Οι φίλες μου με σχολιάζουν και με κοροϊδεύουν. Τι να κάνω;

Την προηγούμενη σχολική χρόνια αντιμετώπισα κάποια προβλήματα με τις τότε φίλες μου. Το αποτέλεσμα ήταν να μην βγαίνω καθόλου το καλοκαίρι έξω και να κλαίω συνέχεια. Δεν ήθελα να μεγαλώσω και φοβόμουν πάρα πολύ τον θάνατο των γονιών μου. Αυτήν την χρόνια που πέρασε άλλαξαν σχολείο. Στο καινούριο σχολείο όμως μεταφέρθηκε και μια από τις κοπέλες που με κορόιδευαν και γελούσαν μαζί μου πέρσι.

Από τότε που ήρθε (δεν είχε μεταφερθεί στην αρχή της σχολικής χρονιάς) συνέχεια νιώθω πως με σχολιάζει σε μια άλλη τις παρέας που νομίζω πως δεν με συμπαθεί (αν και δεν της έχω κάνει κάτι). Επίσης τον τελευταίο καιρό παρατηρώ πως όταν λέω κάτι και το ακούνε η μια από αυτές (αυτή που ήμασταν στο ίδιο σχολείο πέρσι) θα μου πει κάτι φωναχτά ενώ η άλλη θα γελάει κρυφά και θα με σχολιάζει.

Δεν ξέρω τι να κάνω νιώθω πολύ αμήχανα όταν βρίσκομαι σε τέτοια κατάσταση.

Στο ερώτημά σας απάντησε η Μαρία Χατζηαναστασίου, ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια υπαρξιακής Προσέγγισης

Στην περίοδο της εφηβείας, αγαπητή, δηλαδή στην ηλικία σου, οι φιλίες και οι εξελίξεις που αυτές ενέχουν διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Αυτό συμβαίνει διότι μέσα στις φιλίες δίνουμε και δεχόμαστε αγάπη, η οποία συμβάλλει στο να νιώθουμε αποδεκτοί από τους σημαντικούς άλλους, άρα η εικόνα του εαυτού μας ενισχύεται και νιώθουμε αρκετοί και γεμάτοι. Νιώθουμε ότι αξίζουμε.
Κάποιες, όμως, φορές αυτό δεν πετυχαίνει με όλους τους άλλους, καθώς δεν μπορούν όλοι να γίνουν φίλοι μας, αλλά ούτε κι εμείς δικός τους φίλος. Δεν ταιριάζουμε πάντα και παντού με όλους τους άλλους και δυστυχώς συχνά οι άλλοι γίνονται σκληροί μαζί μας και μας χλευάζουν και μας πονούν κι αντλούν ευχαρίστηση από αυτό. Στην πραγματικότητα, όμως, γίνονται σκληροί και χλευαστικοί με τον εαυτό τους καθώς αυτό που κάνουν μειώνει τους ίδιους και δεν τους τιμά.
Σου προτείνω ανεπιφύλακτα να αποδεσμευτείς από την άδικη κι αδιάκριτη κριτική τους και να αγκαλιάσεις τον εαυτό σου όπως είναι και να αποδεχτείς ότι αυτά συμβαίνουν. Και μόνο τότε, με ειλικρίνεια κι ευγένεια, θα ελκύσεις τους σωστούς φίλους κοντά σου που θα σε αποδέχονται και θα τους αποδέχεσαι. Κι όλα αυτά θα σου είναι παρελθόν, θα τα σκέφτεσαι και θα γελάς, καθώς θα έχεις προχωρήσει και θα έχεις δημιουργήσει με αγάπη και χρόνο σωστές φιλίες, όπου δε θα φοβάσαι να δείξεις  αυτό που πραγματικά είσαι: ο εαυτός σου.
Μαρία Χατζηαναστασίου,

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Υπαρξιακής Προσέγγισης

6986245679,

maria.chatzianastasiou@yahoo.gr

 

Σχετικά άρθρα