Σωματική τιμωρία στο παιδί: Πόσο κακό μπορεί να του κάνει;

Παλιότερα οι γονείς χρησιμοποιούσαν αρκετά συχνά σωματική βία για να επιβάλουν στα παιδιά τους πειθαρχία… Κλασική λαϊκή ρήση: «Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος». Πόσοι από εσάς δεν έχετε φάει… ξύλο μικροί κυρίως από τους πατεράδες σας που ήταν πιο αυστηροί;

Τώρα -ευτυχώς- τα πράγματα έχουν αλλάξει. Γιατί ως γνωστόν, η βία φέρνει βία… Και μάλιστα υπάρχουν πολλές έρευνες που το αποδεικνύουν! Έστω και η παραμικρή έκφραση σωματικής βίας μπορεί να έχει πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα στην ψυχική υγεία και εξέλιξη του παιδιού σας.

«Μια στον ποπό δεν πειράζει»;

Υπάρχουν πολλές στιγμές που μπορεί κάποιος να χάσει την υπομονή του και να σκεφτεί ότι δεν πειράζει να δώσει μια στον ποπό στο παιδί του για να κατορθώσει να βάλει σε τάξη τα πράγματα… Κι όμως κάθε μορφή σωματικής βίας δημιουργεί στο παιδί μια απίστευτη ανασφάλεια. Παράλληλα, τείνει να πιστεύει ότι τα πράγματα λύνονται με τη βία… Και σε ανάλογη περίπτωση μπορεί κι εκείνο να τη χρησιμοποιήσει νομίζοντας ότι είναι η ενδεδειγμένη συμπεριφορά.

Χτυπώντας το παιδί, το κάνετε να υποφέρει ενώ παράλληλα του δημιουργείτε αίσθηση ενοχής. Στη συνέχεια, είναι φυσικό επακόλουθο να περάσει από το μυαλό του η ανάγκη της εκδίκησης. Αυτό έδειξε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Τέξας.

Συσχετισμός ανάμεσα στην σωματική τιμωρία και τη σεξουαλική κακοποίηση

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε νέους 19-20 ετών. 68% δήλωσαν ότι ήταν θύματα σωματικής βίας στα παιδικά τους χρόνια ενώ το 19% δήλωσε θύμα σωματικής κακοποίησης ή βίας μέσα στην ενήλικη σχέση. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, τα παιδιά που έχουν υποστεί σωματική βία στην παιδική τους ηλικία είναι πιο πιθανό να γίνουν οι ίδιοι θύτες, δηλαδή να ασκήσουν βία στη σχέση τους με το άλλο φύλο.

Γι’ αυτό προτού αποφασίσετε να απλώσετε χέρι πάνω στο παιδί σας σκεφτείτε το δυο φορές παραπάνω!

Ν.Κ.

Με πληροφορίες από aufeminin.com

 

Σχετικά άρθρα