Ζάχαρη: Πόση κάνει να καταναλώνεις καθημερινά;

Είναι γνωστό ότι η ζάχαρη που λαμβάνεις από γλυκά, παγωτά ή άλλες επεξεργασμένες τροφές μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία σου.

Ακόμα, όμως, κι αν προτιμάς να καλύπτεις τις καθημερινές σου ανάγκες σε ζάχαρη μέσω πιο υγιεινών… οδών, όπως είναι τα φρούτα, το ερώτημα παραμένει: Πόση ζάχαρη κάνεις να καταναλώνεις κάθε μέρα;

Επίσης, υπάρχει περίπτωση ακόμα και οι υγιεινές πηγές πρόσληψης ζάχαρης να είναι τελικά επιζήμιες για τον οργανισμό σου;

Πριν πανικοβληθείς, θα πρέπει αρχικά να διευκρινιστεί το πόση ζάχαρη μπορείς να καταναλώνεις σε καθημερινή βάση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει συγκεκριμένο όριο στο ζήτημα αυτό. Παρ’ όλα αυτά, ο περιορισμός υπάρχει στο πόση πρόσθετη ζάχαρη μπορείς να καταναλώνεις κάθε μέρα. Η… παγίδα στην πρόσθετη ζάχαρη είναι ότι δεν αναγράφεται στις συσκευασίες των τροφίμων. Αυτό σημαίνει ότι κάτι που μπορεί να θεωρείς υγιεινό στην ουσία να είναι εντελώς το αντίθετο.

zachari paidia

Mάλιστα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) η καθημερινή σου πρόσληψη σε πρόσθετη ζάχαρη δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 10% των συνολικών θερμίδων που προσλαμβάνεις καθημερινά. Αυτό σημαίνει ότι σε μια δίαιτα των 2000 θερμίδων καθημερινά, η πρόσθετη ζάχαρη πρέπει να είναι 52 γραμμάρια, δηλαδή 12 κουταλιές του γλυκού ή 364 γραμμάρια την εβδομάδα (84 κουταλιές του γλυκού).

Οι επιλογές που έχεις για να καλύψεις το ποσοστό αυτό ποικίλουν. Από τις πιο… ανθυγιεινές, δηλαδή 6 κουταλιές ζάχαρης ή μιάμιση μπάρα σοκολάτας στις πιο υγιεινές όπως είναι δύο μήλα ή τρία ποτήρια φρέσκο γάλα.

Τι είναι η πρόσθετη ζάχαρη;

Όταν αναφερόμαστε στην πρόσθετη ζάχαρη μιλάμε για γλυκαντικά, φυσικά ή επεξεργασμένα, τα οποία προστίθενται στις τροφές για να δώσουν επιπλέον γλυκιά γεύση. Μπορεί για παράδειγμα η πρόσθετη ζάχαρη να απαντάται σε συσκευασμένες τροφές, όπως μπισκότα ή κέικ, όμως πρόσθετη ζάχαρη είναι και το μέλι που προσθέτουμε π.χ. στο γιαούρτι σαν επιδόρπιο.

Από την πλευρά τους, πάντως, οι διατροφολόγοι και οι ειδικοί στον τομέα της υγείας δεν ανησυχούν τόσο για τη ζάχαρη που περιέχεται με φυσική μορφή σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Έχουν περιορισμένες ποσότητες ζάχαρης (τα περισσότερα φρούτα, για παράδειγμα, έχουν μόνο 15 γραμμάρια ανά μερίδα) και έρχονται με άλλα διατροφικά οφέλη (όπως οι ίνες και οι βιταμίνες) ότι τα τρόφιμα με προστιθέμενα ή επεξεργασμένα σάκχαρα γενικά λείπουν. «Είναι πάντα καλύτερο να τρώς ένα ολόκληρο μήλο από το να πιείς ένα ποτήρι χυμό μήλου», επισημαίνουν.

Προσοχή! Όταν η ζάχαρη προστίθεται στα τρόφιμα τότε αυτό γίνεται σε μεγάλες ποσότητες, αφού αφαιρεθούν οι φυτικές ίνες που διευκολύνουν την απορρόφησή της.

Γενικότερα, όλα τα σάκχαρα (ανεξάρτητα από την πηγή) επηρεάζουν γενικά το σώμα σου με τον ίδιο τρόπο: Κατανέμονται σε ενέργεια για τους μυς, τα όργανα και τον εγκέφαλό σας. Αλλά στα τρόφιμα με φορτία πρόσθετης ζάχαρης (όπως αυτή των αναψυκτικών), αυτή διασπάται από τον οργανισμό πολύ γρήγορα, ανεβάζοντας απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ στη συνέχεια αυτά πέφτουν πολύ γρήγορα και απότομα.

Ποιες οι συνέπειες από την πολλή ζάχαρη;

Βραχυπρόθεσμα, οι ανεπιθύμητες ενέργειες της υπερβολικής ζάχαρης περιλαμβάνουν την δυσκολία στη συγκέντρωση, αλλά και έντονες εναλλαγές στη διάθεσή σου. Η υπερβολική ζάχαρη (ειδικά σε τρόφιμα υψηλά στον γλυκαιμικό δείκτη) έχει επίσης συνδεθεί με ξεσπάσματα ακμής και πρόωρες ρυτίδες.

Μακροπρόθεσμα, αυξάνοντας τακτικά το σάκχαρο του αίματός σου με μια δίαιτα από υπερ-επεξεργασμένα, ζαχαρούχα τρόφιμα μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή σε όλο το σώμα σου και αύξηση του σωματικού βάρους, ενώ παράλληλα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες άλλων χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

Πώς θα την ελέγξεις;

Αυτό είναι λίγο δύσκολο, κυρίως λόγω του ότι – όπως προαναφέρθηκε – στις συσκευασίες των τροφίμων δεν αναγράφεται η πρόσθετη ζάχαρη που υπάρχει σε αυτά. Πάντως, οι ειδικοί συστήνουν όταν τρως συσκευασμένα τρόφιμα, να επιλέγεις εκείνα που δεν περιέχουν περισσότερο από 10 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα. Και δεδομένου ότι είναι εύκολο να το παρακάνεις σε αναμεμειγμένα φρούτα σε χυμούς, να μην ξεπερνάς τα δύο φλυτζάνια την ημέρα.

Εν κατακλείδι, όλα τα σάκχαρα, φυσικά ή μεταποιημένα, επηρεάζουν τον οργανισμό σου με παρόμοιο τρόπο. Αλλά τα σάκχαρα από μη επεξεργασμένα τρόφιμα τείνουν να έρχονται με άλλα θρεπτικά συστατικά που κάνουν καλό για σας. Επομένως, επικεντρώσου στον περιορισμό των προστιθέμενων σακχάρων σε όχι περισσότερο από 25 γραμμάρια την ημέρα, και μην αγχώνεσαι πάρα πολύ για τη ζάχαρη στα φρούτα.

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Όρεξη για γλυκό; Έξυπνες λύσεις για να αποφύγεις τη ζάχαρη!

Ζάχαρη και αλάτι: Οι λόγοι που θεωρούνται λευκοί εχθροί της υγείας σου

Πώς «σαμποτάρει» η ζάχαρη τη δίαιτά σου;

Σχετικά άρθρα