Τουρκική λίρα: «Καταιγίδα» στις διεθνείς αγορές προκαλεί η πτώση της

Το 45% της αξίας της έχει πλέον απολέσει η τουρκική λίρα, ενώ η διολίσθηση συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα. Η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας υποχωρεί έναντι του δολαρίου, στο επίπεδο 6,92:1 σήμερα το πρωί, αν και ανέκαμψε μετά τη δέσμευση της Κεντρικής Τράπεζας της Άγκυρας  να εξασφαλίσει ρευστότητα. Νέους κλυδωνισμούς προκάλεσε ωστόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για  «πισώπλατο» χτύπημα. Aπό τη Νότια Αφρική ως την Ινδία, την Αργεντινή, την Ευρώπη και τη Wall Street τα εθνικά νομίσματα γνωρίζουν διολίσθηση και η ισοτιμία τους σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο καταγράφει απώλειες.

Μαρσέλ Φράτσερ: Το ΔΝΤ είναι το καταφύγιο της υστάτης προσφυγής για την Τουρκία

«Μόνο ένα δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να βοηθήσει την Τουρκία, κρίνει ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών -DIW -,Μαρσέλ Φράτσερ.

Με άνοδο άνοιξε πάντως το χρηματιστήριο της Ιαπωνίας, ενώ στη Νέα Υόρκη, η πτώση συνεχίστηκε στη Wall Street με τέταρτη συνεδρίαση «στο κόκκινο»  και τις μετοχές των τραπεζών Goldman Sachs και JPMorgan Chase να υποχωρούν έκαστη περισσότερο από 1%.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 25 σεντς ή 0,4% στα 67,45 δολάρια το βαρέλι.

ΗΠΑ: «Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά»

Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κέβιν Χάσετ δήλωσε ότι η απόφαση του προέδρου Τραμπ να διπλασιάσει τους δασμούς για τον χάλυβα που εισάγεται από την Τουρκία συνιστά ένα «πολύ πολύ μικρό κλάσμα» του ΑΕΠ της Τουρκίας, εξηγώντας ότι η πτώση του τουρκικού νομίσματος αποτελεί μια ένδειξη ότι «πολλά θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη δεν λειτουργούν στη χώρα αυτή».

«Μεγάλη ανησυχία» για τις εξελίξεις στην Τουρκία εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας και τόνισε ότι η αποφυλάκιση των Γερμανών, όπως και των Αμερικανών, που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές θα διευκολύνει και την οικονομική κατάσταση.

Ο Λαβρόφ στην Άγκυρα

Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται επίσης ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ κι ο Μεβλιούτ Τσαβούσογλου θα ανταλλάξουν απόψεις πάνω σε ενεργειακά, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Το χρονικό

Την 18η Ιουλίου, τουρκικό δικαστήριο διέταξε την παράταση της προφυλάκισης του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, που δικάζεται για «τρομοκρατία».

«Είναι η απόλυτη ντροπή που η Τουρκία δεν θέλει να αφήσει ελεύθερο έναν αξιοσέβαστο Αμερικανό πάστορα» ήταν η αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τούρκος ομόλογός του κατηγορεί την Ουάσιγκτον, λίγες ημέρες αργότερα, για «ευαγγελική και σιωνιστική νοοτροπία».

Οι κυρώσεις

Την 1η Αυγούστου, οι ΗΠΑ ανακοινώνουν την επιβολή κυρώσεων σε βάρος των Τούρκων υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, ενώ την 4η Αυγούστου, ο Ερντογάν ζητάει το «πάγωμα» στην Τουρκία των περιουσιακών στοιχείων των Αμερικανών υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.

Την 10η Αυγούστου, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνει την αύξηση των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν «είναι καλές αυτή τη στιγμή».

«Νέοι σύμμαχοι»

Την 11η Αυγούστου ο Ερντογάν προειδοποιεί τον Λευκό Οίκο ότι θα στραφεί προς «νέους συμμάχους» εάν συνεχίσουν να επιδεικνύουν «έλλειψη σεβασμού».

«Εάν εκείνοι έχουν το δολάριο, εμείς έχουμε τον Αλλάχ» υπογράμμισε ο Ερντογάν, απευθύνοντας έκκληση στους Τούρκους να μην πανικοβάλλονται.

Την 12η Αυγούστου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατυπώνει την εκτίμηση ότι η πτώση της τουρκικής λίρας είναι αποτέλεσμα μιας «πολιτικής συνωμοσίας».

Πηγή: ert.gr

Σχετικά άρθρα