«Μαύρες» Σκέψεις: 3 τρόποι για να σταματήσεις να φαντάζεσαι πάντα το χειρότερο

«Νιώθω έναν πόνο στο στομάχι. Κι αν είναι καρκίνος; Τι θα απογίνουν τα παιδιά μου αν πεθάνω»;

«Δεν φαίνεται να άρεσε η πρότασή μου στον προϊστάμενο. Λες να σκέφτεται να με απολύσει»;

«Οι φίλοι μου έχουν καιρό να με πάρουν. Γιατί πρέπει να παίρνω όλο εγώ τηλέφωνο; Νομίζω ότι με βαρέθηκαν και δεν νοιάζονται πια καθόλου για ‘μένα»!

Άσχημα πράγματα ή ακόμη και τρομερά πράγματα μπορεί να συμβούν σε καλούς ανθρώπους, προκαλώντας τους πραγματικό πόνο. Ωστόσο, οι «μαύρες» σκέψεις, παρόμοιες με αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω, μπορούν να μας κάνουν να υποφέρουμε αναίτια και πολλές φορές δυσχεραίνουν τη ζωή μας. Ο Mark Twain είχε πει: «Είμαι ένας γέρος άνθρωπος και έχω γνωρίσει πολλές συμφορές, αλλά οι περισσότερες από αυτές δεν συνέβησαν ποτέ». Μήπως προκαλείς κι εσύ στον εαυτό σου πόνο σκεπτόμενος «Τι θα γίνει αν…»;

Είναι τρομακτικό το πόσο συχνά σκεφτόμαστε ότι η καταστροφή μας πλησιάζει. Όλο αυτό μας κρατάει πίσω, δεδομένου ότι σπαταλάμε τόση ενέργεια και χαλάμε τη διάθεση μας με υποθέσεις καταστροφής. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το 60% με 70% των σκέψεων που κάνουμε καθημερινά είναι αρνητικές.

Η ψυχολόγος Meg Selig προτείνει τρεις τρόπους να διαχειριστούμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Τρεις σκέψεις που μπορούν να μας ξεμπλοκάρουν:

  1. «Δεν συμβαίνει τώρα». Ναι, σίγουρα μία καταστροφή μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή, αλλά τώρα δεν συμβαίνει. Αυτή η σκέψη θα σε βοηθήσει να αντιληφθείς ότι τουλάχιστον αυτή τη στιγμή είσαι ασφαλής.
  2. «Ό,τι κι αν συμβεί, θα μπορέσω αντιμετωπίσω». Αυτή η σκέψη θα σου υπενθυμίσει ότι έχεις τη δύναμη και μπορείς να βρεις την αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσεις μία ενδεχόμενη δυσκολία της ζωής.
  3. «Προκαλώ μόνος μου πόνο στον εαυτό μου. Μπορώ να σταματήσω»; Το πρώτο κομμάτι αυτής της δήλωσης έχει τις ρίζες της στις Τέσσερις Ευγενείς Αλήθειες του Βουδισμού.  Η ερώτηση «Μπορώ να σταματήσω;» είναι μία ερώτηση που θέτουμε στον εαυτό μας. Σύμφωνα με μελέτες της ψυχολογίας είναι πιο παρακινητικό το να θέτουμε ερωτήματα στον εαυτό μας από το να προχωράμε σε καταφατικές δηλώσεις, όπως: «Θα το σταματήσω!» ή από το να επικρίνουμε τον αυτό μας λέγοντάς του «θα σταματήσω πια να το κάνω αυτό», το οποίο στην ουσία μας δημιουργεί μία ενοχική προσέγγιση και άρα περισσότερα προβλήματα. Ρωτώντας απλά: «Μπορώ να το σταματήσω;», αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε τη δυνατότητα επιλογής. Φυσικά, αν υπάρχει μία δύσκολη κατάσταση που όντως πλησιάζει και θα πρέπει να διαχειριστείς, όπως ένα διαζύγιο, ένας θάνατος στην οικογένεια ή μία φυσική καταστροφή, θα ήταν καλύτερο να θέσεις στον εαυτό σου το εξής ερώτημα: «Πώς θα μπορούσα να προετοιμαστώ καλύτερα για να ανταπεξέλθω σε αυτό»; Αυτή η σκέψη θα σε βοηθήσει να μειώσεις το άγχος που λογικά θα πρέπει να διαχειριστείτε αργότερα.

Προσπάθησε να βάλεις στην καθημερινότητά σου αυτές τις φράσεις. Αν βλέπεις ότι οι άσχημες σκέψεις συνεχίζουν μην απελπίζεσαι. Είναι πραγματικά δύσκολο να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και δεν γίνεται από τη μία στιγμή στην άλλη. Ίσως θα χρειαστεί να το πολεμάς μία ζωή, ωστόσο αξίζει τον κόπο…

Με πληροφορίες από το PsychologyToday

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Άγχος: Μπορείς να σταματήσεις να τα παίρνεις όλα προσωπικά;

Αλλάξτε διάθεση με «όπλο» τις αυτόματες σκέψεις

Απαισιοδοξία: Πώς θα απαλλαγώ από τις αρνητικές σκέψεις;

Σχετικά άρθρα