Η 12χρονη κόρη μου φοβάται να μείνει σπίτι με άλλους όταν εμείς λείπουμε. Πώς να τη βοηθήσω;

Έχουμε μια κόρη 12χρονών και είναι πάρα πολύ καλή έξυπνη και κοινωνική. Τα τελευταία 2 χρόνια όμως φοβάται να μένει στο σπίτι την νύχτα αν λείπουμε εγώ η μητέρα της και την πιάνει πανικός και φοβάται και κλαίει πολύ. Στο σπίτι μπορεί να είναι η γιαγιά της και η αδελφή της που είναι μικρότερη. Επίσης δεν θέλει να πάει σε άλλο σπίτι αν δεν είμαστε εμείς οι δυο. Της μιλάμε ότι δεν πρέπει να φοβάται αλλά όταν έρχεται αυτή η στιγμή ειδικά την νύχτα και σκέφτεται ότι μπορεί να λείπουμε εμείς, αγχώνεται πάρα πολύ και εμείς τελικά δεν την αφήνουμε μόνη της. Τι να κάνουμε; είμαστε πολύ μπερδεμένοι!

Στο ερώτημά σας απάντησε η Μαριέττα Μαλτά, Ψυχολόγος, M.Sc., Συστημική- Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια

Φαίνεται πως καμαρώνετε πολύ για την προσωπικότητα της κόρης σας και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εκείνη, ειδικά εφόσον το ακούει από εσάς. Βέβαια, στα 12 της χρόνια δεν θα μπορούσε να νιώθει απόλυτα αυτάρκης και ασφαλής στην απουσία σας από το σπίτι. Παρόλα αυτά διαφαίνεται μια εντονότερη ανησυχία και εκδήλωση καθώς- για τον τρόπο με τον οποίο το βιώνει η ίδια- τα μέσα που έχετε επιλέξει να την διαβεβαιώσετε πως είναι ασφαλής και η παρουσία της γιαγιάς φαίνεται πως δεν επαρκούν.

Συνεπώς θα ήταν ουσιαστικό να δείτε συζητώντας μεταξύ σας σαν γονείς, αρχικά ή/και με τη βοήθεια κάποιου συμβούλου τι μπορεί να ανησυχεί το παιδί στην πραγματικότητα. Υπάρχει κάποιος λόγος που μπορεί να σας έχει έγνοια περισσότερο αυτή την περίοδο; Μήπως για κάποιο λόγο αισθάνεται πως δεν μπορεί να εμπιστευτεί απόλυτα τη βοήθεια της γιαγιάς; Πώς έχει προχωρήσει συνολικά στην αυτονόμησή της; Έχει συμβεί κάποιο γεγονός στο σχολείο, στο σπίτι ή στο ευρύτερο περιβάλλον που έχει αλλάξει τις ισορροπίες;

Μαριέττα Μαλτά
Ψυχολόγος, M.Sc., Συστημική- Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια
Ιδιωτικό γραφείο:
(α’ )Αριστείδου 1 & Βορέα, Μαρούσι
(β’) Λεωφ. Δροσιάς- Σταμάτας 21, Δροσιά
τηλ. 210 61 23 239, 698 1898 376
www.mariettamalta.gr

Σχετικά άρθρα