Ψυχολογικός Τουρισμός: Η Κρουαζιέρα ως μέσο διαφυγής από τα προβλήματά μας

Ας υποθέσουμε ότι κάτι σας πίεζε, ένα γεγονός σας είχε στεναχωρήσει τρομερά, τα άγχη της καθημερινότητας μετέτρεπαν σε αχθοφόρο τις πλάτες σας και αισθανόσασταν την κούραση σωματική, αλλά και ψυχολογική να μειώνει τη λειτουργικότητά σας – και συγχρόνως τις δυνάμεις σας να φθίνουν.

Γράφει η Ευγενία Σαρηγιαννίδη*

Σε μια τέτοια ψυχοσωματική κατάσταση, αν ερχόταν κάποιος και σας χάριζε τα εισιτήρια μιας κρουαζιέρας σε κοντινό ή μακρινό προορισμό, θα μπορούσατε να αντισταθείτε λέγοντας του όχι;

Ίσως εσείς να είστε αναποφάσιστοι ως προς την θετική ή αρνητική απάντησή σας στο παραπάνω ερώτημα, αλλά ας θυμηθούμε το παράδειγμα με τα δυο ζευγάρια που πρωταγωνιστούν στην ταινία του Πολάνσκι «Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα», τα οποία βρήκαν μέσα από μια κρουαζιέρα, το καθένα με τον τρόπο του, τη διέξοδο που έψαχναν.

zeugari-krouaziera

Γιατί, όμως, σε μια κρουαζιέρα και όχι στους δρόμους της Νέας Υόρκης ή σε ένα επαρχιακό χωριό της  Βορείου Ευρώπης ή σε ένα ελληνικό νησί ή οπουδήποτε αλλού;

Η κρουαζιέρα για πολλούς και από πολλούς ανθρώπους νοηματοδοτείται ως διέξοδος και φυγή από τα προβλήματα, τη μιζέρια και τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Το κρουαζιερόπλοιο είναι ένας πλωτός κινούμενος τόπος και η κρουαζιέρα μια συνθήκη βραχύχρονης διαβίωσης με «περιπετειώδεις» εναλλαγές σε νέα, ίσως και εξωτικά μέρη, αλλά συγχρόνως αργούς ρυθμούς και γλυκιά πλήξη. Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα στα άτομα να συνυπάρξουν με ανθρώπους, τους οποίους, ενδεχομένως, με το πέρας της κρουαζιέρας δεν θα ξανασυναντήσουν ποτέ. Τη δεδομένη στιγμή, όμως, αποτελούν τους συνεπιβάτες, με τους οποίους θα μοιραστούν την πρόσκαιρη και συνάμα ευχάριστη ροή της καθημερινότητας ενός κοινού ταξιδιού.

Στα πλαίσια αυτά, η κρουαζιέρα και το καράβι ως ένα «νησί που κινείται» είναι η μικρογραφία της κοινωνίας, μέσα στην οποία ζούμε καθημερινά και από την οποία επιχειρούμε να διαφύγουμε ταξιδεύοντας. Από αυτήν την κοινότητα, όμως, κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας, κανείς δεν μπορεί να «δραπετεύσει». Γιατί άλλωστε να δραπετεύσει, αφού μπορεί μέσα από αυτό το ταξίδι να κερδίσει τον χρόνο που του χρειάζεται να αφιερώσει στον εαυτό του, την ηρεμία που ενδεχομένως του λείπει και τις ευκαιρίες αναψυχής και διασκέδασης που στερείται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου;

Η ευεργετική επίδραση μιας τέτοιας απόδρασης είναι προφανής, αν αναλογιστούμε τα κίνητρα που μας οδηγούν  σε αυτήν, τα οφέλη που αποκομίζουμε και τις ομάδες πληθυσμού που επιλέγουν την κρουαζιέρα ως τρόπο διακοπών και διασκέδασης. Συγχρόνως, όμως πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως όλα εκείνα που μας προβληματίζουν, μας στεναχωρούν ή μας βασανίζουν βρίσκονται στις αποσκευές μας κατά την αναχώρηση. Η επιτυχημένη έκβαση της κρουαζιέρας έγκειται στο να μην εσωκλείονται στις βαλίτσες μας κατά την επιστροφή μας. Να γυρίσουμε πιο ανάλαφροι από ότι ξεκινήσαμε, πιο κατασταλαγμένοι, πιο ξεμπερδεμένοι και πιο δυναμικοί, έχοντας επιτρέψει στον θαλασσινό αέρα να καθαρίσει το μυαλό μας και στην γλυκιά, χαλαρωτική διάθεση της κρουαζιέρας να λειάνει τις γωνίες της ψυχής μας.

Για να μπορέσει να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, πρέπει το πλήρωμα του καραβιού με τις υπηρεσίες και τις παροχές του να μας πλαισιώνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να καλύψει τις ανάγκες μας για ξεκούραση, κοινωνική αλληλεπίδραση και διασκέδαση. Η πραγμάτωση του στόχου αυτού απαιτεί, για την υλοποίησή του, τη στελέχωση των κρουαζιερόπλοιων με ειδικούς επαγγελματίες και εξειδικευμένους επιστήμονες, οι οποίοι θα απασχολούνται στους τομείς της υγείας, της ψυχολογικής υποστήριξης, της σωματικής και ψυχικής ευεξίας των επιβατών τους. Η δημιουργία διεπιστημονικών ομάδων, τα μέλη των οποίων θα συνεργάζονται προσφέροντας προγράμματα εξατομικευμένων, αλλά και ομαδικών παρεμβάσεων γύρω από τις ανάγκες των επιβατών για ψυχολογική και ιατρική παρακολούθηση, θα αποτελούσε άλλωστε, ίσως, ένα επιπλέον κίνητρο για τους ταξιδιώτες να επιλέξουν την κρουαζιέρα, όχι μόνο για τις διακοπές τους, αλλά και για την αυτοβελτίωση, αυτό-ανάπτυξη ή απλώς, την αποκατάσταση της καλής συναισθηματικής τους διάθεσης.

Η εμπειρία μας από την υλοποίηση παρόμοιων προγραμμάτων ψυχολογικού τουρισμού που συνδέουν την ψυχική με την σωματική ευεξία (anima travelling), σε χώρους και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις ειδικά επιλεγμένους γι’ αυτό το σκοπό, όπως η συνεργασία μας με το porto-cadena στο Γέρακα Λακωνίας, μας επιβεβαίωσε ότι ο σύγχρονος δυτικός πολίτης και ο καθημερινός τρόπος ζωής του καθιστούν επιβεβλημένο τον επαναπροσδιορισμό του περιεχομένου του τουρισμού και της διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου έτσι ώστε να συμπεριληφθεί η δυνατότητα προσφοράς υπηρεσιών που να συνδέουν τις διακοπές, την ξεκούραση και την ψυχαγωγία με τον ψυχολογικό τουρισμό.

 

*Ψυχολόγος, MSc, Υπ. Διδάκτωρ Ψυχολογίας,
Επιστημονική Διευθύντρια Δικτύου «psy-counsellors»
www.psycounsellors.gr

 

Σχετικά άρθρα