώ το χωριό έχει περικυκλωθεί από τις φλόγες.

Όπως τόνισε ο ίδιος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «περιμένουμε να δούμε τη συμπεριφορά της φωτιάς για να προχωρήσουμε και στην εκκένωση του χωριού Σταύρος».

Ο δήμαρχος χαρακτήρισε τη φωτιά «πολύ δύσκολη παρά το γεγονός ότι στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί αρκετά μέσα από την πλευρά της Πυροσβεστικής». Συμπληρώνοντας είπε: «Είναι από τις πιο δύσκολες φωτιές που έχω δει, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πλέον στην περιοχή οδηγούν τις φλόγες κατευθείαν στα σπίτια».

«Η φωτιά έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο μέτωπο. Μπήκε πλέον μέσα σε πευκόφυτή περιοχή και κινείται πλέον προς τα Ψαχνά», σημείωσε ακόμη ο κ. Ψαθάς. Παρά τις συνεχείς ρίψεις νερού από αέρος από τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα, μέχρι στιγμής δεν στάθηκε δυνατόν να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς, υποστηρίζει.

Ενισχυμένες οι δυνάμεις

«Δεν υπάρχουν πληροφορίες για σπίτια που κινδυνεύουν, αλλά έγινε προληπτικά η εκκένωση των οικισμών Κοντοδεσπότι και Σταυρός του δήμου Διρφίων και Μεσσαπίων της Εύβοιας» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αξιωματικός της Πυροσβεστικής που είναι μεταξύ εκείνων που επιχειρούν στο μέτωπο της φωτιάς.

Έχει δοθεί εντολή, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, να κατευθυνθούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και άλλα οχήματα της πυροσβεστικής από περιοχές της Στερεάς Ελλάδας.

Παράλληλα, στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί και δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς και οχήματα των δήμων.

Πηγή: cnn.gr  

Σχετικά άρθρα