Το μωρό μου είναι 1,5 έτους και κοιμάται ακόμα δίπλα μας σε κούνια. Πώς να αλλάξω την κατάσταση;

Είμαι μαμά μιας μικρούλας 13 μηνών. Από υπερβολική αγάπη και άγχος για το μωρό μου μάλλον τα έκανα όλα λάθος από την αρχή. Κοιμάται ακόμα σε κούνια δίπλα μας και δεν μπορεί να κοιμηθεί από μόνη της. Ακόμα και το μεσημέρι όσο κι αν νυστάζει.
Θέλει αγκαλιά και γάλα… Αν την αφήσω να κλαίει και δεν την πάρω αγκαλιά, θα κοιμηθεί μετά από μισή ώρα. Αλλά εμένα μου σπαράζει την καρδιά και δεν μπορώ να το κάνω. Τι μπορώ να κάνω για να αλλάξω την κατάσταση;

Στο ερώτημά σας απάντησε η Μαριέττα Μαλτά, Ψυχολόγος, M.Sc., Συστημική- Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια

Αρχικά είναι σημαντικό να πούμε ότι δεν έχουν γίνει όλα λάθος, ούτε υπάρχει κάτι μη αναστρέψιμο. Η κορούλα σας με τη βοήθειά σας θα μπορέσει να αυτονομηθεί και να μεγαλώνει όμορφα. Απ’ ο,τι φαίνεται παράλληλα έχετε κάποια δυσκολία στο να περάσετε στο επόμενο στάδιο, κάτι που ίσως έχει κάποιο νόημα να διερευνήσετε.
Εάν υπάρχει σύντροφος θα ήταν βοηθητικό να το συζητήσετε και να βρείτε μαζί μια λύση σε ότι σας δυσκολεύει . Συχνά, συναισθηματικά ή πρακτικά εμπόδια που έχουν παρουσιαστεί στην έως τώρα πορεία ζωής του παιδιού, της συντροφικής σχέσης ή της οικογένειας τα οποία δεν έχουν φροντιστεί επαρκώς, δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας στο να υποστηρίξουμε αλλαγές και προχωρήματα σε επόμενα στάδια όπως στην προκείμενη περίπτωση αυτό της σταδιακής αυτονόμησης- αποχωρισμού του παιδιού.

Μαριέττα Μαλτά
Ψυχολόγος, M.Sc., Συστημική- Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια
Ιδιωτικό γραφείο:
(α’ )Αριστείδου 1 & Βορέα, Μαρούσι
(β’) Λεωφ. Δροσιάς- Σταμάτας 21, Δροσιά
τηλ. 210 61 23 239, 698 1898 376
www.mariettamalta.gr

Σχετικά άρθρα