Καθυστέρηση στην περίοδο: Ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες;

Μπορεί συχνά να θεωρείς δεδομένο ότι η περίοδός σου θα έρθει στην ώρα της, ούσα… πιστή στο μηνιαίο ραντεβού σας, όμως σε κάποιες περιπτώσεις είναι πιθανό να αλλάξουν τα σχέδια και να έχεις καθυστέρηση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εκτός από την περίπτωση της εγκυμοσύνης, υπάρχουν κάποιες βασικές αιτίες στις οποίες οφείλεται η καθυστέρηση στην περίοδό σου.

Ας δούμε παρακάτω ποιες μπορεί να είναι αυτές:

Μεγάλη απώλεια βάρους ή έντονη άσκηση

Πλέον, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο ότι η υπερβολική άσκηση, οι ξαφνικές αλλαγές βάρους, αλλά και το ότι μπορεί να είσαι λιποβαρής, μπορούν να διαταράξουν τα επίπεδα των ορμονών σου και συγκεκριμένα της λεπτίνης, η οποία και παράγεται στον λιπώδη ιστό. Η υπερβολική άσκηση και οι δραστικές αλλαγές του βάρους μπορούν να μειώσουν το λίπος του σώματος προκαλώντας την πτώση αυτής της ορμόνης, αλλά και άλλων ορμονών (όπως τα οιστρογόνα) συμβάλλοντας σε ακανόνιστες περιόδους.

Η αυστηρή άσκηση, όπως η προπόνηση για έναν μαραθώνιο ή ένα τρίαθλο, μπορεί επίσης να προκαλέσει σωματική πίεση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια ορμονική ανισορροπία που είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει την περίοδό σου.

Έντονο στρες

Το μεγάλο άγχος, που μπορεί να προκληθεί από ένα διαζύγιο ή τον θάνατο ενός αγαπημένου σου προσώπου, μπορεί να διαταράξει την ορμονική ισορροπία σου, δημιουργώντας καθυστερημένες, ακανόνιστες και βαριές περιόδους.

Η περίπτωση αυτή επιστημονικά ονομάζεται «υποθαλαμική αμηνόρροια», καθώς αυτή στη συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, τον υποθάλαμο, ρυθμίζονται πολλές ορμόνες που σχετίζονται με την περίοδό σου και επηρεάζεται εύκολα από το στρες.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια ιατρική κατάσταση που προκαλείται από ανισορροπία των αναπαραγωγικών ορμονών και επηρεάζει περίπου το 5 με 10 τοις εκατό των γυναικών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το χαρακτηριστικό γνώρισμα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών είναι ακανόνιστες περίοδοι, υπερβολική τριχοφυΐα, πολλαπλές κύστες στις ωοθήκες – που εμφανίζονται σε πυελικό υπερηχογράφημα – και στειρότητα.

Στην περίπτωση αυτή, οι ορμόνες σου – οιστρογόνα και τεστοστερόνη – είναι αποκομμένες και ακανόνιστες. Στις πολυκυστικές ωοθήκες PCOS, οι περίοδοί σου μπορούν να έρθουν κάθε δύο εβδομάδες, κάθε τρεις έως έξι μήνες, ή ακόμα και μία φορά το χρόνο.

Αντισυλληπτικά χάπια

Μία από τις παρενέργειες των αντισυλληπτικών είναι τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων, οπότε η περίοδός σου δεν εμφανίζεται. Προσοχή! Μόλις σταματήσεις το «χάπι», ίσως να χρειαστούν ακόμα και τρεις μήνες για να επανέλθει ο κύκλος σου στα φυσιολογικά του.

Δυσλειτουργία θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής αδένας ρυθμίζει το μεταβολισμό σου, ενώ επηρεάζει με πολλούς άλλους τρόπους τη λειτουργία του οργανισμού σου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η δυσλειτουργία στον θυρεοειδή μπορεί να είναι αιτία για καθυστέρηση στην περίοδο.

Αποβολή

Εάν έχεις κάνει τεστ εγκυμοσύνης και σου έχει βγει θετικό, αλλά δεις ξαφνικά περίοδο ακανόνιστη και βαριά, αναφορικά με τη ροή του αίματος, τότε κατά πάσα πιθανότητα είναι αποβολή.

Πρόωρη εμμηνόπαυση

Είναι πολλές οι περιπτώσεις γυναικών κάτω των 40 που βιώνουν πρόωρη εμμηνόπαυση. Εκτός από την ακανόνιστη περίοδο, τα συμπτώματα είναι εφίδρωση, εξάψεις και εναλλαγές στη διάθεση.

Σε κάθε περίπτωση καλό θα είναι να συμβουλευτείς τον γυναικολόγο σου, ώστε να σε κατευθύνει αρμοδίως.

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Σχετικά άρθρα