Στην Ιθάκη το διάγγελμα Τσίπρα για το τέλος των μνημονίων

Στην Ιθάκη μεταβαίνει την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του, που κάνει λόγο για επίσκεψη χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει. Πάντως εκτιμάται πως ο πρωθυπουργός θα απευθυνεί στον λαό, μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος, δίνοντας το περίγραμμα της μεταμνημονιακής πολιτικής που θα ακολουθήσει από τώρα και στο εξής, από το νησί του Ιονίου, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού που προκάλεσε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού που θα αλλάξουν το πολιτικό παιχνίδι και θα δημιουργήσουν μια νέα δυναμική την ώρα που η χώρα αλλάζει σελίδα και μπαίνει στη μεταμνημονιακή εποχή.

Ο ανασχηματισμός

Οι δύο βασικές εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός κινούνται σε διαφορετικές γραμμές. Η μια έχει να κάνει με ένα μικρό σχήμα είκοσι – το πολύ υπουργών – που θα αποτελείται κυρίως από νέα και άφθαρτα πρόσωπα και περιορισμένο άνοιγμα στην Κεντροαριστερά. Αντί αλλαγών που δεν μπορούν να γίνουν λόγω ισορροπιών με τους ΑΝΕΛ ή λόγω επιτυχημένης διαδρομής συγκεκριμένων υπουργών (Κοτζιάς, Τσακαλώτος) θα προκριθεί η αναβάθμιση διευθυντών υπουργείων που έχουν αφήσει το στίγμα τους κι έχουν δώσει δείγματα πως πρόκειται για ικανά στελέχη που μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια τους νυν υφυπουργούς.

Άλλη εισήγηση θέλει πιο περιορισμένες αλλαγές δίχως σημαντικές απομακρύνσεις από τον βασικό κορμό της κυβέρνησης, μετακινήσεις των υπουργών με τήρηση των ισορροπιών, πιο στοχευμένες αναβαθμίσεις και μεγαλύτερο άνοιγμα στην Κεντροαριστερά. Κάποιοι από τους υπουργούς που δεν θα μετακινηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ο Νίκος Κοτζιάς, ο Πάνος Καμμένος και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Την ίδια ώρα, ο ρόλος του Πάνου Σκουρλέτη δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για μετακίνησή του στο κόμμα και υπουργοποίηση του Πάνου Ρήγα. Πρόκειται για ένα πολύ πιθανό σενάριο που επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του CNN Greece, για ταυτόχρονες αλλαγές σε κυβέρνηση και κόμμα. Ο πρωθυπουργός έχει πλήρη εμπιστοσύνη στον κ. Σκουρλέτη και η μετακίνησή του όχι μόνο δεν θεωρείται αποπομπή αλλά αντίθετα πρόκειται για μια πολύ σημαντική αποστολή καθώς ο κ. Τσίπρας θεωρεί πως είναι το ιδανικό πρόσωπο να αναλάβει ΓΓ της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, λόγω της εμπειρίας του στο υπουργείο Εσωτερικών και των επαφών του με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στην ουσία του ανατίθεται μια πολύ σημαντική αποστολή για την προετοιμασία και την έκβαση τόσο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών όσο και των βουλευτικών εκλογών .

Ένα σενάριο τέλος, θέλει την επιστροφή του Νίκου Παππά στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεδομένου ότι η πορεία προς τις κάλπες θα χαρακτηριστεί από υψηλή πόλωση, η πιθανότητα μετακίνησης Παππά στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα είναι μεγάλη.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα