Μίνι burger

Υλικά

Για τα μπιφτέκια

  • 1 κρεμμύδι
  • 9 κ.σ. ελαιόλαδο (2 κ.σ. + 5 κ.σ. + 2 κ.σ.)
  • 1 σκ. σκόρδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 100 γρ. ψωμί του τοστ
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • ¼ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
  • 1 κύβο κοτόπουλο
  • 1 γεμάτη κ.σ. καπνιστή πάπρικα
  • 5-6 κλ. θυμάρι
  • 1/2 κιλό κιμά μοσχάρι
  • 1 αυγό

Για τα burger

  • 10 ψωμάκια μικρά για μπέργκερ
  • 10 φέτες τσένταρ
  • 14 μανιτάρια
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 1 κρεμμύδι μέτριο σε φέτες
  • λίγες φέτες μαρούλι σγουρό

Για τη σάλτσα

  • 80 γρ. μαγιονέζα
  • 2 κ.σ. κέτσαπ
  • 1 κ.γ. μέλι

Εκτέλεση

Για τα μπιφτέκια

Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει.

Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και λεπτοκόβουμε το σκόρδο.

Ρίχνουμε στο τηγάνι 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη για να καραμελώσει ελαφρά.

Όταν το κρεμμύδι έχει μαραθεί και πάρει ελαφρύ χρώμα το αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.

Κόβουμε σε κομμάτια τις φέτες ψωμιού και τις βάζουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια μαζί με το μαϊντανό, το δυόσμο, το σοταρισμένο κρεμμύδι, τον κύβο, την καπνιστή πάπρικα, το θυμάρι και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα. Δεν το χτυπάμε πάρα πολύ να μη γίνει σαν ζυμάρι.

Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το μείγμα με το ψωμί, τον κιμά, 5 κ.σ. ελαιόλαδο, το αυγό, αλάτι και πιπέρι (αν θέλουμε) και αναμειγνύουμε καλά με τα χέρια μας.

Βάζουμε ένα τηγάνι απλό ή με ραβδώσεις σε μέτρια φωτιά να κάψει και προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.

Πλάθουμε 10 μπιφτέκια, περίπου 80 γρ. το καθένα και τα βάζουμε στο τηγάνι να ψηθούν για 3 λεπτά περίπου από την κάθε πλευρά. Μπορούμε αν θέλουμε να τα ψήσουμε στον φούρνο στους 200-220ο C στον αέρα για 12 λεπτά.

Στο τέλος βάζουμε και το τυρί από πάνω για να λιώσει.

Όταν είναι έτοιμα, αφαιρούμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

Για τη σάλτσα

Ανακατεύουμε τα υλικά σε ένα μπολ και κρατάμε το μείγμα μέχρι να το χρειαστούμε.

Για τα burger

Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες.

Καθαρίζουμε την πιπεριά και την κόβουμε σε κομμάτια 2×2 εκ.

Στο τηγάνι και σε πολύ δυνατή φωτιά σοτάρουμε τα μανιτάρια και την πιπεριά μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα και να χάσουν τα περίσσια υγρά τους.

Αφαιρούμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε στο πλάι.

Κόβουμε και βάζουμε τα ψωμάκια στο τηγάνι με την κομμένη μεριά προς τα κάτω μέχρι να ζεσταθούν.

Για να στήσουμε το κάθε burger παίρνουμε το κάτω μισό από το κάθε ψωμάκι, τοποθετούμε το μαρούλι, από πάνω μοιράζουμε τη σάλτσα.

Βάζουμε τα μπιφτέκια, από πάνω ροδέλες κρεμμυδιού, το μείγμα μανιταριού και πιπεριάς και καπακώνουμε με το άλλο μισό ψωμάκι.

Πηγή: akispetretzikis.com

Σχετικά άρθρα