Εκνευρισμός από την Άγκυρα μετά το άσυλο στον Τούρκο πιλότο

«Μπαράζ» επιθέσεων από την Άγκυρα μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον Τούρκο στρατιωτικό, με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, τον υπουργό Δικαιοσύνης, τον εκπρόσωπο του AKP αλλά και αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας.

Τον «χορό» άνοιξε με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» την απόφαση, που όπως ισχυρίστηκε, «προστατεύει τους εχθρούς της Τουρκίας».

Ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους, είπε πως «ο αγώνας ενάντια στους πραξικοπηματίες είναι ανάλογος με αυτόν κατά των τρομοκρατών. Οι δικαστικές αποφάσεις για την προστασία τους, σημαίνει ότι στηρίζουν το πραξικόπημα. Ξεκάθαρα η ελληνική Δικαιοσύνη πήρε το μέρος των εχθρών μας και των συνωμοτών. Αυτή είναι μία πολύ χειρότερη στάση από ό,τι να υποστήριζαν τρομοκράτες».

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και το σχόλιο του υπουργείου Εξωτερικών, που μέσω μιας σκληρής ανακοίνωσης κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης.

«Είναι μια απόφαση που όχι μόνο παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας να πολεμά την τρομοκρατία αλλά παραβιάζει και τις διατάξεις της Συνθήκης της Γενεύης για το καθεστώς των προσφύγων του 1951» γράφει η ανακοίνωση, και συμπληρώνει: «Αρνούμενη να εκδώσει τους προδότες, η Ελλάδα δημιουργεί προηγούμενο για τέτοιες αποφάσεις, κάτι που προσβάλει την συνείδηση του τουρκικού έθνους».

«Προειδοποιεί» δε, τις ελληνικές Αρχές ότι δεν πρέπει να συνεχίσουν να «επιτρέπουν στη χώρα να παρέχει ασφαλές καταφύγιο στους πραξικοπηματίες, χρησιμοποιώντας τη Δικαιοσύνη ως δικαιολογία».

Όπως μεταδίδει η αγγλική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Haberler, «βέλη» εναντίον της Ελλάδας εξαπέλυσε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ.

Και αυτός, ισχυρίστηκε ότι η απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης αντιβαίνει το διεθνές δίκαιο. «Είναι η ελληνική Δικαιοσύνη που έχει μετατρέψει τη χώρα σε ασφαλές καταφύγιο για τους τρομοκράτες, αγνοώντας τη διεθνή νομοθεσία» έγραψε στο Twitter ο κ. Γκιούλ, ισχυριζόμενος παράλληλα ότι η χώρα μας έχει δημιουργήσει ένα καταφύγιο τρομοκρατών στο κέντρο της Ευρώπης ανοίγοντας τις πόρτες της σε μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων.

«Παράδειγμα έλλειψης προνοητικότητας» χαρακτήρισαν με τη σειρά τους την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Άμυνας που μίλησαν στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

«Η απόφαση του δικαστηρίου για τους πραξικοπηματίες είναι ένα παράδειγμα έλλειψης προνοητικότητας σε μια περίοδο που συζητάμε για εκ νέου οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης και επιδεικνύεται κάθε είδους καλή πρόθεση» είπαν οι εν λόγω αξιωματούχοι.

Εθνικιστικό παραλήρημα από τον ηγέτη των Γκρίζων Λύκων

Σε μια ιδιαίτερα προκλητική δήλωση προχώρησε ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων  Ντεβλέτ Μπαχτσελί κατά τη διάρκεια ομιλίας του.

Ο ακροδεξιός ηγέτης του MHP μίλησε για κακή συμπεριφορά από πλευράς της Ελλάδας: «Μια συμπεριφορά που δεν είναι καλή από την πλευρά της Ελλάδας. Ελπίζω να μην ξεχάσουν την 9η Σεπτεμβρίου μετά από αυτές τις συμπεριφορές».

Υπενθυμίζεται ότι οι Τούρκοι εορτάζουν την 9η Σεπτεμβρίου ως «ημέρα απελευθέρωσης της Σμύρνης και επικράτησης του Αγώνα Ανεξαρτησίας».

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα