Τι να φας για να «δουλεύει» το έντερό σου… ρολόι και στις διακοπές!

Προορισμός, εισιτήρια, βαλίτσα… check! Όλα είναι έτοιμα για τη φετινή σας απόδραση! Αυτό το καλοκαίρι, δε θέλετε τίποτα να σας χαλάσει τη διάθεση και έχετε βάλει σκοπό να αφήσετε για λίγες μέρες τις υποχρεώσεις και τα άγχη της καθημερινότητας και να περνάτε αρκετές ώρες της ημέρας πλάι στο κύμα! Ωστόσο, τις ώρες αυτές δεν πρέπει να ‘‘παραμελήσετε’’ τη διατροφή σας!

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που εμφανίζονται στις διακοπές και σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τις διατροφικές μας συνήθειες είναι τα γαστρεντερικά προβλήματα, όπως η δυσκοιλιότητα και τα ανεπιθύμητα φουσκώματα, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση και την ενέργειά μας! Η πιο συχνή αιτία για τις αντιδράσεις αυτές του σώματός μας κατά τις καλοκαιρινές διακοπές έχουν να κάνουν με την μη επαρκή πρόσληψη φυτικών ινών και την παραμέληση… του βιολογικού μας ρολογιού.

Για να διατηρήσετε λοιπόν τη λειτουργία του γαστρεντερικού σας συστήματος σε αρμονία και στις διακοπές αρκεί να μην ξεχάσετε στο σπίτι έξυπνες συνήθειες όπως την κατανάλωσης φυτικών ινών στην καθημερινή διατροφή σας! Σε ποια όμως τρόφιμα μπορούμε να τις αναζητήσουμε κατά τις διακοπές μας;

Τα ολικής άλεσης αμυλούχα και σνακ, όπως αυτά που βασίζονται σε δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί, είναι τρόφιμα που άνετα μπορείτε να αναζητήσετε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Παρακάτω ακολουθούν εύκολοι τρόποι για να ενσωματώσετε πηγές φυτικών ινών στη διατροφή σας, τις ώρες που βρίσκεστε στην παραλία!

Αν ανήκετε στην κατηγορία των ‘‘οργανωμένων’’, που επισκέπτονται την παραλία με ομπρέλα, καρέκλες, ψυγειάκι και άλλα, εφοδιαστείτε κατάλληλα! Βάλτε στο ψυγείο σας βαζάκια με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, κομματάκια φρούτων και δημητριακά ολικής άλεσης, έτσι θα έχετε παρασκευάσει με τα «χεράκια» σας ένα εύκολο, γρήγορο και χορταστικό σνακ! Τα φρέσκα καλοκαιρινά φρούτα όπως ροδάκινα και βερίκοκα αποτελούν επίσης ιδανικές λύσεις! Αν μάλιστα μένετε σε δικό σας σπίτι και έχετε χρόνο να ασχοληθείτε με τη μαγειρική φτιάξτε κέικ με δημητριακά ολικής άλεσης και φρούτα ή τάρτα φρούτων, είτε με αλεύρι ολικής άλεσης, είτε με θρυμματισμένα δημητριακά ολικής άλεσης ως βάση!

Αν επισκέπτεστε την παραλία μόνο… με την πετσέτα σας εφοδιαστείτε με μικρά σνακ που μεταφέρονται εύκολα! Βάλτε στην τσάντα σας σακουλάκια με μία χούφτα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, αποξηραμένα φρούτα και ανάλατους ξηρούς καρπούς ή ένα φρούτο με κάποια μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης με τη γεύση του αγαπημένου σας γλυκού.

Οι μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης θα σας χαρίσουν τη γλυκιά γεύση καλύπτοντας παράλληλα τις ανάγκες σας σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, ενώ οι φυτικές τους ίνες σε συνδυασμό με αυτές του φρούτου θα καλύψουν την πείνα σας χωρίς να σας φουσκώσουν μέχρι το επόμενο γεύμα!

Μην ξεχνάτε λοιπόν πως οι φυτικές ίνες και τα τρόφιμα που τις περιέχουν μπορούν να γίνουν ένας σημαντικός σύμμαχος για να διατηρήσετε την ευεξία σας και την καλή διάθεση και στις διακοπές σας. Παράλληλα, οι παραπάνω επιλογές θα σας κρατήσουν χορτάτους για περισσότερη ώρα, με αποτέλεσμα να μην πέσετε με ‘‘τα μούτρα’’ στο επόμενο γεύμα βοηθώντας και στη διατήρηση της γραμμής σας!

Πηγή: nutrimed.gr

Σχετικά άρθρα