Λωρίδα της Γάζας: Σοβαρά επεισόδια με νεκρούς και τραυματίες

Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και συγκρούσεων κατά μήκος του φράχτη ασφαλείας που χωρίζει τον παλαιστινιακό θύλακα από το Ισραήλ.
Οι τραυματίες από τις συγκρούσεις ανέρχονται στους 241.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, ο Καρίμ Άμπου Φατάγιερ, 30 ετών, τραυματίστηκε θανάσιμα κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό του Αλ Μπουρέιτζ. Λίγη ώρα αργότερα ένας δεύτερος Παλαιστίνιος, ο 26χρονος Σάντι Μουάμαρ, δέχτηκε μια σφαίρα στο κεφάλι και σκοτώθηκε στα ανατολικά της Ράφα.
Το Ισραήλ και η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα, τηρούν εκεχειρία εδώ και περίπου μία εβδομάδα, μετά από πολλούς μήνες κλιμακούμενης έντασης στην περιοχή.
Όπως κάθε Παρασκευή από τις 30 Μαρτίου, αρκετές χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν και πάλι σήμερα κοντά στον φράχτη ασφαλείας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κυρίως για τον αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ. Οι διαδηλωτές διεκδικούν επίσης την επιστροφή των Παλαιστίνιων προσφύγων και των απογόνων τους στα εδάφη από τα οποία εκδιώχθηκαν όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ, το 1948.
Σήμερα πάντως η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ήταν μικρότερη από τις προηγούμενες φορές.Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, εκατοντάδες διαδηλωτές προσέγγισαν στον φράχτη ασφαλείας, σε πέντε διαφορετικά σημεία. Έκαψαν λάστιχα και φέρεται ότι προσπάθησαν να στείλουν φλεγόμενους χαρταετούς και μπαλόνια στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Από τα τέλη Μαρτίου, έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις περίπου 170 Παλαιστίνιοι και ένας Ισραηλινός στρατιώτης.
Σε ένα άλλο επεισόδιο, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, άνδρες των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν άνδρα ο οποίος επιχείρησε να μαχαιρώσει έναν αστυνομικό. Η ταυτότητα του υπόπτου δεν έχει διευκρινιστεί, ωστόσο η εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι ήταν Παλαιστίνιος. Δύο γυναίκες που ήταν παρούσες στο περιστατικό έπαθαν σοκ και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα