Σαλάτα με σύκα και καραμελωμένα καρύδια

Σερβίρετε μια σαλάτα με σύκα στους αγαπημένους σας που θα εκπλήξει τη γευστική τους παλέτα. Τα σύκα είναι φανταστικά συνδυασμένα με βινεγκρέτ και την αλμύρα του προσούτο. Αυτό όμως που θα τους «στείλει» είναι τα θεϊκά καραμελωμένα καρύδια.

Συστατικά

Για τα καρύδια
1 φλ. καρυδόψιχα
1 κουταλιά βούτυρο ανάλατο
1/3 φλ. σιρόπι σφένδαμου (maple syrup)
μια πρέζα αλάτι
Για τη σαλάτα
4 φλ. φυλλαράκια άγριας ρόκας
6 σύκα μαύρα, κομμένα σε τέταρτα
6 φέτες προσούτο
12 λεπτές φέτες παρμεζάνας
Για το ντρέσινγκ
¼ φλ. ελαιόλαδο
2 κουταλιές ξίδι βαλσάμικο
1 κουταλιά σιρόπι σφένδαμου (maple syrup)
1 κουταλάκι μουστάρδα ντιζόν
αλάτι και μπόλικο πιπέρι

Βήματα

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C. Σε ένα μικρό τηγανάκι βάζετε την καρυδόψιχα, το βούτυρο, το αλάτι και το σιρόπι σφένδαμου, σε μέτρια-δυνατή φωτιά. Σοτάρετε ανακατεύοντας για 3-4 λεπτά περίπου μέχρι το σιρόπι να καραμελώσει.

Μεταφέρετε το μίγμα σε ένα ταψί φούρνου στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνετε τα καρύδια στο φούρνο για 7-8 λεπτά μέχρι να σκουρύνουν και να καραμελώσουν. Ακολούθως, μεταφέρετε από το χαρτί σε ένα πιάτο έτσι ώστε να κρυώσουν εντελώς. Αντισταθείτε στην επιθυμία να τα δοκιμάσετε αμέσως (παρόλο που είναι πεντανόστιμα). Τα καρύδια μπορείτε να τα φτιάξετε έως και 2 εβδομάδες πριν. Θα τα φυλάξετε (αφού κρυώσουν) σε ένα τάπερ ή σακουλάκι με κλείσιμο ζιπ.

Βάζετε όλα τα υλικά για το ντρέσιγκ σε ένα βαζάκι με καπάκι. Ανακινήστε το βαζάκι μέχρι να αναμιχθούν τα υλικά. Συναρμολόγηση. Βάζετε τη ρόκα σε σαλατιέρα και περιχύνετε με το μισό ντρέσινγκ. Ανακατεύετε καλά. Σκορπάτε από πάνω τα σύκα, το προσούτο, την παρμεζάνα και τα καραμελωμένα καρύδια. Περιχύνετε με το υπόλοιπο ντρέσινγκ και σερβίρετε αμέσως.

Πηγή: xrysessyntages.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Παχαίνουν τα σύκα και τα σταφύλια;

Σαλάτα με σύκα, προσούτο, αχλάδι και κατσικίσιο τυρί

Σύκο: ένας διατροφικός… θησαυρός!

Σχετικά άρθρα